Loading

Montreal, Rondje Canada

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Montreal, Rondje Canada

Alweer oktober, of heb ik dat al gezegd? Ongelofelijk hoe snel de tijd toch vliegt, daarvan weet ik wel zeker dat ik dat al meerdere keren heb gezegd! Over twee maanden ben ik alweer 29 voor een paar dagen, is het Sinterklaas en over drie maanden precies leven we al een aantal dagen in 2015. Soms is het beter om stil te staan in het heden dan in het verleden of de toekomst en misschien moet ik dat daarom ook maar gaan doen!

De laatste keer van schrijven was 2 oktober, inmiddels hebben we twee keer een bezoekje gebracht aan Quebec en heb ik me een dagje heerlijk vermaakt in regenachtig Montreal. Dat liet me echt thuis voelen.

Vrijdag was een prachtige zonnige dag in Quebec welke ik grotendeels met Jack en Lynette heb doorgebracht. Direct buiten de muren van de terminal viel onze oog op kleurrijke kunst gemaakt van alledaagse producten die bevestigd zijn aan gebouwen. Hier word ik nu blij van! Het ziet er leuk en kleurrijk uit, je kan het aanraken en sommige onderdelen kan je zelfs doorheen lopen. Dit is hoe kunst hoort te zijn! Na het culturele onderdeel van onze wandeling zijn we via de boerenmarkt zijn we richting het centrum van Quebec gelopen, iedereen die mij kent en de verhalen van Jack en Lynette heeft gehoord weet dat we de boerenmarkt niet voorbij zijn gelopen. We hebben genoten van de prachtige producten en konden het proeven daarvan natuurlijk niet weerstaan! De croustillant, deeg gevuld met brie en Goudse kaas, is onze favoriet. Heerlijk opgewarmd waardoor het leeg smelt, een heerlijkheid! Maar we kunnen natuurlijk niet de hele dag snoepen, langs de stadsmuur hebben we ons omhoog laten leiden om boven te genieten van de oude stad van Quebec. Het was een heerlijke dag van lekker rustig aan doen en de stad Quebec lekker in ons opnemen.

In Montreal voelde het even als Nederland. Het druilerige weer, de regen die naar beneden viel en de lege straten. Op deze zaterdag besloot iedereen lekker lang binnen te blijven in bed met de krant en een lekker bakje koffie of thee. Het klonk heel erg verleidelijk maar aangezien we geen waterkoker in de hut mogen hebben, ivm brandveiligheid, moet ik toch de deur uit voor m’n bakkie en waarom dan niet lekker een bakkie doen middenin Montreal?

Ik was hier in mei al voor een dagje. Samen met Jeff en Joyce heb ik toen de hop on/hop off bus genomen en een algemene indruk gekregen van de stad. Zaterdag had ik zin om te winkelen, dus waarom niet? Gewapend met paraplu en een snelle pas ben ik richting het centrum gelopen, onderweg opgestoken in een klein cafeetje en hier om de weg gevraagd in de ondergrondse. Hier in Montreal kan het in de winter nogal koud en nat worden, in de loop van de jaren is er ondergrond een gangenstelsel ontstaan van 30km met routes langs belangrijke straten, gebouwen, maar ook met toegang tot diverse winkelcentra. Een vriendelijke jongeman wees me de weg en gewapend met m’n kaart ging ik het avontuur aan. Aan het begin was het even wennen en moest ik goed de bordjes lezen, maar voor ik het wist kwam ik droog aan bij Saint Catherine. Deze straat staat bekend als ‘de’ winkelstraat van Montreal. Ik heb een heerlijk zaterdag gehad, lekker door de winkels geslenterd, door de straten gegaan, de winkelcentra afgestruind en ruim na het middaguur had ik alles wat op m’n boodschappenlijstje stond en was het tijd voor lunch.

Eén van de regels die Symen en ik op reis hebben is dat we eigenlijk niet meer dan één keer bij de zelfde locatie een drankje doen of eten. Zo komen we op verschillende plekken en leren we een plek beter kennen dan wanneer we blijven hangen. Net zoiets als elk jaar naar de dezelfde camping op vakantie gaan, ik moet er niet aan denken. Misschien als ik 85 jaar oud ben, net als mijn oma Kruit die elk jaar naar haar tweede huis gaat in Hekendorp, maar nu ben ik nog veel te jong. Toch ben ik vandaag gezwicht voor ‘3 Brasseurs’, een microbrewery en restaurant gevestigd op diverse locaties in Canada en Frankrijk. In mei at ik hier ook met Jeff en Joyce en het was zo goed bevallen dat ik besloot deze keer de regel te breken. Aan de bar plaats genomen, een lekker broodje uitgekozen en een biertje besteld. Wat is het leven toch goed, ben je op cruise en zit je middenin Montreal in een restaurant te kletsen met mensen uit Zuid-Afrika. Altijd leuk om te horen wat mensen ergens brengt.

Wat mensen overigens overal brengt in de lokale bus! In Halifax hebben Lynette en ik deze genomen en vandaag ben ik weer in de stadsbus gestapt. Het kost je een paar dollar en brengt je overal naar terug met een omweg via plekken waar je hoogstwaarschijnlijk nog niet ben geweest. Het was een leuk ritje waar ik aan de praat raakte met vier dames uit Californië die een rondreis maken door Oost-Canada. Ook zij zien de charme in het nemen van de stadsbus en met z’n allen verlieten we de bus bij dezelfde halte en namen we afscheid terwijl ik m’n weg weer maakte naar het schip.

Tuurlijk is het jammer dat Symen niet mee kan op avontuur, dat hij druk aan het werk is, maar het is wel geweldig dat ik dit mag meemaken! Vandaag lunch ik in Montreal en volgende week ontdek ik de straten van Boston en over een maand maken we onze weg naar Europa via de Cariben. Toch neemt dat niet weg dat ik thuis soms mis, zoals eten bij m’n ouders en m’n zus, met m’n vriendin naar naailes of naar de Tai Chi, maar ook de kleine dingen zoals m’n waterkoker. En al ben ik thuis mis ik Symen … zo simpel is het!

Het is jammer dat we niet langer in Montreal hebben, gelukkig hebben we alle tijd om Quebec te ontdekken. Zo goed dat we dingen vinden waar we voor terug willen komen zoals de croustillant bij de boerenmarkt. Jack was zo enthousiast om weer in Quebec te zijn om weer eentje te halen dat zondag onze eerste stop de markt was. Het was gezellig druk, iedereen is vrij en klaar om lekker in de keuken te staan met verse producten. Kreeg direct zin om zelf te koken! Nadat de buit binnen was hebben we onze weg vervolgd via een nieuwe route, over twee weken zijn we hier weer en willen we graag een auto huren. Deze wandelroute bracht ons langs diverse verhuur bedrijven. Ook bracht het ons langs de wijk achter de stadsmuur, een gezellige stadswijk met cafeetjes, theaters, winkels, restaurants, kerken, etc. Stukken minder toeristisch dan de wijk binnen de stadsmuren. Zeker om plek om terug te komen.

Het was een heerlijke wandeling door het nieuwere gedeelte van stad, toch kwamen we uiteindelijk uit in het gedeelde binnen de muren voor een lekkere lunch. Het eten aan boord is erg goed, alleen is het soms zo lekker om even ergens anders te eten. En ook hier weer raakte we aan de praat met iemand anders, een man uit Toronto die in Quebec is voor zaken. Het is leuk om zo af en toe met iemand in gesprek te raken en over van alles en nog wat te spreken. Maar soms is het ook heerlijk om even helemaal niets te hoeven doen of zeggen. Zo komt er richting Boston na Quebec altijd een zeedag, heerlijk. En overmorgen zijn we in Charlottetown, ben benieuwd wat deze stad brengt. Hoe is het eigenlijk in Nederland?

De favoriete adresjes om te … internetten
Le Pub
37 quai Saint-André
Quebec City, Canada
* De originaliteitsprijs voor hun naam winnen ze niet. Wel een perfect adresje voor een drankje en goede wifi! Want daar verlang je wel naar wanneer je zo lang op een cruiseschip zit.

De favoriete adresjes om te … winkelen
Marche du Vieux-Port
160 Quai Saint-André
Quebec City, G1K 3Y2, Canada
* Boerenmarkt net buiten het centrum van Quebec. Proef de producten van hier en maak een praatje met de verkopers!

De favoriete adresjes om te … eten & drinken
Les 3 Brasseurs
732 Ste-Catherine Quest
Montreal, Canada
* Heerlijk warme en gezellige bar met een menu kaart vol heerlijkheden en goede bieren! Mooi meegenomen, ook een populair restaurant bij lokale.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.