Loading

Puerto Montt | Retourtje Puerto Varas

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Puerto Montt | Retourtje Puerto Varas

Thuis op de bank ligt een deken, eentje in zeer vrolijke kleuren die perfect bij de bank past. Een zeer warme deken die ook de energie rekening redelijk laag houdt! Deze heerlijke deken kocht ik vorig jaar in Puerto Varas tijdens een excursie van de Holland Amerika Lijn. Al enige maanden laat Symen vallen dat hij eigenlijk nog wel een deken zou willen en dat het aan mij is om die te kopen. Want ja, tijdens tender havens is het voor hem zeer lastig om van boord te gaan.

En zo ging ik vanmorgen vroeg op pad. Eerst een tender richting de wal, na een klein eindje wandelen kwam ik bij het bus station van Puerto Montt uit. Wat een gekkenhuis is het hier, elke minuut komen er meerder bussen het stationstrein op rijden. Ze lijken allemaal precies te weten waar ze moeten parkeren, en verbazingwekkend genoeg parkeren de chauffeurs van de reuze bussen ze zo in de meest kleine plekjes en bonjouren ze zo die bus weer uit de parkeerplaats wanneer het tijd is om te vertrekken. De bus richting Puerto Varas was zeer makkelijk te vinden. Alle bussen hebben een bordje in het raam staan met hun bestemming. $ 1.400,- Chileense pesos verder zat ik comfortabel in de bus. Ik had ook een taxi kunnen pakken, dit is eigenlijk veel leuker. De bus maakt altijd een omweg en ik voel me altijd veel meer verbonden met de omgeving dan in een rechtstreekse taxi. 

Waar het vinden van de bus zeer makkelijk was, ging het vinden van de juiste bushalte om uit te stappen veel moeizamer. Je kunt niet op een knopje drukken om de bus te laten stoppen en ook is niet duidelijk waar er nu eigenlijk een busstop is. De ene plek heeft een provisorisch bushokje waar de passagiers wachten, andere staan gewoon midden op straat op de bus te wachten. De chauffeur lijkt overigens wel precies te weten waar hij heen moet. Uiteindelijk maar uitgestapt op waar andere de bus in gingen in de buurt van een plek die ik herkende. Wat ik later opmerkte, de buschauffeur had zijn bordje al omgedraaid en ging weer richting Puerto Montt. De bus is hier zeer makkelijk te pakken, en met een beetje goed opletten en vragen kom je op de plek van bestemming!

Begon met een, niet te drinken, kopje koffie en heerlijke passievrucht cheesecake bij Café Cassis. Geen wifi voor gasten en een digitaal menu waar internet voor nodig is gaan niet echt samen. Mocht wel even snel op de telefoon van de ober kijken wat ik graag wou bestellen, hij moest deze alleen wel weer terug om de volgende bestelling op te nemen. Corona heeft er hier voor gezorgd dat de fysieke menu’s de deur uit zijn gegaan. Eris alleen niet goed nagedacht over het alternatief. Betalen gaat overigens net zo stroef als het bestellen.

M’n missie voor de deken was snel vervuld! Linea recta liep ik naar dezelfde winkel als waar ik vorig jaar onze deken vandaan haalde, nog steeds hanteren ze dezelfde prijs en hingen er alsnog prachtige kleurrijke exemplaren tussen. Besluiteloosheid bleef gelukkig uit, het was voor mij heel snel duidelijk welke ik mee naar huis zou nemen. Binnen in de winkel was het een drukte van jewelste, op het moment dat ik vertelde dat ik hier eerder een deken had gekocht en een foto toonde werd hetzelfde design direct uit de opslag gehaald om te vergelijken met m’n favoriet deze keer. Zeer tevreden verliet ik de winkel, even wipte ik nog een aantal zaken binnen. Kocht enkel twee flessen wijn, het voordeel als personeel is dat wij een beperkt aantal flessen wijn en bier per week aan boord mogen nemen. Wel even heerlijk om het schip af te zijn en incognito hier rond te lopen. De dag in Puerto Vagas sloot ik af met een lekker lunch en een lekker koud biertje bij een lokale koffie zaak. Opmerkelijk feitje over mijzelf, ik drink graag wijn en thee tegelijkertijd. Waar menig persoon een glas water naast de wijn zet, ga ik liever voor een grote beker thee. Hier in Zuid-Amerika hebben ze ook een wat merkwaardig eigenaardigheidje … koffie en bier. We hebben het al gezien in Argentinië en ook in Chile is het zeer populair. Ook in het lunchcafé van vandaag, al maakt m’n vader me er wel op attent dat de gehele alcoholische kaart hier echt ellenlang is!

De bushalte terug naar huis was zeer snel gevonden, die zit naast het winkelcentrum. Voor wie nog opzoek is naar outdoor kleding voor de koud … elke grote buitenwinkel zit hier. North Face, Colombia, etc. Inmiddels is mijn Antarctica outfit helemaal compleet, zodoende dook ik snel de bus in. Dit maal was het krijgen van een kaartje een ellenlange discussie … Vorig jaar waren wij er op attent gemaakt dat er hier veel ‘illegale praktijken’ plaatsvinden in de bus. Aan het einde van de dag moeten de chauffeurs de kaartjes stapels overhandigen om uit te maken hoeveel tickets ze hebben verkocht. Voor kaartjes die nooit zijn afgescheurd, maar waar wel klanten voor in de bus zijn gestapt, steekt de chauffeur de anderhalve euro in z’n zak. Een snelle verdienste als je mij vraagt. Dan denk ik direct, zouden die hoge bazen van de bus dat nou echt niet door hebben? In het ritje van een half uur zijn zeker een dozijn kaartjes niet afgescheurd voor passagiers die zijn ingestapt. En daar houden de ‘duistere zaakjes’ niet op. Eerder vanmorgen stapte er een dame met kalenders in de bus, bij instappen graaide ze in haar broekzak en de inhoud verdween linea recta in de zak van de chauffeur voor de dame haar kalenders in de bus mocht gaan verkopen. In de middag kwamen daar een krantenbezorger en snoepverkoper bij. Elke keer werd er eerst de chauffeur wat toegestopt voor er werd gehoopt dat de passagiers hun portemonnee zouden trekken. Echt een heel bijzonder gezicht, dingen die eigenlijk niet opvallen wanneer je verzonken zit in je telefoon of een boek.

Symen is hier blij met de nieuwe deken, na een snelle spoelcirkel in de wasmachine en een droogperiode over de bank ligt hij nu al op bed. Een mooie herinnering aan de bijzondere busretours Puerto Varas.

 

 

 

Favoriete adresje voor … winkelen!

Feria Artesanal

Del Salvador 

Puerto Varas, Los Lagos, Chile

Diverse winkels onder één dak met vooral souvenirs in alle soorten en maten.

Favoriete adresje voor … lunch!

El Barista Caffé

Walker Martinez 211

Puerto Varas, Los Lagos, Chile

Gezellig café in het centrum van Puerto Varas met een groot menu, zowel in eten als in drinken. Aardige bediening en wifi voor betalende klanten.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.