Loading

Trujillo – Peru

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Trujillo – Peru

Salaverry is de haven van de stad Trujillo in noordwest Peru. Trujillo ligt aan de Moche rivier en is de hoofstad van de La Libertad regio. Peru is s ‘wereld grootste exporteur in asperges, de meeste asperges uit Peru komen uit de Truijillo regio. Ook is Trujillo de ingang naar een rijke archeologische omgeving. De Moche en Chimu cultuur domineren de regio maar er is bewijs gevonden van andere culturen. De Moche River Vallei ken meer dan 2.000 archeologische sites.

Voordat ik me echt had verdiept in Peru wou ik graag naar MachuPicchu, maar na wat onderzoek heb ik dit plan van de tafel geschoven. De archeologische opgravingen in Trujillo zijn niet van de Inca’s zoals MachuPicchu, maar van onder andere de Chimu en Moche, twee culturen van voor de Inca’s. M’n zusje vond meer informatie over de archeologische opgravingen in Trujillo tijdens een onderzoek avonden en vanaf daar heb ik besloten MachuPicchu te laten varen en me te verdiepen in de archeologische plekken die dichterbij de haven liggen die we aan doen.

Vandaag was ik erg gelukkig en mocht ik mee op een tour die ons onder andere naar Huaca del Sol y de la Luna (Moche) en Chan Chan (Chimu) zou brengen. De dag begon bij Huaca del Sol y de la Luna, de tempels van de zon en de maan van de Moche cultuur. Alleen de tempel van de maan heeft de mogelijkheid om bezocht te worden. Deze tempel is voorzien van diverse moderne daken, dit is om de tempel te beschermen tegen El Niño en de harde wind die elke middag op komt zetten. Het was een enorme wandeling door het complex met uitleg van onze gids over de diverse levels in het gebouw en welke rituelen daar gebruikelijk waren. Uiteindelijke kwamen we in de vertrekken met prachtige muurschilderingen, echt super en ook prachtig om te zien dat ze in hun tijd dit soort immense gebouwen konden maken. Wanneer ik thuis ben wil ik naar de bieb om me meer in de Moche cultuur te verdiepen, ben eigenlijk wel ontzettend nieuwsgierig naar wat meer achtergrond informatie.

Met Huaca de la Luna nog steeds in mijn hoofd bracht onze bus ons naar het centrale plein van Trujillo. Vanaf daar bezochten we het koloniale huis van de Urquiaga familie. Een prachtig huis met uitzicht op het centrale plein, helaas moest de toer door het huis in sneltreinvaart en voor ik het wist stonden we buiten op het plein en kregen we als groep te horen dat we lekker mochten gaan winkelen voor 25 minuten. Ja, onze gidsen kregen vast commissie van de verkopers rondom het plein als ze ons voor een lange tijd los lieten en ons vooral richting deze winkels duwde.

Eén van de leden van mijn groep had een stappen teller en de teller stond al bijna op 5 km, ja daar krijg je honger van. Bij ‘Big Ben’ denk ik niet aan een visrestaurant maar in Huanchaco is ‘Big Ben’ één van de beste visrestaurants waar een overheerlijk buffet op ons stond te wachten. Garnalen, zalm, viskoekjes, civiche, visstoofpot, diverse vissalades, schelpen, mosselen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Echt een heerlijke lunch, echter in Nederland zouden wij deze eerder nuttigen voor diner.

Er zijn hier ontzettend veel kersen op de taart, want als toetje gingen we vandaag naar Chan Chan, de hoofdstad van de Chimu cultuur. Chan Chan kent tien paleizen, waar wij van weten, en wij brachten een bezoek aan het Tschudi paleis. Dit paleis is volledig hersteld, dit paleis maar ook de andere zijn erg aangetast door El Niño en de wind in de middag. Chan Chan kent verschillende paleizen aangezien elke leider aan het begin van zijn aanstelling een nieuwe paleis kreeg. Het paleis van Tschudi is echt prachtig hersteld en ziet er echt schitterend uit. Net als bij de tempels zie je hier veel daken om de gebouwen te beschermen tegen het weer.

Chan Chan is niet voorzien van vrolijk gekleurde afbeeldingen maar door mooie in graveringen in de stenen van dieren en afbeeldingen die veel betekenen voor de Chimu-cultuur. Chan Chan is midden in de woestijn en het past het er prachtig, vraag me af of je het zou kunnen zien vanaf de lucht aangezien de kleuren van de voer hetzelfde is dan die van de muren. Kan niet vertellen hoe ontzettend ik genoten heb van Chan Chan, het was echt prachtig en ook buiten verwachting. In de bus richting het schip kon ik nog niet geloven dat mijn dag echt gevuld was met het bezoeken van deze prachtige archeologische locaties.

Al stuiterend hebben Symen en ik avond gegeten en heerlijk in bed New Girl gekeken. Een heerlijk serie waar je niet bij na hoeft te denken en heerlijk bij slap kan zitten. Deze avonden zijn echt heerlijk!

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.