Loading

Parintins – Brazilië

Where do you want to travel?

Your journey will lead you to famous domestic and foreign beauty spots.

Parintins – Brazilië

Als je opzoek bent naar informatie over Parintins kom je direct uit op het Bumba-meu-boi festival. Bumba-meu-boi staat voor ‘Versla de stier’ of ‘Ossenspel. Dit festival vind plaats in de maand juni. De dans die opgevoerd word tijdens dit festival reflecteert de verhouding tussen meester en knecht in de tijd van de suikerplantages en de veeteelt.

Parintins heeft twee concurrerende Boi Bumba verenigingen. De ‘bloco Boi Garantido’ is te herkennen aan rode en de ‘bloco Boi Caprichoso’ aan blauwe kostuums. Het is tijdens de optochten verboden om het andere team uit te fluiten, zouden ze bij voetbal ook eens moeten proberen. Voor het Bumba-meu-boi festival waren we veel te vroeg in Parintins, maar ook hier leven ze grotendeels van het toerisme. Vlak bij de tenderpier staat er een conventiecentrum die afgehuurd kan worden om buiten het seizoen een speciale Boi Bumba show te zien en Holland America had voor vandaag het centrum afgehuurd.

Al vroeg ben ik van het schip afgegaan en heb me verbaast over de vreemde tenderpier, heb al wel wat gezien tijdens deze cruise maar dit was helemaal apart. We moesten vanaf de tender in een boot stappen en via de boot konden we pas op de pier terecht. Best grappig. Vanaf daar konden we via een brug de rivier oversteken, die helemaal gevuld was met boomstammen. Omdat de situatie door de boomstammen best spannend was moesten alle officieren varen op de tenders en had Symen weer een spannende ochtend.

Voor de show heb ik door het dorpje gelopen en kwam ik uiteindelijk terecht bij het atelier van de ‘bloco Boi Caprichoso’, zij waren nu al bezig met het maken van de kostuums voor het festival in juni. Het was een prachtig gezicht, helaas was de ruimte erg donker en foto’s maken eigenlijk niet mogelijk. Vol enthousiasme vertelde de makers over de kostuums en showde ze met veel plezier, Portugees spreek ik niet maar enthousiasme wel!

Parintins is heel erg klein en buiten een rondje om de stad, waarvoor je ook een fietstaxi kan inhuren, is er weinig te doen. Een rustige ochtend aan wal met een heerlijk warm zonnetje. Om 12 uur mochten we naar binnen bij de Boi Bumba show, had kaartjes gekregen van shore-ex voor al mijn hulp maar dan moest ik na afloop wel groepen begeleiden naar de tenders, geen probleem! De show was echt prachtig. Als personeel mocht ik niet op de stoelen gaan zitten en vond ik vooraan een plekje tegen de muur. Ik denk dat ik beter uitzicht had dan ieder ander, niemand die voor me zat of voor me ging staan om foto’s te maken. De show werd opgevoerd door het rode team en was zo energiek vol. In de tourbrochure werd gewaarschuwd voor luidde muziek, mij viel het een beetje tegen want ik had echt luid verwacht maar de muziek, wat overigens live was, was echt erg goed. Voor wie in Parintins is of er van plan is naartoe te gaan, kom in juni of kijk of er show is in het conventiecentrum waar je naartoe kan gaan.

Na afloop van de show was het tijd voor iedereen om terug te gaan naar het schip, het plan was om niet te laat vertrekken. Bij binnenkomst in de zaal had iedereen een sticker kregen en die stond voor een groep die naar de tenders kon gaan. Ik had de laatste groep en mocht nog een half uurtje wachten in de zaal, geen probleem want buiten had het regenseizoen weer van zich laten horen. Mijn groepje was klein en voor ik het wist had ik iedereen verzameld op de tenderpier, de passagiers gingen mee in de laatste passagierstender en ik mocht mee met de laatste personeelstender, hierin zitten ook alle materialen die op de kant worden gebruikt. Zo stond er vandaag een partytent voor de schaduw, een bord met de ‘laatste tender’ tijden, wat te drinken en een aantal stoelen voor de passagiers die moeite hebben met lopen en staan. Voor wij weg waren … het duurde een half uur, minimaal. Er was een probleem met geld, Degene waarvan de boot was, die dus in de weg lag om gebruik te maken van de tenderpier, wou geld hebben voor het gebruik van zijn boot. Hij lag op onze plek dus het was eigenlijk pech voor hem. Weet niet of er uiteindelijk is betaald maar wij kwamen uiteindelijk ook aan op de Prinsendam en wat hoor ik daar … Symen had in zijn tender roze dolfijnen gezien en had even rondgehangen op het water om ze te bekijken. Die jongen heeft toch ook een mazzel!

Het schip had wat minder mazzel, het vroege vertrek werd niet gehaald. Het anker was vanmorgen op een zandbank 40 meter diep terecht gekomen, door de stroming was het anker een beetje gaan slepen en is daardoor nog eens 20 meter naar beneden gevallen. Om van 40 meter op te halen is geen probleem maar 60 is wat te diep. Het heeft een aantal uren geduurd voor het anker weer op de zandbank was getrokken en vanaf daar opgehaald kon worden. We vertrokken te laat, maar dat was geen probleem aangezien we twee rivier/zeedagen hebben.

S’middags heb ik lekker met m’n boek op deck 7 gezeten en genoten van het uitzicht op de rivier. Weer een heerlijke middag en avond, lekker ontspannen. Je moet hier niet te veel doen als je op vakantie bent. Geniet enorm maar nu gaat de tijd wel heel erg snel.

Trouwens, wist je dat; Rio de Janeiro van 1808 tot 1821 de hoofdstad was van Portugal? Ik niet. Weer wat geleerd vandaag.

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.