Loading

Cruising Kaap Hoorn en Drake Passage

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Cruising Kaap Hoorn en Drake Passage

Morgen zijn we in Antarctica, vandaag vonden de hoogtepunten plaats op tijden dat de zon achter de horizon verdwenen was en was er vooral water te zien. Over Antarctica, vond op internet een hele leuke website, genaamd ‘Het Laatste Continent’ https://www.hetlaatstecontinent.be. Hier een paar leuke en interestante weetjes over deze verlaten wereld.

 

Waar ligt Antarctica?

Antarctica is het continent dat de geografische zuidpool (90° zuiderbreedte) omringt. Het is het koudste en het hoogst gelegen (gemiddelde hoogte boven de zeespiegel) continent van onze planeet.

 

Wat is de oorsprong van de naam Antarctica?

De naam Antarctica komt van het Griekse antarktos, wat tegenover Arktos betekent. Artkos was het sterrenbeeld van de Beer dat boven de noordpool ligt. De oude Grieken hadden Antarctica niet ontdekt, maar waren zeker van zijn bestaan omdat volgens hen de wereld symmetrisch was opgebouwd: als er land in het noorden is, dan moet er volgens de wetten van de symmetrie ook land in het zuiden zijn, anders wordt het evenwicht verstoord. Antarctica betekend vrij vertaald ‘geen beer’, en Arctic ‘beer’.

 

Wie is de leider van Antarctica?

Antarctica wordt geleid door 44 landen die het Verdrag van Antarctica ondertekend hebben.

 

Hoe groot is Antarctica?

De oppervlakte van Antarctica bedraagt 13.661.000 km2. Ter vergelijking: de VS is 9.363.132 km2 groot en Canada 9.976.147 km2.

 

Hoe hoog is Antarctica?

Antarctica is het hoogste continent met een gemiddelde hoogte boven de zeespiegel van 2500m2. De hoogste top is Vinson Massif (4897 meter).

 

Hoe koud is Antarctica?

Antarctica is het koudste continent. De laagste temperatuur ooit gemeten was -89,2 Celsius nabij Vostok Station op 21 juli 1983. De gemiddelde temperatuur in Antarctica is -6,6° Celsius. De gemiddelde temperatuur op de geografische zuidpool is -50° Celsius.

 

Hoe winderig is Antarctica?

Op Antarctica waait het erg hardst. De hoogste windsnelheid ooit gemeten bedraagt 327 kilometer per uur in Dumont d’Urville in juli 1972.

 

Klopt het dat er gedurende 6 maanden geen zonsopgang of zonsondergang voorkomt in Antarctica?

Op de geografische zuidpool (90° zuiderbreedte) verdwijnt de zon op 21 maart achter de horizon en komt pas op 23 september terug tevoorschijn. Aan de rand van het continent (ongeveer op 70° zuiderbreedte) duurt de poolnacht van 21 mei tot 23 juli. De zon gaat nooit onder tussen 23 november en 21 januari.

 

Waar ligt de magnetische zuidpool?

De magnetische zuidpool ligt, in tegenstelling tot de geografische zuidpool, niet vast, maar beweegt constant. Momenteel bevindt hij zich in de Dumont d’Urvillezee.

 

Wat is Lake Vostok?

Lake Vostok is een reusachtig meer dat onder de ijskap van het continent ligt. De Rus Andrei Kapitsa had in de jaren vijftig al een vermoeden van het bestaan van het meer toen hij onderzoek deed naar de ijsdikte in de buurt van de basis Vostok. Het meer werd officieel ontdekt in 1974 door een Brits team met behulp van een radar.

 

Wat is de hoogste berg in Antarctica?

De hoogste top is Vinson Massif (4897 meter). Het is een piek van de Sentinel Range in het Elssworth-gebergte (West-Antarctica).

 

Zijn er vulkanen in Antarctica?

Ja, Mount Erebus op Ross Island is zelfs nog actief.

 

Wie stond er het eerst op de geografische zuidpool?

De Noren Roald Amundsen, Olaf Bjaaland, Oskar Wisting, Sverre Hassel en Helmer Hanssen op 14 december 1911.

 

Wie was de eerste vrouw in Antarctica?

De Noorse Caroline Mikkelsen op 20 februari 1935 (Vestfold Hills).

 

Welke invloed hebben toeristen op het milieu in Antarctica?

Mensen hebben altijd een invloed op het leefmilieu en dat geldt ook voor Antarctica-toeristen. Tour operators doen hun best om de negatieve impact op het kwetsbare milieu van het zuidpoolgebied binnen de perken te houden. Er zijn niettemin verschillende organisaties die tegen toerisme in Antarctica zijn.

 

Hoeveel pinguïn-soorten leven er in Antarctica?

Van de 17 pinguïn-soorten leven er acht pinguïn-soorten in Antarctica. De Adeliepinguïn, Ezelspinguïn, Keizerspinguïn, Kinbandpinguïn, Koningspinguïn, Macaronipinguïn, Rotsspringer en de Schelgel’s pinguïn.

 

Hoeveel vis-soorten leven er in Antarctica?

Op onze planeet zwemmen zo’n 20.000 vissoorten. Slechts 120 daarvan zijn terug te vinden ten zuiden van de Antarctische Convergentie. De vissen in het zuidpoolgebied zijn goed aangepast aan deze extreme omstandigheden en dat op verschillende manieren:

  • Antarctische kabeljauwen en ijsvissen hebben geen rode bloedlichaampjes. Daardoor kan het bloed minder zuurstof opnemen. Dit compenseren de vissen dan weer door hun dubbel zo groot hart dat bovendien ook nog sneller slaat. Omdat hun aders veel groter zijn dan normaal, kost het de ijsvissen minder energie om hun bloedsomloop op gang te houden dan bij vissen met rood bloed.
  • De zwemblaas is vervangen door vetten, zodat hun drijfvermogen blijft, maar de vissen niettemin beter tegen de koude kunnen.
  • Hun bloed maakt antivries aan. Op die manier voorkomen ze dat er zich ijskristallen in het bloed vormen.

 

(Bron: Het laatste continent)

https://www.hetlaatstecontinent.be

 

Ook vond ik een aantal leuke filmpjes over de Prinsendam in Antarctica in 2012. Deze wil ik ook met jullie delen.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.