Loading

Husavik | Grote vriendelijke reuzen

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Husavik | Grote vriendelijke reuzen

Het is geen geheim, walvissen zijn mijn favoriete dieren. Ze hebben iets magisch, ik denk wanneer je de blog goed doorspit dat deze woorden met regelmaat voorbij zullen komen. Penguins volgen snel daarachter, alleen vind je die in IJsland niet. Wat het dichstbij komt zijn Papegaaiduikers, die op het moment volop in de paar en broedtijd zitten waardoor de snavels van de vogels fel oranje zijn gekleurd. De puffin heeft zo’n aantrekkingskracht dat je er niet omheen kan. Bij binnenkomst in elke souvenirwinkel word je overspoeld door pluralia met dit vogeltje erop. Je kan het zo gek niet noemen of ze hebben het. Sjaals, asbakken, bekers, keukendoeken, schilderijen en ga zo maar door. Met tassen vol kwamen de passagiers vanmiddag aan boord, vraag me wel eens af hoeveel van deze spullen eigenlijk een plekje in huis krijgen en niet in een doos belanden op een stoffige donker zolder. Het lijkt wel een sport voor sommige mensen, zoveel winkelen als je kunt. Ze zien niet anders dan de overvolle toeristenwinkels die vaker op een vuilkuil lijken dan echt iets aanbieden dat je kan gebruiken.

Gisteren boekte ik op de valreep een ticket voor een tripje met een ribboot, langs de papegaaiduiker kolonie die hier deze tijd van het jaar zitten en hopelijk zien we ook de vriendelijke reuzen van de oceaan. Terwijl ik rustig stond te wachten om m’n e-ticket om te ruilen voor een echt kaartje werd er om me heen onrustig gedarteld. Er werd geduwd, geroepen en paniekerig gecommuniceerd met de andere in de groep. Het lijkt populair om tegenwoordig tickets te kopen via een externe aanbieder, persoonlijk boek ik liever direct via de aanbieder. De prijzen verschillen echt niet veel en de emails van zijn stukken duidelijker, want heel wat mensen hadden geen idee waar ze heen moesten voor hun geboekte tour. Nu moet ik eerlijk toegeven dat een leesbril het probleem ook wel had kunnen verhelpen. Ergens onderaan de email stond duidelijk de naam van de organisatie, alleen in alle haast werd er niet gelezen en stonden heel wat mensen roepend voor deuren om te informeren of ze aan het goede adres waren. Dan waren daar ook de teleurgestelde gezichten, de mensen die dachten wel even een walvistour te boeken aan de wal. Die kwamen allemaal van een koude kermis thuis, alle tours tot en met het einde van de dag waren uitverkocht. Mijn gratis tip, zelfs al wil je voor meer spontaan en op het laatste moment gaan … boek dan toch je tickets online. Vaak kaap je dan net de laatste tickets weg voor degene die graag aan wal iets willen regelen. Dat ik solo ben heeft misschien ook wel iets te maken met dat ik zo’n mazzel heb gehad om op de valreep nog iets te regelen en ik stond zonder stress rustig op m’n beurt te wachten bij ‘Gentle Giants’. Kreeg een ticket met de naam van de gids erop vergezeld door een aantal instructies. Er was voldoende tijd voor nog een kop koffie voor ik me in een overlevingspak moest hijsen. Wat was het warm, goed om wat kilo’s vocht af te vallen. Na een praatje van onze Italiaanse gids kwam dan echt het moment waar we naar hadden uitgekeken, plaats nemen in de boot en uitvaren. Wat een gave ervaring. Onze Kaptein had er zin in, gelukkig stonden er geen hoge golven, iedereen in de boot was zo enthousiast als kleine kinderen op schoolreis. Met onze handen in de lucht en kreten van plezier klonken volop.

Wat een vogels, op een klein eiland gelegen voor de kust van Husavik zit een grote kolonie papegaaiduikers. De lucht is grijs gekleurd, zelfs zonder verrekijker zie je de honderden puffins op het eiland zitten en ook in het water omringde ze de boot. Wat een schitterend gezicht! Ze schrokken totaal niet van de oeh’s en de aah’s die uit onze monden ontglipte, wat een bijzondere ervaring. Eigenlijk veel te snel vertrokken we richting open zee, waar we niet teleurgesteld werden! Uit het niets riep ik ‘Dolfijn’! Meerdere rugvinnen kwamen uit het water, alleen waren het geen dolfijnen. Dwergvinvissen waren het, ze hebben een vin welke veel weg heeft van de rugvin van een dolfijn. De adrenaline stroomde bij ons allemaal door het gehele lichaam, je voelde de spanning in de hele boot om meer walvissen te spotten.

Favoriete adresje voor … Papegaaiduikers en walvissen spotten!
Gentle Giants
Garðarsbraut, 640
Húsavík, IJsland

Ik kan alleen maar zeggen, doen! Dit is echt fantastisch en ik zou het zo weer doen. Wees je wel bewust, er word geen zekerheid gegeven dat je papegaaiduikers of walvissen zult zien.

Favoriete adresje voor … wat drinken & Eurovision museum.
The Eurovision Museum
Husavik Cape Hotel
Húsavík, IJsland

Tip van m’n zus! Je mag het museum niet missen en je kan hier ook rustig wat drinken op het terras en genieten van het uitzicht over het dorpje.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.