Loading

Juneau

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Juneau Alaska

Juneau

Thuis had Symen de dag voor vandaag al uitgestippeld, toen hij drie weken geleden aan boord kwam heeft hij de juiste mensen aangesproken en vandaag zou het dan gaan gebeuren … de helikoptervlucht naar de gletsjer om daar te gaan honden sleeën. De e-mails waren eerder deze week verstuurd en we moesten ons voor het middaguur nog even melden bij de shore-ex balie voor de laatste details, bij de balie aangekomen zagen we de nee schuddende gezichten al naar ons kijken. Deze cruise hebben de gasten nogal wat geld te besteden en de tour waar wij interesse en in hebben werd gisteren toch nog even in no time uitverkocht. Teleurgesteld droop Symen af naar z’n werk, want nu kon hij gewoon zijn diensten draaien die hij eerder geruild had, en ik kreeg als troostprijs een Bike & Brew tour toegewezen. Tegen lekkere biertjes zeg ik nooit nee!

Drie gezellige vlotte jonge mensen stonden op de pier op de groep te wachten, vol enthousiasme vertelde zij ons wat we vandaag gingen doen. Aangezien er toch wat veiligheidsrisico’s zitten verbonden aan fietsen en biertjes drinken moesten we eerst een disclaimer tekenen, dat maar gedaan want anders werd je op de pier achter gelaten. Met z’n allen in het gammele busje van de fietsenverhuur en al gauw lieten we het toeristische gedeelte van Juneau achter ons. We gingen langs het vliegveld, het met residentiële gedeelte van de stad en uiteindelijk kwamen we uit bij de kapel aan het meer. Een prachtige omgeving, mooi groen en schitterend uitzicht over het meer. Nadat iedereen een fiets had, het zadel was aangepast en de toegewezen helm op had kon het avontuur beginnen.

Het was een prachtige route door de bossen rondom Juneau, er was bijna geen tijd om op de weg te letten want er was zoveel om me heen te zien. Gelukkig was de route aardig vlak, maar toch miste ik m’n eigen fietsje! Tijdens het fietsen kwam de Mendenhall gletsjer zo nu en dan al tussen de bomen door pieken, maar opeens was ze daar open en bloot midden in het gezichtsveld. Net als walvissen blijven de gletsjers iets magisch houden. Waar Mendenhall eerst nog volledig in het meer voor haar lag verscholen is ze zich nu aan het terugtrekken en raakt ze nu nog net het meer aan. Over een paar jaar zal ze een hangende gletsjer zijn omdat ze dan niet meer het water raakt en langzaam haar weg terug gaat vinden de berg op. Het is mooi om haar nu nog in volle glorie te zien, in hoever nu nog mogelijk, maar het is onvoorstelbaar dat over een paar onder jaar ze niet meer zichtbaar is vanaf het punt waar we nu staan. Onder het genot van warme chocolademelk en energierepen genoten van het prachtige uitzicht, dit hebben wij in Nederland niet.

Via hobbelige fietspaden en door de bossen fietsend gingen we nog dichter naar Mendenhall toe. We konden haar net niet aanraken maar hoe dichterbij je bent hoe immense ze is. Het is alleen soms zo jammer dat je niet in stilte van de natuur kan genieten, waar we bij het uitzicht punt nog de stilte konden ervaren was het hier een drukte van jewelste. Of we wel even wisten dat de kinderen die hier liepen de stomste mama’s hebben, hun papa’s hun niets gunnen en ze beter thuis hadden kunnen blijven. Met dat laatste ben ik het volstrekt mee eens!

De Mendenhall was de laatste etappe van onze 15 kilometer lange fietsroute, en ik had nog wel 15 kilometer terug willen fietsen in dit mooie landschap. Het is hier zo ontzettend groen en mooi, maar ja we moesten naar de bierproeverij voordat de biertjes zouden opwarmen. Bij het ‘Flight Deck’ stond John op ons te wachten met een selectie van vier bieren uit Alaska. We begonnen met de Summer Ale van de Alaskan Brew. Co. Een lekker licht bitter biertje met een zuurtje, perfect voor de zomer. Het tweede biertje was van dezelfde brouwerij, de ‘White’. Efris licht biertje maar niet helemaal mijn stijl, hij heeft meer smaak dan een Hoegaarden maar toch ben ik nog steeds geen witbier fan. De derde, ook van de Alaskan Brew. Co., was de beroemde Amber. ABC is één van de weinige die zo’n amber brouwt, een heerlijk biertje, beetje stevig, een licht bittertje en vol van smaak. Bij andere brouwerijen merk ik vaak dat de amber bieren zoet zijn, en suiker gebruik je alleen in koffie en thee als je daar van houdt en niet in bier! De laatste was van een onafhankelijke brouwerij en was een caramel stout, die heb ik laten staan. Ben niet zo’n fan van stouts en ook niet van caramel en samen was het geen combinatie die ik kon waarderen. Terwijl de andere fietsgasten nog een volgende ronde, op eigen kosten, bestelde besloot ik richting het schip te gaan en eens te kijken hoe het Symen was.

Ondanks de teleurstelling van de tour die uitverkocht was, die later grotendeels niet door was gegaan vanwege het donkere weer, was het een goede dag. Symen had lekker gewerkt en ik had het heel gezellig gehad met m’n mede fietsers in bij het ‘Flight Deck’. Het is ongelofelijk hoe mooi het hier is en dat er elke keer weer iets nieuws te ontdekken valt. Dit was inmiddels m’n vijfde keer in Juneau en had nog nooit de Mendenhall bezocht, kan ik die ook weer van m’n lijstje schrappen.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.