Loading

Eidfjord | Roomboter, het zou verboden moeten worden

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Eidfjord | Roomboter, het zou verboden moeten worden

Een misdaad zouden ze het vinden, het bestuur van de Weight Watchers en de heer Michel Montignac, de hoeveelheid boter dat in de baksels zit van Vik bakkerij in Eidfjord. Hoe vaak proef je nog echt de roomboter in heerlijk ruikende vers gebakken broodjes en zoetigheden? Het moet allemaal goed voor de lijn en voordelen hebben voor de gezondheid. Ik heb een nicht die werkt als voedselconsulente en zij is groot voorstander van volle producten, zo ook van roomboter. Op het moment dat de suiker met de verse roomboter werd gemengd hebben de verrukkelijke glanzende heerlijkheden van Vik hun status als gezonde snack allang verloren, en zo nu en dan is het helemaal okay om van deze goddelijkheden te genieten. Ze smaken zo goed goed dat je zelfs je vingers er bij aflikt.

De bakkerij hier in Eidfjord is wereldberoemd op de MS Rotterdam. Onze cruise director Nick verkoopt de kaneelbroodjes als zoete broodjes tijdens zijn presentatie over deze pitoreske haven. Het gebeurt vaak dat hij na zijn verplichtingen van een koude kermis thuis komt en enkel lege vitrines aantreft, alle gasten hebben zijn favoriete baksels al gekocht en verorberd. Zodoende dat ik vanmorgen vroeg het schip verliet, terwijl het alarm voor de drill afging zat ik al met een kop koffie en een appelgebakje op het terras, vergezeld door m’n boek.

We waren hier voor het laatst pre-pandemic, het voelt soms als een heel leven geleden en aan de andere kant kan ik zoveel momenten nog levendig voor de geest halen. Geen idee hoe het komt, maar tijdens deze reis komt die tijd heel erg vaak te spraken … De wereld is veranderd, zo ook kleine havens zoals deze. De bakkerij is er al sinds 2012, toch bleek hij onontdekt voor ons tot deze reis. In de afgelopen weken kregen we al allemaal foto’s doorgestuurd, hier moesten we echt naartoe. In Noorwegen is ook het toerisme meer ontdekt en schieten de AirBnB’s als paddenstoelen uit de grond. Wat me nog wel blijft verbazen is dat winkeliers rustig gesloten blijven wanneer wij de gangway aanleggen tijdens hun vrije dag. Het is een geruststelling, het gaat vast goed me de zaken!

Slim is het eigenlijk niet om deze blog te publiceren met woorden als heerlijk, verrukkelijk en goddelijk. Straks grijp ook ik mis bij het volgende bezoek aan het Hardangerfjord. Veel is hier eigenlijk niet te doen! Laat de roomboter zoetigheden van Vik je goed smaken, vergezeld door een kopje koffie. En breng een extra kaneelbroodje mee voor tijdens een wandeling langs het water en nuttig deze terwijl je geniet van het uitzicht over het fjord. Of verwen je man met eentje bij thuiskomt! De mijne was zeer verrast terwijl het zweet van de drill nog op z’n rug stond.

Favoriete adresje voor … Koffie met gebak!
Vik Bakery
Simadalsvegen 10A
Eidfjord, Noorwegen

De kaneelbroodjes hier mag je niet missen! Kom alleen niet te laat op de dag, dan vis je achter het net!

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.