Loading

Albanië, eentje voor op het lijstje

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Albanië, eentje voor op het lijstje

Al jaren is het een strijd in ons gezin, het aantal bezochte landen op onze lijst. Symen staat nog steeds met stip bovenaan en daarna volg ik. M’n ouders en zus volgen daarna, echter wel met een rijtje bijzondere landen; Albanië, Slovenië, Montenegro en zo kan ik er nog wel een paar opsommen. Landen waar wij met het schip niet komen of kunnen komen. Elke vakantie word door m’n ouders het kaartenboek erbij gepakt om te zien welke ‘nieuwe’ landen er deze reis afgestreept konden worden. Voor mij zou het deze reis enkel Malta zijn …

… dit was voordat ik gisteren werd gebeld of ik naar Albanië wilde gaan. Er zou iemand anders van het schip gaan, helaas werd haar paspoort afgekeurd en was het noodzakelijk dat er iemand met een Europees paspoort mee zou gaan naar Albanië. En zo kwam ik vandaag een stapje dichterbij het ‘bijzondere’ landen lijstje van mijn ouders en zus!

Wanneer er gesproken word over andermans vakantie luister ik graag mee, ik lees graag blogs van medereizigers en ben nieuwsgierig naar hun ervaringen. Toch moet je het voor jezelf ontdekken want ieders z’n eigen smaak. Het enthousiasme van m’n ouders en zus over Albanië nam ik lichtelijk met een korreltje zout, ik wist zelf eigenlijk niet helemaal wat ik van dit land moest denken. Wat wist ik van Albanië? Het ligt in westen van de Balkan, na de tweede wereldoorlog kreeg het onder leiding van Enver Hoxha een communistisch regime waardoor Albanië zich isoleerde van de rest van de wereld. Sinds de val daarvan in 1991 is Albanië een democratie. Albanezen zijn trotse mensen, trots op hun nationaliteit en trots op hun land. En je betaald geen belasting voor een huis wanneer er nog geen dak opzit, daarom staan er zoveel gebouwen onafgebouwd klaar. Meer weten over Albanië? M’n vader kan er uren over vertellen op www.muisoppad.nl.

Vandaag ben ik verliefd geworden op het voor mij eerst zo onbekende land. Albanië heeft me verrast met haar schoonheid, vriendelijkheid, ongereptheid en grote aantallen aan bezienswaardigheden. We bezochten het UNESCO werelderfgoed van Butrint. Oorspronkelijk was Butrint waarschijnlijk een Illyrische stad, later werd het overheerst door Rome, Byzantium en korte tijd ook door Venetië. Dit is duidelijk terug te zien. Butrint is goed onderhouden, helaas stond het vandaag wel onder water, in die tijd hielden ze nog niet echt rekening met het hemelwater dat zo nu en dan naar beneden komt. De natuur rondom Butrint lijkt wel stil te hebben gestaan in de tijd, het pontje over de rivier, de schitterende heuvels en de mist die net boven het water is blijven hangen. Een beetje een sprookjes landschap. Iedereen was flink onder de indruk.

De lunch in Sarande was simpel en lekker, iets waar de Albanese keuken om bekend staat. Waar de kustplaats van Sarande ook om bekend staat zijn de vele lege flatgebouwen, wanneer er geen dak op je gebouw zit hoef je ook geen belasting te betalen. Wanneer het de regering veel te lang duurt rijden ze met een bulldozer de onderste verdieping kapot zodat de flat ‘onbewoonbaar’ is en hopelijk mensen waarschuwt om toch op een bepaald moment het dak te gaan realiseren. Toch doet deze leegstand geen afbreuk aan de charme van dit kustplaatsje. Deze regio van Albanië is zeker een aanrader voor wie het Griekse eiland Corfu bezoekt. In minder dan driekwartier brengt de boot je hier naartoe en stap je terug in de tijd! Combineer het met een langer verblijf in Sarande of een trip door de binnenlanden van Albanië of bezoek Albanië tijdens het eilandhoppen in Griekenland. Het is zeker de moeite waard, wil zeker nog wel een keer terug komen voor een langere tijd. En m’n ouders en zus, die hebben helemaal gelijk wat Albanië betreft!

De favoriete adresjes om te … doen & zien
Butrinti
Albanië
* Stap helemaal terug in de tijd. Niet alleen in Butrinti, maar ook in heel Albanië!

1 Comment

  • Mam

    Wat een mooi land . Wij willen zeker ook terug. Maar dan meer het binnen land in. Liefs Mam

    12 december 2015 at 11:55
LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.