Loading

Rotorua | Een beetje cultuur tegenover alle natuur

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Rotorua | Een beetje cultuur tegenover alle natuur

Welke reisroute door Nieuw Zeeland je er ook bij pakt, Rotorua staat altijd op de kaart! De twee belangrijkste redenen hiervoor zijn de Maori cultuur die je hier goed op kan snuiven samen met de smerige geur van rotte eieren … De zwavelgeur komt je van alle kanten tegemoet, het komt uit de grond en vind hier genoeg wegen naar buiten. Ver te zoeken hoef je dus niet, en het betalen van hoge entree prijzen is helemaal niet nodig om iets van dit alles te zien!

De afstanden die wij per keer af leggen is heel divers, soms zijn het lange afstanden omdat we geen keuze hebben. Andere keren zijn de afstanden korter. Rondjes rijden zoals we in Europa vaak doen, met een vaste camping als uitgangspunt, is geen optie aangezien er gewoon te weinig wegen zijn. Je kan heen en weer rijden, dat vinden wij eigenlijk zonde. En zo rijden we vaak niet meer dan 100km per dag en hebben we tussendoor alle tijd om de regio te bekijken. Vandaag ging dit een beetje anders! Voor we echt vertrokken uit Hamilton brachten we een bezoek aan een slijterij in een buitenstad van Hamilton, deze man heeft duizend en meer flessen of whisky in zijn winkel te koop. We zijn al een tijd opzoek naar een fles van een maker genaamd Thomson, Mixtape. Terwijl we de winkel in liepen riep één van deze flessen al onze naam. Drie kwartier, wat proefjes en een goed gesprek later verlieten we de winkel met twee flessen en het adres van deze lieve man zodat we iedereen kunnen aanraden deze winkel een bezoekje te brengen wanneer je van whisky houd. Wat Symen met z’n whiskies heeft heb ik met iets anders. Ik ben al lange tijd fan van een winkel, Ahu Boutique, op Instagram. In Wellington heb ik de winkel daar bezocht, jammer genoeg zaten ze net tussen collecties in en was de keuze niet reuze. Met goede moed, dat een deel van de nieuwe collectie in de winkel in Rotorua zou hangen, reden we op tijd die kant op zodat er genoeg tijd was om even rustig te winkelen, wandelen en een hapje te eten.

Waar we vanavond zouden slapen hadden we al bepaald, nu was nog maar de vraag of er wel plek zou zijn. In verband met de ligging kozen we voor een ‘freedom camping site’ in het centrum van Rotorua, we weten inmiddels dat wanneer je echt kans wilt maken je niet pas rond 7 uur s’avonds de parkeerplaats op moet komen rijden in grotere steden. We hadden weer ontzettende mazzel, het liep daarna wel storm en voor we de camper hadden verlaten stond het parkeerterrein vol! Het was nog niet eens 1 uur, reden zou kunnen zijn dat de marathon van Rotorua gisteren en vandaag werd gelopen en deelnemers hun eigen huis hebben meegenomen. Met een detour, via het VVV, liepen we naar Ahu waar Symen direct door de winkel ging opzoek naar de ‘tuinbroek’ die ik online had gezien en waar ik helemaal verliefd op was geworden. Vaak ben ik te lang voor dit soort ‘one fits all’ pakken, deze leek wel alsof hij voor me gemaakt was! Vol enthousiasme rekende we het pak af en liep ik met een grote glimlach door de straten van de stad waar we nog even wat aten aan de overkant.

Je bent eigenijk niet echt hier geweest als je niet bij de geothermal locaties bent geweest, vanaf de camping konden we de rotte eieren van de ‘Polynesian Spa’ wel al ruiken. Vanaf het centrum en via het water kan je richting Sulpher Point lopen. Hier komt modder uit de grond omhoog, om eerlijk te zijn viel het ons een beetje tegen. Qua locatie, ten opzichte van de stad, liggen deze bronnen ontzettend centraal. Je loopt er zo naar toe. Maar mocht je in de gelegenheid zijn om even in de auto te stappen rij dan even door naar Kuirau Park! Dit was echt super geweldig, hier kon ik echt van genieten als een klein kind! Hier kan je door de stoom soms niet eens je eigen hand voor ogen zien. Echt genieten om hier te lopen en knijpers kan je thuis laten want de geur hier valt ontzettend mee!

Het hoogtepunt van ons verblijf hier zou ons bezoek aan Te Pā Tū zijn. ‘Te Pā Tū presents culture and kai (cuisine) events – sharing Māori history, traditions, and future aspirations across four hours of celebration and feasting.’ Met de lovende recensies en die prijzen die zij hebben gewonnen afgelopen jaar waren we zeer enthousiast over ons bezoek. Hebben we een vermakelijke avond gehad? Ja! Was het wat we ervan hadden verwacht na aanleiding van wat we hebben gezien vanaf de marketing kant en gehoord van andere? Nee! Degene die achter de marketing van dit project zit heeft een hele andere kijk op Te Pā Tū dan wat er word gepresenteerd aan de gasten. Het ziet er op papier, en digitaal, veel gelikter uit dan het eigenlijk is. Het had ook te maken kunnen hebben met het feit dat wij pas de derde avond waren sinds de winter ceremonie in is gegaan. Het was niet beroerd of zo, alleen er waren veel punten van ergernis en waar nog heel veel aan gefinetuned kan worden! Al gingen we wel tevreden naar huis en hebben we heerlijk geslapen onder de geur van rotte eieren op de parkeerplaats naast de Polynesian Spa 😉

Favoriete adresje voor … Whisky!

Bottl-O

132 Cambridge Road, Hillcrest

Hamilton, Nieuw Zeeland

Laat je niet afschrikken dat dit een Bottle-O is, dit is niet je reguliere drank winkel, deze man is echt een Whisky liefhebber en heeft ongeveer 1000 flessen in zijn winkel staan, het meerendeel staat eigenlijk in de special whisky kamer achterin, hij heeft verschillende flessen open om te proeven om je stijl te bepalen, kom daardoor niet te vroeg in de ochtend :-). Heeft ook talloze Nieuw Zeelands Whisky’s in de verkoop

Favoriete adresje voor … Kamperen!

Overnight Campervan Parking

1029 Hinemoa Street

Rotorua, Nieuw Zeeland

Gratis overnachting plek voor Self Contained campers, let wel op de hoeveelheid plekken is gelimiteerd en je mag alleen in de vakken staan. Je staat bijna voor de ingang van de Polynesian Spa.

Favoriete adresje voor … Winkelen!

Ahu Boutique

3010/1178 Eruera Street

Rotorua, Nieuw Zeeland

De kleding hier word door een Maori ontwerpster gemaakt. De basis is vaak naturel met toffe prints, in de winter collectie 2024 is er meer keuze uit sprekende kleuren en ruitjes..Van t-shirts tot jurken en jassen, je kunt hier voor alles terecht. Zo neem je iets mee naar huis dat niet veel Nederlanders zullen hebben, lekker origineel!

Favoriete adresje voor … Eten!

Capers Cafe + Store

1181 Eruera Street

Rotorua, Nieuw Zeeland

Recht tegenover Ahu Boutique, je kan of je partner daar achterlaten terwijl jij gaat winkelen of je steekt samen na afloop de straat over! Goede koffie, menukaart is uitgebreid en je kunt ook gerechten meenemen naar huis om s’avonds nog even op te piepen.

Favoriete adresje voor … Wandelen!

Sulpher Point

Hatupatu Drive

Rotorua, Nieuw Zeeland

Mooie wandeling langs het meer van Rotorua met pruttelend modder

Favoriete adresje voor … Wandelen!

Kuirau Park

1371, Pukuatua Street, Ranolf Street

Rotorua, Nieuw Zeeland

Mooie wandeling, door het park in hartje Rotorua, hier zijn verschillende meertjes en modder poeltjes waar het stoom en de zwavel geur vanaf komt. Tevens kun je aan de noord kant van dit park de stoom uit de rioolputjes bij het kruispunt zien komen

Favoriete adresje voor … Maori!

Te Pā Tū

401 Grey Street

Rotorua, Nieuw Zeeland

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.