Loading

Ålesund

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Ålesund

In de nacht van 23 januari 1904 werd Ålesund opgeschikt door een stadsbrand die de gehele stad heeft verwoest, grotendeels was dit te wijten aan het feit dat alle huizen van hout waren. Na een lange periode van plannen is de stad weer opgebouwd, dit keer werd er gekozen om steen te gebruiken als bouwmateriaal in plaats van hout. 30 Noorse architecten hebben ontwerpen gemaakt voor de nieuwe gebouwen, allemaal in de stijl van Jugendstil (Art Nouveaux), welke nog steeds duidelijk zichtbaar is in de stad.

Al vroeg waren Yvonne en ik van boord, wie denkt dat ‘vrouwen van’ aan boord niets te doen hebben die hebben het mis. Wij moeten ontdekken, op pad en vooral het hard verdiende geld van onze ‘mannen’ opmaken! Als eerste hebben we een treinkaartje gekocht voor de stadtourtrein die ons de stad liet zien, vertelde over de verwoestende brand en ons naar een prachtig uitzichtpunt bracht. Vanaf daar hadden we een prachtig uitzicht over de stad.

De trein reed ons door de hele stad, die niet zo’n grote omvang kent, tot hij gestopt werd door grote gele borden en door zijn formaat geen kant meer op kon. Uiteindelijk werd ons aangeraden om uit te stappen en naar het eindpunt te lopen. Wij deden natuurlijk eigenwijs en zijn direct de gezellige winkelstraat ingelopen richting de souvenirs winkel waar we ons even hebben ondergedompeld in alles wat je kan maken met het thema Viking en trol. Bijna alle winkels van Ålesund hebben we gezien, samen met het prachtige winkelcentrum (Grimmergata 1, 6002 Ålesund) dat vol zit om leuke hippe kleding- en woonwinkels. Boven en beneden is er een verdieping helemaal ingericht op eten en drinken met gezellige hoekjes om met vrienden of bekenden gezellige te eten en drinken. De stad leek erg leeg vandaag, later bleek dat alle Noren hier zaten!

Op het moment dat wij de koffie op hadden besloten we een andere missie te vervullen, die van het vinden van de VVV. Al snel werden we geïnformeerd over de mogelijkheden en waren we op pad naar de hobbywinkel. Yvonne doet aan quilten en maakt de meest prachtige items van stof. Twee hobbywinkels hebben we gezien nadat we door werden gestuurd naar Moa, een stadswijk zo’n kwartier met de bus. Niets is ons te gek dus samen zijn we naar het busstation gelopen en hebben we de lokale bus gepakt richting Moa. Leuk om zo vanuit de bus de huizen te zien waar mensen hier in wonen en het prachtige landschap. Het centrum van Moa zag er erg industrieterrein uit, overal grote gebouwen gevuld met winkels. De Lappestua (Langlandsvn. 35, 6010 Ålesund) was snel gevonden en Yvonne slaagde voor prachtige stoffen met een Noors thema voor haar Noorse quilt, ze koopt in de hele wereld verschillende stoffen zodat ze quilts kan maken met een landen of continent als thema. Het adres van deze winkel heb ik in mijn boek geplakt, hier verkopen ze namelijk ook de meest uitlopende spullen voor haken.

Terug in Ålesund hebben we nog een klein rondje gelopen en goed nagedacht of we nog een bezoek aan het Art Nouveaux museum wilden brengen, we besloten van niet aangezien het al laat in de middag was. Het was tijd voor pre-diner en rust voor de voetjes. En zo hebben we eigenlijk de hele avond gevuld. Ålesund is een leuk stadje, voor de volgende keer staat het museum en het Noordelijke stadgedeelte op de planning. Deze stad is uitermate geschikt voor een stedentrip van een weekend. Wat me vandaag erg is opgevallen is de vriendelijkheid van de mensen hier, zo is iedereen heel behulpzaam wanneer je iets vraagt zo schreef de dame bij de tweede hobbyzaak helemaal een uitleg voor ons hoe we bij de zaak in Moa konden komen. De dame bij de Lappestua schreef voor ons verschillende adressen van hobbywinkels in Bergen op. Voor wie de Noorse taal minimaal beheert, tak is bedankt, iedereen lijkt de Engelse taal heel goed te beheersen.

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.