Loading

Vitória – Brazilië

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Vitória – Brazilië

Vitória is de hoofdstad van de staat Espirito Santo, een naam die mij eerder doet denken aan de titel van een liedje van de band Within Temptation dan een staat in Brazilië. Vitória is één van de oudste steden in Brazilië en ligt, ook al heb ik er helemaal niets van gemerkt, op een eiland. Ik heb hier vandaag een hele interessante dag gehad, om maar met niet te veel woorden te spreken.

De tour ‘Vitória en Vila Velha highlights’ spraken me erg aan en ik had me opgegeven als escort. Vanmorgen om 8 uur was het verzamelen in de Showroom, samen met 40 gasten ging ik op pad. We begonnen met een bezoek aan Garoto Chocolates, de meest beroemde chocolatier van Brazilië. Tijd voor een rondleiding in de fabriek was er niet, maar we kregen wel een kwartier de tijd om de kassa van Garoto te spekken. Overal waar je keek was er chocolade van wit tot puur, met pinda’s, rozijnen, snoepjes, cashew, en noem maar op. In Búzios was elk soort badkleding te vinden, hier elk soort chocolade. Meer details over Garoto, dan die we zelf konden vinden in de winkel, kregen we eigenlijk niet. Onze gids van vandaag bleek namelijk al gauw een man van weinig woorden te zijn.

Het tweede bezoek van de dag brachten we aan’ Convento da Penha’, een heremietenklooster uit 1558. Dit klooster is het meest belangrijkste religieuze monument van Vila Velha en ligt op een 154 meter hoge rots met een prachtig uitzicht over de stad. Dit klooster is echt een bezoekje waard wanneer je in deze regio bent. Mocht je graag aapjes in het echt willen zien, in de grote boom aan de rechterkant bij het uitzicht punt wonen ‘aap met wit gezicht’. Na het bezoek aan ‘Convento da Penha’ leek het alsof onze gids zijn tong helemaal verloren had, we wisten allemaal dat we geen vloeiend Engels hoefde te verwachten maar hier hadden we niet op gerekend.

Temperaturen dichterbij de evenaar kunnen flink oplopen, in Nederland grijpen wij snel naar de waterfles om te hydrateren. Hier in Vitória klimmen ze in een boom met kokosnoten en drinken ze de sappen van de jonge noten. Een heerlijk licht gezoet en verfrissend sap zit er in het hart van de noot, de Brazilianen zijn ontzettende zoute kauwen en wanneer je hier versgeperste of sap uit pak bestel word er vaak heel veel suiker toegevoegd. Bij de kokosnoot doen ze dat niet, heerlijk! Met uitzicht over het strand konden we genieten van deze verkoelende drank.

Onderweg naar een lokaal pottersbakkers bedrijf kregen we een tour door Vitória met de bus, de bedoeling was dat deze tour begeleid zou worden door de woorden van onze gids maar deze bleek liever zijn woorden te besteden aan een gesprek met onze chauffeur. Deze tour leek meer op een soort ‘drop off/shuttle’ service dan een tour met gids, erg jammer want de plekken die we vandaag hadden aangedaan zouden één van de mooiste van de regio moeten zijn. Qua uitzicht konden wij dat ook wel zien, maar graag hadden we willen weten wat we zagen. Ook bij de potterbakkers miste er een uitleg, zo hoorde ik uiteindelijk op het schip dat de potten hun speciale zwarte kleur krijgen van de kleurstof die in mangrove plantwortels zit. In de fabriek mochten we een rondje lopen en de verschillende stadia van het proces bekijken. De houtoven die ze hier gebruiken om de potten te bakken zou in Nederland niet door de CAO regeling komen.

Terug bij het schip zat ik met 40 chagrijnige gasten die allemaal vonden dat ze veel te veel hadden betaald voor deze tour, het enige wat ik kon doen is ze geen ongelijk geven. De hele ochtend heb ik geprobeerd om meer woorden uit onze gids te krijgen maar elke keer werd ik met ‘smoesjes’ afgewimpeld. Voel me niet zo lekker, onze maatschappij geeft bij groepen boven de 20 nooit commentaar tijdens de busrit, de chauffeur weet de weg niet dus ik moet hem helpen, spreek pas heel kort Engels en wil niet voor paal staan en zo kwamen er nog een paar. Mijn advies voor deze lieve man was een paar lessen Engels en spreken in openbaar nemen, wed dat er dan veel gezelligere tours ontstaan waar ook hij uiteindelijk meer uit haalt. Aan boord zijn de meeste gasten Amerikaan en die zijn erg van de fooien wanneer de service hun goed is bevallen!

Aan boord even lekker wat gegeten en bij Symen verslag gedaan van mijn dag. Om drie uur was ik weer te vinden in de show lounge, dit keer niet voor een tour maar voor een optreden van MUG, een Samba school voor kinderen. MUG zet zich onder andere in voor arme kinderen in de gemeenschap van Gloria, door de kinderen kennis te laten maken met Samba probeert MUG ze van de straat te houden. Het was een energieke show, niet normaal hoe die kindertjes zonder probleem drie kwartier met hun hele lichaam konden schudden, kinderen in de leeftijd van 6 – 16 jaar. Naast de dans werd ook de muziek verzorgt door MUG, met grote trommels stonden de kinderen op het podium, vol enthousiasme! Een gezellig show waar ook het publiek bij werd betrokken en natuurlijk werd ik er weer uitgekozen. Bij de overnight in Rio werd ik er ook uitgekozen, dat was opgenomen en nu ben ik op tv te zien gelukkig kon de camera dit moment niet grijpen. Wel hebben veel gasten het vastgelegd op hun camera, dat is het risico van enthousiast meedansen!

Na afloop van de show kregen we uitleg over MUG en de strijd die zij leveren tegen o.a. sekstoerisme. Brazilië heeft erg veel last van toeristen die hier komen voor seks, de outfits en bewegingen van de Samba spelen vaak parten. Veel mensen denken er het verkeerde van dat de danseressen niet veel aanhebben en met hun hele lichaam schudden. Dit is de Braziliaanse cultuur en daar vraagt MUG respect voor. Het is belangrijk dat MUG deze woorden kan verspreiden en ik vind het fijn om te zien dat Holland America Line waar mogelijk MUG een podium aanbied.

De avond was weer heerlijk ontspannen, gezellig met Symen de avond doorgebracht. Ook al zien we elkaar overdag niet vaak is het heerlijk om s’avonds de dag door te bespreken! We kunnen deze reis echt met elkaar delen, iets wat lastiger is wanneer er een oceaan en soms zelfs een ander continent tussen zit.

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.