Loading

Honolulu, Hawaii | Pearl Harbor

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Honolulu, Hawaii | Pearl Harbor

Wat de Titanic was voor Leonardo Dicaprio is Pearl Harbor voor Ben Affleck. Films over ‘rampen’ waar we allemaal het einde van kennen zonder dat we de film hebben gezien. Je zou eigenlijk denken, waarom gaan we naar deze films als we al weten hoe het gaat aflopen? Toch waren het beide kaskrakers en waren we allemaal verrast tegen het einde van de film.

 

7 december 1941 was de rampdag voor Pearl Harbor, Japan bombardeerde deze haven in Hawaii wat resulteerde in duizenden doden en gewonden. Een enorm slagveld/slachtveld. Bij mijn bezoek aan Pearl Harbor vandaag kon ik me geen voorstelling maken wat voor een ravage het hier was in 1941. Het enige wat herinnert aan deze rampzalige dag is het wrak van de USS Arizona, dat inmiddels is voorzien van een monument om alle doden van dit oorlogsschip te herinneren, en het Pearl Harbor bezoekerscentrum.

 

Als kind namen mijn ouders mijn broer, zus en mij altijd mee naar monumenten, oorlogsgraven, kerken, etc. Al op jonge leeftijd werd ons de waarde van deze plaatsen geleerd en dat kwam vandaag goed van pas. Er waren veel Aziaten naar Pearl Harbor gekomen, het leek wel alsof ze een bezoek brachten aan Disneyland. Oordopjes in, hoop herrie maken, gekke bekken trekkend op de foto’s met oorlogsmonumenten en nogal ongepast poseren aan de rand van het water met het momument van de Arizona op de achtergrond. Ik vraag me wel eens af hoe er in Azië onderwezen wordt over de Tweede Wereldoorlog en of er ook aandacht wordt besteed aan gepast gedrag wanneer je dit soort plekken bezoekt. Je zou denken dat de gids vooraf wel een korte introductie zou geven, maar hoogstwaarschijnlijk heeft die het allang opgegeven!

 

Een bezoek aan het monument van de Arizona zat er vandaag niet in, de Marine vond dat het te hard waaide om veilig alle passagiers van en naar het monument te brengen. Het zal wel iets te maken hebben met het rechtssysteem in de VS, bang dat wanneer iemand z’n kleine teen bezeerd tijdens het in- of uitstappen van de boot er direct een rechtszaak aan hun broek hangt! Wel konden we een boottochtje door de haven krijgen om zo een indruk te krijgen van de omgeving.

 

Mijn bezoek aan Pearl Harbor was zeer indrukwekkend, ook beseffende dat een groot gedeelde van het verloop van de Tweede Wereldoorlog afhankelijk was van deze aanslag georganiseerd door Japan. Stil en aangedaan verliet ik vanmiddag Pearl Harbor om daarna nog even m’n zinnen te verzettend op Waikiki Beach. Even mannen met gebruinde lijven en wasbordjes kijken terwijl ze de golven van Waikiki berijden op hun surfbord. Een totaal andere plaatje dan wat ik vanmorgen zag in het museum. Dit is de Hawaii zoals we haar kennen uit de reisgidsen en de diverse video’s die we allemaal wel zien op het internet.

 

Wat ik vandaag heb gezien is een tipje van de sluier van Hawaii. Er is zoveel meer en zoveel minder toeristisch. Maar dat is het nadeel, of juist het voordeel, aan cruisen … Je kan even proeven hoe een bepaalde plek is om later te bepalen of je hier terug wilt komen. Over dat laatste ben ik nog niet uit, om eerlijk te zijn was het me hier wat te druk. Maar gelukkig kent Hawaii ook minder ontdekte plekken!

 

 

 

Favoriete adresje om … goedkope souvenirs te kopen!

International Markert

Duke’s lane

Honolulu, Hawaii

USA

 

Opzoek naar goedkope hawaiishirts, zomerjurkjes of andere souvenirs? Dan is dit het adres om naartoe te gaan! Ben je opzoek naar betaalbare sieraden, zilver of goud, dan kan je ook hier goed terecht. De prijzen liggen veel lager dan in de winkels in Waikiki. Onderhandelen lijkt hier ongebruikelijk, al lijkt het wel mogelijk om prijsafspraken te maken wanneer je meer producten afneemt.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.