Loading

Angkor en zijn tempels, Cambodja

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Angkor en zijn tempels, Cambodja

Zonsopkomst en ondergang, ze hebben wat magisch. Het begin van de dag, wanneer de hele wereld weer tot leven komt en het einde van de dag wanneer de drukte van de dag afzwakt en het moment komt om tijd voor jezelf te nemen. Het ritme van de natuur. Vele jaren geleden was ons gezin op kampeervakantie in Frankrijk en maakte we een volledige zonsverduistering mee. Het was zo vreemd om daar op een veldje te zitten en de wereld eigenlijk midden op de dag in slaap te zien vallen. De natuur maakte zich klaar voor de nacht en tijdens de aantal minuten dat de volledige zonsverduistering duurde kwamen de geluiden van de nacht tevoorschijn. Niet snel daarna maakte de natuur een ommekeer en werd het tijd voor de dag en ontwaakte de natuur weer. Het leek net alsof het afgelopen half uur niet had plaatsgevonden! Heel bijzonder.

 

dsc01314

 

De zonsopkomst alleen is niet zo extreem, aangezien het elke dag rond hetzelfde tijdstip plaatsvind. Toch heeft het iets speciaals, het licht aan de horizon zien verschijnen en de wereld te zien ontwaken. En zo stond ik vanmorgen met het grootste gros van m’n groep om vijf uur in de lobby van het hotel, om de zonsopkomst vanaf Angkor Wat te bewonderen. Eerst moest er een kaartje worden gekocht, dus in de vroege ochtend glorie klommen we in Tuktuk’s voor onze entreebewijzen. Ik stond verbaasd over de drukte op deze vroeg ochtend, zoveel mensen. Zolang je een ticket heb is de zonsopkomst bij Angkor Wat voor iedereen toegankelijk, niet zoals bij de Borobudur in Indonesië waar je in een speciaal hotel moet slapen om toegang te krijgen tot de tempel in de vroege ochtend.

 

dsc01341

 

Het mooiste moment van de zonsopkomst is wanneer er aan de horizon na het pikkedonker prachtige kleuren ontstaaan. Helaas zaten wij op dat moment nog in de Tuktuk richting de tempel en miste we eigenlijk het mooiste van de ochtend. Nadat de Tuktuk’s ons hadden afgezet en we per voet de tempel hadden bereikt was het al licht aan de horizon en was de wereld eigenlijk al ontwaakt. Een goede reden om nog eens terug te komen en bij opening van de tempel om half zes voor het hek te staan zodat we zolang mogelijk van het ontwaken van de wereld kunnen genieten!

 

Van dat vroege opstaan krijgt een mens trek en zo vertrokken we weer richting het hotel voor een grootst ontbijt. Om acht uur stond iedereen weer klaar om Angkor in te trekken en een aantal indrukwekkende tempels te bezoeken. De Tuktuk is de perfecte manier om Angkor te verkennen, ze kunnen makkelijk overal komen en beschikken ook nog eens over hele goede ARKO (Alle Ramen Kunnen Open).

 

Onze eerste stop was Ta Prohm, één van de grootste tempels van Angkor en in 1186 gebouwd.

Voor wie fan is van Angelina Jolie en haar alter-ego Lara Croft, Ta Prohm is het toneel van de ‘Tomb Raider’ films, ik heb overigens die films helemaal gemist! Door de eeuwen heen is deze tempel overgenomen door de natuur, waardoor ze een mysterieus karakter heeft gekregen. Een bijzondere plek om rond te wandelen.

 

De Tuktuk’s brachten ons ook langs het monumentale Angkor Thom, de laatste hoofdstad van de Khmers, met het ‘Elephant Terrace’, ‘Terrace of the Leper King’ en de indrukwekkende tempel van Bayon. In deze tempel zijn meer dan 200 gezichten te zien, door de Cambodjanen wordt Bayon ook wel ‘Mount Rushmore’ van Cambodja genoemd.

 

We sloten de dag, na de lunch, af met een bezoek aan Angkor Wat, s’wereld grootste tempel. Wat een bijzonder complex, tijdens het opkomen van de zon heb je eigenlijk niet door hoe groots het hier is en zie je alleen door voorkant van Angkor Wat. Wanneer je er middenin staat besef je je opeens dat ze dit allemaal met de hand hebben gebouwd en het nog steviger staat dan een huis. Ik zou hier uren kunnen verdwalen en gewoon rustig kunnen gaan zitten en alles op me in laten werken. Helaas zijn daar de tours niet op ingericht, het heeft hetzelfde karakter als Japanse reizen. Zoveel mogen proberen te zien in zo’n kort mogelijke tijd! En zo lieten we Angkor Wat net voor zonsondergang achter ons en lieten we ons voor de laatste keer een maaltijd in Cambodja smaken.

 

De vlucht naar Ho Chi Minh City ging voorspoedig en net voor middernacht deed ik de deur naar mijn hotelkamer open. Het bed is nog steeds groot, maar ik hoef me geen zorgen te maken dat ik ga verdwalen vannacht. Voor nu is het tijd om te slapen, ik wou eigenlijk afsluiten met het quoten van Meneer de uil … oogjes dicht en snaveltjes toe … maar ik begin eigenlijk aan mezelf te twijfelen of ik de quote wel goed in gedachten heb. Desalniettemin, slaap lekker!

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.