Loading

Athene, Even wat anders dan de lessen van Voet …

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Athene, Even wat anders dan de lessen van Voet …

Griekse geschiedenis, we hebben allemaal wel eens gehoord over de Griekse goden en over de Griekse architectuur. Om de vier jaar, of twee eigenlijk, worden we herinnerd aan de Griekse sport cultuur tijdens de Olympische spelen. En wanneer je gymnasium doet op de middelbare school leer je ook de taal. En over Griekenland lezen we ook veel, met de financiële crisis en de vele vluchtelingen die aankomen op Lesbos word Griekenland vaak benoemd in de huidige media. Al eerder heb ik kennis mogen maken met het echte Griekenland, Santorini en Corfu zijn de twee eilanden die ik eerder aandeed. Vandaag was het ‘echte’ Griekenland aan de beurt met Athene! En wanneer je in Athene bent mag een bezoek aan de Acropolis niet missen.

Vandaag mocht ik mee op de tour ‘Archeologisch Athene Deluxe’, één waar ik me al weken geleden voor op had mogen geven en waar nog een plekje voor mij op vrij was! Wat heb ik vandaag een geweldige dag gehad, overal waar je kijkt is wel iets interessants te zien hier in Athene. Het is nog net geen Rome, maar het lijkt er wel veel op. Allereerst bezochten we het Archeologisch museum, waar je niet naartoe moet als je niet van naakte mannen houd! Overal staan hier naakte mannen, vrouwen werden overigens in die tijd alleen volledig gekleed tentoongesteld. Later werd het minder conservatief en werd ook Aphrodite afgebeeld in een sensueel tintje met een ontblote borst, de mannen daarentegen waren helemaal poedelnaakt.

De Griekse architectuur toer werd voortgezet bij de Acropolis, ongelofelijk om te zien hoe de Grieken zonder hijskraan en graafmachines zulke bouwwerken konden neerzetten. De Acropolis bestaat niet uit één gebouw, zoals ik altijd dacht, maar uit meerdere. Op het moment staat alles in de stijgers en wordt er flink gerenoveerd. Overal liggen er enorme rotsblokken, welke in zijn gescand in een computer. De computer rekent voor de archeologen uit welke stenen bij elkaar horen en waar in het gebouw deze weer aan elkaar moeten worden gezet. Niet alle stukken zijn meer aanwezig, sommige zijn volledig vernietigd en andere staan tentoongesteld in het Brits Museum in Londen of in het nieuwe Acropolis museum. Na de lunch werd ik bijzonder verrast door dit museum!

Het museum is gebouwd op een ruïne, door de glazen vloer kan je de ruïnes duidelijk zien en ze bewonderen. De buiten muren van het museum zijn van glas, waardoor je de stad Athene en de Acropolis duidelijk kan zien. Ook de indeling van het museum is bijzonder, hiermee heeft het al vele prijzen gewonnen. Jammer genoeg waren er vandaag maar acht uur om door te brengen in Athene, de stad heeft me zeker verbaasd. De kleine straatjes in het oude centrum, de prachtig statige gebouwen op elke straathoek en de vriendelijkheid van de Grieken. Al geruime tijd heb ik het idee om te gaan (ei)landhoppen in Griekenland, na vandaag weet ik het zeker … ik wil zeker terugkomen en meer zien!

P.s. Voet was mijn geschiedenisleraar op de Middelbare school. Het was best een aardige man, de lessen geschiedenis waren echter oersaai!

De favoriete adresjes om te … doen & zien
Al het bovenstaande 🙂

1 Comment

  • Mam

    Athene lijkt mij ook een schitterende stad. Ik wil daar zeker ook een keer heen. Maar wel ver met de auto? We moeten dan langer vakantie hebben. Mooi om te lezen dat je zo geniet. Liefs Mam

    9 december 2015 at 11:50
LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.