Loading

Stavanger

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Stavanger

Zondag rustdag, zo is het eigenlijk maar op een cruiseschip gaat het niet meer met maandag, dinsdag, woensdag, etc. Nee, het is Honningsvag-dag, Tromsø-dag, zeedag, Bergen-dag en vandaag is het Stavanger-dag. Op wekelijkse cruises is het voor het personeel helemaal erg, tijdens de Alaska cruise heb ik dat echt ervaren, maar gelukkig hebben we de vloermatten in de liften die ons herinneren aan welke dag het is vandaag.

Samen met Symen lekker uitgeslapen en toen Symen aan het werk ging ben ik mijn zoektocht begonnen naar wifi. Ik kreeg een aantal adviezen, van cafés en restaurants, maar deze locaties waren allemaal gesloten. Bij het VVV maar even op advies gevraagd en ik had m’n vraag nog niet afgemaakt of ik kreeg een briefje in m’n hand gedrukt met het wachtwoord van hun internet. Even m’n blog bijgewerkt, de nieuwste Facebook updates bekeken en natuurlijk even het Nederlandse nieuws gelezen. Daarna was het tijd om richting het schip te gaan voor lunch … en toen vond ok onderweg ‘mijn’ Noorse trui. Helaas zijn de meeste winkels vandaag gesloten en heb ik alleen maar naar de trui kunnen kijken. Jammer, nu weet ik in ieder geval wel dat de perfecte Noorse trui ook voor mij bestaat!

Lekker gegeten en me daarna omgekleed als Martine de Nederlandse tourescort. Met een groep van +/- 30 Nederlands ging ik op tour met Saskia. Haar man werkt in de Stavanger omgeving en direct nadat ze hierheen verhuisd was is ze begon met een opleiding tot gids. Ze begeleid zowel Engelse, Nederlandse en Noorse tours. Het ging hier om een rondje met de bus, voor het weer was het een perfecte manier om de omgeving te ontdekken.

De tour begon met het vakantiehuis van het Noorse koningshuis, gevolgd met nog een aantal villa’s in dezelfde wijk. Niet alleen hebben we de grote huizen van Stavanger gezien, ook zijn we langs een gewone woonwijk gereden en kregen we uitleg over het bouwen van huizen hier. Heijen kan hier niet en daarom worden er gaten in de grond geslagen met dynamiet, tijdens deze werkzaamheden is het raadzaam als je Oma’s kristal ergens op te bergen waar het niet kan vallen. Saskia vertelde vol enthousiasme over Noorwegen, haar inwoners, geschiedenis, etc. Zo zijn de horens op Vikingenhelmen een mythe en komt het meeste Noorse geld uit één van de 68 olievelden die het land heeft … wie ooit zei dat er geen olie in de Noordzee zat had het echt fout, of wou graag zelf de winst opeisen.

Koning Harald Hårfagre is een belangrijk persoon in de Noorse geschiedenis en zijn leven kent een mooi liefdesverhaal met Gyda. Wikipedia heeft dit ook meegenomen in zijn uitleg, maar ik weet wel dat een man voor mij geen oorlog hoeft te voeren. Over oorlog gesproken, Noorwegen heeft ook erg geleden tijdens de tweede wereld oorlog. Zo moest het Sola Ruin kerkje van de Duitsers worden afgebroken. De lokale bevolking deed dit maar hebben tijdens het afbreken wel alle stenen van de kerk genummerd, inmiddels is het kerkje weer in elkaar gezet doormiddel van de nummering van de stenen.

Heb de duinen van de omgeving gezien en de Noordzee. We zijn langs verschillende uitzichtpunten gereden van de omgeving en helaas ben ik alweer veel vergeten van wat Saskia vertelde. Was niet van plan om vandaag op tour te gaan maar ik ben erg blij dat ik ben gegaan. Heb zoveel geleerd en weer gezien. Bij terugkomst natuurlijk wel even de dames van de excursies bedankt voor deze interessante middag. Had van thuis wat lekkers meegenomen voor op kantoor, het blik met de koninklijke familie viel al erg in smaak.

De tijd vliegt, alweer zondag en dinsdag zijn we alweer in Amsterdam. De avond hebben Symen en ik vooral van elkaar en het prachtige uitzicht genoten. We voeren langs de preekstoel, een rots in het fjorden gebied rondom Stavanger. Deze preekstoel is alleen te bereiken na een wandeltocht van 3,8 km, hadden wij toch even mazzel dat je er ook onderdoor kan varen! Wat een prachtige vaarroute was dat zeg, zo mooi is het hier. Ga dat wel missen hoor. Verder genoten van elkaar, want voor ik het weet zit ik weer op m’n eigen bank en lig ik weer alleen in bed.

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.