Loading

Halong Bay – Vietnam

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Halong Bay Vietnam

Halong Bay – Vietnam

Het plan voor vandaag was om met Symen de wal op te gaan voor een boottochtje langs de vele eilanden die Halong baai rijk is. Helaas gooide een late wijziging in Symen zijn werkplanning roet in het eten en heeft Symen op het laatste moment geregeld dat ik mee kon op tour.

Als vaste prik begon de dag met ontbijt en stickeren in de showlounge. Als een van de eerste groepen mocht ik met de tender naar de wal en daar stond een bus klaar voor m’n groep. De tour vandaag ging richting de Rode Rivierdelta, welke zo’n twee uur rijden van Halong ligt. De route bracht ons langs de droge Halong baai, hier zijn dezelfde rotsen als in zee maar dan op het vaste land, en diverse dorpjes. Aangezien de tour pas om half 11 vertrok, we hadden late aankomst vandaag, was de eerst stop om half 1 lunch in één van de luxe hotels van Hoi Phong. De lunch bestond, voor mij als leek, uit heerlijke en simpele Vietnamees georiënteerde gerechten. Zat bij een Brits en Australisch stel aan tafel die wel van een gesprekje hielden, van eten kwam dus weinig terecht.

Na de lunch stond er een tour door Hai Phong op het programma. In een smalle straat, waar de bus amper doorheen paste, werden we afgezet en vanaf daar konden we naar een Vietnamese tempel lopen. Daar stonden twee dames op ons te wachten die graag wat ansichten aan ons wilden verkopen, elke gast hebben ze minsten vijf keer gevraagd of ze interesse hadden. Wat het eerste opvalt aan tempels in Vietnam is de hoge opstap, die je overigens niet alleen in religieuze gebouwen vindt, de hoge opstap is er zodat je moet buigen wanneer je het gebouw binnengaat en verlaat. Eerder vanmorgen hadden we de MS Volendam verlaten maar bij het binnengaan van de tempel leek het alsof we weer in een schip waren, de architect van deze tempel had de intentie om de binnenkant van de tempel te laten aanvoelen als schip en dat is hem aardig gelukt. Het was een simpel houten gebouw, de details daarentegen waren prachtig rood en goud en heel goed onderhouden.

Onderweg terug naar de bus werden we achtervolgt door de ansichtdames, misschien hadden ze het motto ‘de aanhouder wint’. De route naar de bus was erg mooi, we liepen langs leuke winkeltjes en alle mensen in de straat waren erg vriendelijk. De bus bracht ons naar een andere locatie in de stad, de Chua Du Hang pagode. De pagode is in de 10e eeuw gebouwd en sindsdien meerdere keren verbouwd. De binnenplaats van Du Hang is mooi ingericht en het huis voor meerdere standbeelden van boeddhistische figuren. De tempel wordt ook wel ‘Woud van het Geluk’ genoemd, de dames van de ansichtkaarten waren zich daar ook van bewust en stonden buiten bij de poort ons op te wachten met stapels kaarten.

De dames achtervolgde ons tijdens de wandeltocht die volgde langs een elektricien die tussen de kabels hing, een drukke winkelstraat vol met elektronica winkels wat niet vreemd is aangezien Hai Phong bekend staat om de productie van elektrische apparaten, een vrolijke bloemenmarkt vol met bloemstukken en de laatste stop was het stadhuis waar ook de bus op ons stond te wachten. Volgens de tour omschrijving zouden we het echte leven op het platteland zien tijdens deze tour maar tot nu toe was het uitzicht alleen maar stedelijk geweest. Bij het stadhuis stapte een plaatselijke gids in de bus welke ons zou leiden door de buitenwijken van Hai Phong. De bus zette ons af in een rauwer deel van de stad met meer landbouw en we gingen op de thee bij een familie waarvan vier generaties in één huis wonen. We kregen allemaal hapjes aangeboden en de familie vertelde ons over het leven in en rondom hun huis. Oma van de familie heeft haar hele leven betelnoten gekauwd en haar tanden zijn helemaal zwart, de betelnoot bevat een vergelijkbare stof als cafeïne en wordt hier veelvoudig gebruikt als vervanger daarvan. Het was een hele leuke ontmoeting maar op een gegeven moment was het tijd om afscheid te nemen en terug te keren naar Halong baai. Het was inmiddels al donker geworden en tijdens de rit naar de Volendam konden we allemaal even de ogen sluiten en uitgezakt zitten.

De tenderrit naar het schip ging redelijk snel het was alleen zo ontzettend koud dat het niet snel genoeg kon gaan. Aan boord was het aangenaam warm en kon ik gelijk met Symen lekker gaan eten en vertellen wat ik allemaal heb meegemaakt vandaag. Ondanks dat het wat te stedelijk was naar mijn mening heb ik een hele leuke dag gehad en genoten van alles wat ik heb gezien. Het is elke dag weer een verrassing wat ik meemaak.

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.