Loading

Recife – Brazilië, Frevocarnaval in Olinda

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Recife – Brazilië, Frevocarnaval in Olinda

Gisteren door het Venetië van Brazilië gevaren en vandaag heb ik een bezoek gebracht aan Montmartre van Brazilië, Olinda. Het Frevocarnaval dat hier wordt gevierd wordt beschouwd als het kleurrijkste en creatiefste straatcarnaval van Brazilië. Val wel met m’n neus in de boter als het gaat om carnaval. Ik ging met een georganiseerde tour, wat later meer een shuttle verbinding bleek te zijn. Na een goed ontbijt en het stickeren van alle gasten die op tour gingen stond de bus op ons te wachten. Vandaag hadden we erg enthousiaste gids, zijn Engels was minimaal maar zijn enthousiasme maakte alles goed. Vol overgave probeerde hij ons te overtuigen dat hij de beste gids was en dat wij de beste dagen gingen beleven van deze reis.

Door de chauffeur werden we afgezet aan het begin van de straten van Olinda. Het was voor de bus bijna niet te doen om ergens te stoppen, ten midden van alle etens- en drinkkraampjes die hier in rijen van tien stonden opgesteld. Overal waren accessoires te koop om je outfit aan te kleden. Wanneer je hier komt neem dan je paraplu mee, dat is het ultieme item dat je bij je hoort te hebben bij het Frevocarnaval. In sommige steden is het een masker, hier is het carnavalssymbool de paraplu.

Marco, onze gids, begeleide de groep de heuvel van Olinda op. Bovenaan de heuvel staat er een kerkje, deze was ons verzamelpunt van vandaag. We kregen twee uur de tijd om zelf Olinda te ontdekken, geen tour van de gids maar zelf het carnaval van Olinda ontdekken. Het echte feest begon pas om elf uur maar om negen uur was het al druk met mensen en muziek. Het hele centrum was versiert met enorme poppen, naast de paraplu’s zijn deze poppen een kenmerk van het Frevocarnaval.

Met plezier heb ik door de straten van Olinda gelopen en gekeken naar de verschillende bands en dansgroepen die door de straten lopen en een voorstelling opvoeren. Ook de lokale televisie was aanwezig, dus heb me niet te veel uitgeleefd met meedansen want je weet het maar nooit! Het hoogtepunt van dit straatcarnval heb ik moeten missen, aangezien we al om elf uur weg gingen, maar het zeker een goed voorproefje gekregen van wat er na elf uur ging gebeuren.

Hoe dichter we bij de evenaar komen hoe warmer het word en ik had vandaag erge medelijden met de mensen die in vol kostuum rondliepen. Tegen de tijd dat wij weg gingen kwam er verkoeling, een enorm regenwolk had zich boven Olinda genesteld en brak open. Eerst was het een kleine miezer, niet veel later kwam het met bakken uit de hemel. We waren wat mensen kwijt terwijl we naar de bus liepen, op het moment dat ik weer terug was zat er geen droog stukje stof meer op mijn lijf.

De terugreis naar het schip ging via Recife en een kleine tour door het stadscentrum. We kregen uitleg over de belangrijke gebouwen en hebben de Baobab-boom van Recife gezien. Vele schoonmakers waren bezig de rotzooi van de avond daarvoor op te ruimen. Overdag vind carnaval vooral plaats in Olinda, s ‘avonds verhuisd iedereen naar Recife. Dit was een leuke tour, iets wat je eigenlijk kan ervaren op deze dagen van de maand!

Op het schip de indrukken op me in laten werken en genoten van het uitzicht op Recife vanaf het schip. Wat een ervaring is dit zeg, carnaval in Brazilië! Wat een mazzel dat we hier deze dagen waren en dat we hier een dagje langer bleven. Weet inmiddels dat carnaval echt hier gevierd moet worden, in Brazilië! Mocht iemand het uit gaan proberen: Doe luchtige kleren aan, neem je oude kleine camera mee in je broekzak zodat wanneer hij gestolen word het niet zo erg is dat wanneer je je nieuwste camera mee heb, stop je geld weg waar het niet makkelijk te vinden is – voor vrouwen is je bh een geweldige opberg plek!-. Want wanneer je een bleke huid heb en geen Portugees spreek weten de zakkenrollers al snel dat er wat bij je te halen valt.

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.