Loading

Stockholm, Zweden, het land van H&M

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Stockholm, Zweden, het land van H&M

Zweden, een land dat ik heel goed ken van de verhalen van m’n ouders. Ik weet niet hoeveel weken ze daar hebben besteed maar de gehele vakantie hebben ze regen gehad, brak de tentstok door het tentdoek heen en wou de was maar niet drogen in de auto. Zweden en regen worden door mijn ouders in één zucht genoemd. Daarnaast is Zweden het land van H&M en IKEA, beide zijn goed vertegenwoordigd in mijn huishouden. Mijn ervaring met Zweeds eten gaat, vanwege deze vertegenwoordiging, dan ook niet verder dan de Zweedse balletjes van IKEA.

Zweden kent twee havens die de Prinsendam heeft aangedaan deze cruise, Stockholm en Visby. Voor beide dagen was een goed weerbericht voorspelt en tot mijn ouders hun verbazing is dit uitgekomen. De afgelopen twee dagen was er voor mij geen regen, een stukken tent of was die niet droogt. Twee prachtige steden met een goede temperatuur om door steden te slenteren.

Stockholm is een stad goed te vergelijken met Amsterdam, grote winkelstraten lijkende op de Kalverstraat. Ook de aanwezigheid van H&M is vergelijkbaar, ik dacht dat Amsterdam het zou winnen met het aantal van dezelfde winkels in één en dezelfde straat maar H&M hier wint het echt. In een van de straat blokken begint het links met een H&M, aan het einde van aan dezelfde kant is er weer een en rechts zit er in het midden een vestiging van dezelfde winkel met nog eens dezelfde collectie. Denk dat ze in Stockholm wouden voorkomen dat je de H&M zou overslaan of over het hoofd zou zien.

In het nieuwe gedeelte van de stad zou je zo een hele dag kunnen winkelen, wat het nog aantrekkelijker maakt voor de shopper onder ons is dat er ook in het oude gedeelte van de stad volop gewinkeld kan worden. De variatie van winkels in het oude gedeelte is enorm, buiten de geijkte souvenirs winkels zijn er onder andere leuke galerieën, juweliers, snoepwinkels, kleine kleding zaken en knusjes restaurantjes annex cafeetjes aanwezig. In één van deze leuke cafeetjes wat gegeten en gedronken om op te laden voor de rest van de route.

Het paleis van de Zweedse koninklijke familie staat in het midden van de stad. Om twee uur precies is de wisseling van de wacht, precies op tijd voor deze ceremonie heb ik er van genoten. De wachters hier in Stockholm zijn zowel mannen als vrouwen en dat zie ik graag. Het was wel wat vreemd dat de wachters die voor het paleis stonden niet werden gewisseld tijdens de wisseling van de wacht, deze bleven op hun plek staan.

Vanaf het paleis weer terug naar het schip, het is jammer dat de tijd zo voorbij vliegt. Nu vertrok ook het schip wel pas om half vijf, maar ik had een afspraak gemaakt in de spa voor een massage, even lekker ont stressen. Stockholm is een stad waar ik echt nog wel langer doorheen zou willen slenteren. Het nieuwe gedeelte van de stad is heel modern en makkelijk te doen met een rolstoel, het oude gedeelte van de stad daarentegen is oneven en de straat bestaat veelal uit keien. Deze keien geven wel een romantisch gevoel aan de stad, een oud karakter.

De gehele avond heb ik genoten van de energie die ik kreeg van de massage. Na de massage heb ik ruim gebruik gemaakt van de stoom en sauna faciliteiten die aan boord zijn. Lekker relaxen en zorgen dat de spiertjes na al dat wandelen van de afgelopen dagen er weer een tijdje tegenaan kunnen. S ‘avonds lekker gegeten en gezond gedaan, tijdens het eten werden we verrast door een jetski show, was zo ontzettend gaaf om deze voertuigen door het water te zien glijden. Volgende dag Visby dus niet al te laat naar bed.

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.