Loading

Rio de Janeiro

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Rio de Janeiro

Geen apart zeedag blogs dit keer, iedereen is inmiddels op de hoogte van wat ik doe op een zeedag. Niets 😉 Zondag heb ik deck-sale gedaan met allemaal spulletjes om de formele outfit aan te kleden, zondag was het namelijk de speciale Valentijns avond aan boord. Vandaag was iedereen van boord aan het genieten van Rio en was er geen tijd, volgens de organisatie, om stil te staan bij Valentijn. Na een matige verkoop, kan niet elke keer boven het gemiddelde scoren, heb ik heerlijk bij het zwembad gelegen. Richting het einde van de middag werd het daar aardig leeg, iedereen moest zijn gezicht poederen voor de avond en dat betekende dat ik heerlijk kon genieten van de rust. De avond was erg gezellig, Symen en ik aten met Daniel en zijn tafelgenoten. We hebben een leuke avond gehad met heerlijk eten en ik kreeg een prachtige rode roos van Symen. Hij had hem daarvoor van één van de dining-room jongens gekregen maar dat is een onbelangrijk detail. Aan het einde van de avond was er een speciaal Valentijns bal, Symen en ik hebben deze overgeslagen. Gasten konden op deze avond met de officier van hun dromen dansen, Symen vond het een beetje ongepast als je bedenkt dat de meeste mensen hier met hun partner zijn en de meeste officieren ook een partner hebben. Ik was het roerend met hem eens.

De tweede zeedag was een heerlijke rustdag voor de dag van vandaag, RIO!!! De Cariocas, inwoners van Rio, noemen de stad ‘cidade maravilhosa’ of te wel ‘fantastische stad’ waar wel zes miljoen mensen wonen. In Rio kwamen we op tijd aan en dat zorgde voor veel ontspannen gasten bij het stickeren van de gasten die op tour gingen. Na het stickeren gingen Lynette en ik samen de wal op, in RIO! Eigenlijk wel een gek idee. De Corcovado ken ik natuurlijk wel van plaatjes en tv maar vandaag kon ik hem ‘gewoon’ zien vanaf het Lido-restaurant. Heel vreemd. Kreeg opeens ook zin om de film ‘Rio’ te kijken, leuke animatiefilm over papagaaien.

Onze introductie met Rio, en daarmee ook Brazilië, was vooral warm. De cruiseterminal in Rio ligt dichtbij het commerciële centrum waardoor er veel grote gebouwen staan. Wat me erg opviel is dat veel oude gebouwen bewaard zijn gebleven maar helemaal ingebouwd zijn door nieuwe, jammer dat ze hun vrijheid zijn kwijtgeraakt maar niet hun bestaansrecht. Zo staat er dicht bij de terminal een enorm klooster en een prachtige kerk. 76% van de Brazilianen is katholiek, de kerk heeft daarom een prominente plek in de gemeenschap.

Na verschillende straten te hebben doorgewandeld kwamen we uiteindelijk uit op Rua da Alfândega, een smalle winkelstraat waar van alles gekocht kan worden. Het thema van nu is vooral Carnaval, aangezien dat in een aantal dagen gevierd word. Overal waren de Cariocas hun outfit voor Carnaval bij elkaar aan het zoeken. Lynette en ik hebben heerlijk door de verschillende winkelstraatjes gelopen en kregen echt het gevoel dat we ons nu onder de lokale bevonden, we zagen niemand met een groene Holland America Line tas of op witte sportschoenen vergezeld door sportsokken opgetrokken tot op de knie. Weer dichterbij het schip een lekker ijsje gegeten, het ijs uit Buenos Aires wint nog steeds, en daarna zijn we terug gekeerd naar het schip.

Afgelopen middag heb ik m’n boek gelezen met uitzicht op de Corcovado en om kwart over vier zat ik helemaal klaar in de hut op Symen te wachten. Om vier uur was hij klaar met zijn wacht en we hadden besloten om vandaag een bezoek te brengen aan Pão de Açúcar, suikerbrood. Deze wereldberoemde berg bestaat, net als de meeste andere hoogtes van Brazilië ‘s hoofdstad van de bergen, uit tot 900 miljoen jaar oud gneis. Wanneer je uitzicht heb over de stad zie je duidelijk dat deze regio veel bergen heeft en de stad daar precies tussen of omheen is gebouwd. De naam suikerbrood stamt uit de 16e eeuw toen er in Rio suikerriet werd verbouwd en verwerkt. Men zag een gelijkenis van rietsuikerbroden met de opvallende rots bij de ingang tot de Baai van Guanabara, die wij vanmorgen ook zijn binnengevaren.

Symen en ik hebben vanaf de terminal een taxi genomen naar het suikerbrood en vanaf daar zijn we met de Bondinho, kabelbaan, naar boven gegaan. Dit gebeurt in twee etappes, de eerste etappe was klaar in 1912. De tweede etappe was gereed voor gebruik in 1913 en brengt je naar een hoogte van 394 meter. Mijn geografische kennis van Rio is minimaal en daarom heb ik me door de ANWB reisgids laten vertellen dat de stranden die ik zag Copacabana, Ipanema en Leblon waren. Ook de baai van Guanabara konden we zien liggen met de aangrenzende wijken Botofago, Flamengo en Glória. Daarachter ligt het Centrum waar wij liggen met het schip maar helaas konden we deze niet zien. Erg duidelijk te zien vanaf deze hoogte is de 14 km lange brug naar buurstad Niterói. Wie ook niet gemist kan worden in het prachtige uitzicht is het enorme beeld van Christus de Verlosser, Corcovado. Het uitzicht is echt prachtig vanaf de Pão de Açúcar, je kan de hele stad zien liggen en die is echt enorm.

Na het bewonderen van het uitzicht besloten we een rondje te lopen op het suikerbrood, zo is er een kleine wandelroute aanwezig die je langs de zijkant van de berg lijd. Na enkele seconden voelde we ons in een tropische regenwoud. Overal hoorde we vogeltjes zingen en andere bos geluiden. Op een gegeven moment voelde ik Symen aan mijn arm trekken en hij probeerde me naar een bepaald punt te laten kijken. In de bomen blekken aapjes te zitten, na het zien van pinguïns in hun natuurlijke leefomgeving kan ik nu ook apen van m’n lijstje afstrepen. Moet wel zeggen, het waren hele kleine aapjes dus goed kijken was vereist. Helaas hadden de Japanners erg veel te bespreken en van hun luide gekakel schrokken de aapjes en ze verdwenen dieper het bos in.

Zelf hecht ik niet zoveel waarde aan Valentijn maar dit was een prachtige manier om Valentijnsdag te vieren. Bovenop het suikerbrood. Afgelopen twee maanden hebben we al zoveel beleefd en dit is zeker één van de hoogte punten. Zoals echte Nederlanders hebben we lekker op het schip gegeten en zijn we vroeg naar bed gegaan aangezien Symen morgen vanaf 9 uur vrij is!

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.