Loading

Borobudur

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Borobudur

Om 4 uur ging de telefoon vanochtend, onze wake-up call voor de sunrise tour. We hadden allebei heerlijk geslapen en na even kort onder de douche te zijn gesprongen op naar de hotel lobby. Hier lagen voor ons sarongs klaar en een zaklamp, het was nog erg donker buiten.

Kort nadat we wakker waren geworden keken we al even vlug vanaf de patio of het een beetje redelijk weer was, want een zonsopkomst bekijken terwijl het helemaal bewolkt is vonden we niet de moeite waard en dan zouden we liever nog even onder de wol kruipen. Gelukkig was het merendeel van de hemel onbewolkt en kregen we er helemaal veel zin in.

Om stipt half 5 vertrokken we vanaf de receptie naar de Borobudur welke op welgeteld 3,5 minuut lopen van het hotel ligt. Doordat de zon nog niet op was, was de temperatuur erg aangenaam voor een ochtend wandeling. Na de beklimming van de tempel hadden we een mooi plekje ingenomen op één van de bovenste verdiepingen om het spektakel gade te slaan. Al snel begon de hemel langzaam rood te kleuren en om net over vijfen kwam de zon te voorschijn vanachter de Merapi vulkaan. Het was echt een prachtig schouwspel hoe de eerste zonnestralen de tempel raakte en hij dan prachtig oranje begint te kleuren. De oe’s en aa’s kwamen in alle talen te voorschijn van de groep van ongeveer 40 personen die de moeite hadden genomen om zo vroeg op te staan in de vakantie. Al na een half uur was het de 20 euro per persoon, die we voor deze tour betaald hadden, al meer dan waard!

Toen we een beetje van de prachtige zonsopkomst bekomen waren zijn we langzaam van boven naar beneden elke verdieping/terras van de tempel afgelopen en hebben we alles rustig in ons opgenomen, voordat de hele horde toeristen welke voornamelijk Indonesiërs zijn de tempel in zijn greep nemen en de rust verstoren. Over de rust verstoren gesproken, er zijn mensen die gewoon het lef hebben om tijdens de prachtige zonsopkomst luidkeels te gaan bellen of muziek te gaan afspelen op hun telefoon. Na verscheidende sssst’s en andere opmerkingen, die ik niet nader ga beschrijven maar jullie wel in je verbeelding kunnen oproepen, werd het weer vredig stil.

Bij het sunrise pakket was er een kop koffie of thee met gebakken banaan (met geraspte kaas erop) inbegrepen, deze hadden we genuttigd rond half 7 nadat we de hele tempel op ons gemak hadden bekeken. Ook vonden we het een mooie tijd om het terrein rondom de Borobudur te gaan verkennen. Zo zijn er diverse museums, marktjes en souvenirwinkels, het afdingen gaat ons steeds beter af en we zijn richting ontbijt gegaan met een aantal souvenirs die volgens ons een koopje waren. Het ontbijt bestond uit een heerlijke croissantjes met een versgebakken boerenomelet, echt lekker.

Na het ontbijt zijn we weer even ons bed in gedoken, check-out was toch pas om uiterlijk 12 uur en we hadden met Ujang afgesproken dan we hem dan zouden ontmoeten in de lobby van het hotel. We hebben lekker rustig aan gedaan, we hadden er ondertussen al een halve dag op zitten. Na de koffers te hebben ingepakt kwam Ujang ons ophalen en zijn we op weg gegaan naar Yogyakarta, welke ongeveer 1,5 uur rijden ligt vanaf de Borobudur.

In Yogyakarta begon het avontuur van hotel uitzoeken, dit was vandaag een echte uitdaging, we hebben normaal gesproken een aantal voorkeuren, wensen … natuurlijk valt daar in te onderhandelen maar we hebben wel een beetje een richtlijn met wat we graag willen:

  • Maximaal 250.000 roepia per nacht, meestal dan want slapen bij de bakker kwam op 300.000 maar dat was dan ook echt de moeite waard!
  • Warm water wanneer we langer dan één nacht in een hotel blijven
  • Een tweepersoonsbed, of twee losse bedden aan elkaar gezet.
  • En als ze wifi aanbieden dat dit dan daadwerkelijk werkt, omdat je hier wel voor betaald.
  • Een douche kop die geplaatst is op westerse hoogte zodat wij eronder kunnen staan.
  • En een rustig gelegen kamer

Het eerste hotel had de volgende uitdagingen, de kamer die beschikbaar was had een gebroken douchekop houder en moest des ondanks 300.000 Rp. kosten. We kregen geen korting op de kapotte douchekop, ze zouden ze morgen wel komen repareren. Wel had het hotel wifi en een zwembad.

Bij het tweede hotel kregen voor 250.000 Rp. per nacht een niet werkende wifi verbinding en de eigenaar wou geen korting geven aangezien dit niet werkte. Het derde hotel had een zwembad, een werkende wifi verbinding, een mooie schone kamer en warm water tussen 6 uur – 9 uur en 4 uur en 8 uur. Wou je buiten deze uren warm water dan was dit mogelijk op bestelling. Deze voorzieningen gingen nog geen 215.000 Rp. kosten, Hotel Harmony Inn werd ons hotel voor de aankomende twee nachten.

Na heerlijk te hebben gegeten bij restaurant ViaVia, een backpackers café, zagen we dat ze daar ook tours aanbieden waaronder een fietstour. Nieuwsgierig naar de prijs bleek deze 150.000 Rp. p.p te kosten, wij blij dat we gister niet akkoord gingen met 400.000 Rp. in totaal, was het afdingen toch weer succesvol al dachten we gister van niet. Later bleek Ujang nog te zijn gebeld door zijn vriend van de fietsentours bij de Borobudur, hij wou toch wel akkoord gaan met 350.000 Rp. Ujang heeft hem vriendelijke verteld dat hij dan niet de telefoon op had moeten hangen en hij nu te laat was.

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.