Loading

Palermo, mummies in Italië

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Palermo, mummies in Italië

Bij het woord mummie denk ik direct aan de Egyptenaren en specifiek aan Toetanchamon. Al was hij als farao niet heel bijzonder, de vondst van zijn graf was een mijlpaal in de geschiedenis. Aan de hand van de mummie van Toetanchamon weten we nu dat hij 19 was toen hij stierf, een klompvoet had, aan de andere voet een teen miste en een lengte verschil van 1 cm tussen beide benen had. Doodsoorzaak, langdurige ontsteking aan zijn knie in combinatie met malaria.

Zo leren we elke dag nog van wat er in het verleden is gebeurt. Een buitengewoon historisch archief zijn de catacomben van Capucijnen, Catacombe dei Cappuccini, in Palermo Sicilië. Naast dit archief is de catacombe ook een macabere toeristische attractie. Niet helemaal wetende waar ik me vooraf voor opgaf ging ik vandaag mee op de ‘Mysterieus Palermo’ tour. Deze tour bracht me onder andere langs de catacombe, wat ik precies verwachte weet ik eigenlijk niet … Iets onsmakelijks, vies misschien ook wel en vooral onmenselijk.

Catacombs of Palermo – National Geographic Channel

Natuurlijk is en blijft dit een macabere toeristische attractie, toch was er niets vies aan. De knoop in m’n maag bleef wel de hele tijd en toch werd ik niet ontoepasselijk terwijl we onze weg maakte door de catacombe. De catacombe had iets weg van mijn oma’s kelder, dezelfde geur alleen een lagere luchtvochtigheid. De mummies stonden netjes tentoongesteld, respectvol ook en ik kreeg het gevoel dat er goed voor hen gezorgd werd. Dit bezoek was uiterst bijzonder, ik weet niet of ik het iedereen aan kan raden aangezien er toch wel iets lugubers over de catacombe hangt. Toch was het bijzonder, apart dat hier 8000 mensen zijn ‘opgezet’ en dit hun laatste rustplaats is.

De tour leidde ons niet alleen langs de catacombe, ook bezochten we twee verborgen kappellen waar prachtige beeldhouwwerken en schilderijen de muren sieren. De details van het beeldhouwwerk is ongelofelijk, kleur de plaatjes en zou net een foto kunnen zijn. Het gebruik van alleen wit en goud maakt het schouwspel helemaal bijzonder, bijna onaanraakbaar. Uren had ik hier kunnen zitten, kunnen genieten van elkaar detail dat langzaam getoond werd. Dit is zeker mysterieus Palermo, want alleen had ik hier nooit verbaast naar het plafond gekeken. Het liefst had ik op de grond gaan liggen om uren naar het plafond te staren!

Italië, Sicilië, Palermo … Eigenlijk ben ik geen fan. Waarom? Mijn eerste ontmoeting met Italië was Venetië, om eerlijk te zijn kan ik niet echt vertellen wat ik daar van vond. Ik had namelijk meer oog voor het gezelschap waarin ik mij bevond. De tweede en derde ontmoeting met dit landen vonden plaatst in Catania op Sicilië en Napels. Wat mij is bijgebleven is vooral de drukte, de toeterende auto’s, de vieze straten en Mt. Etna die op ontploffen stond waardoor er een grauwe gloed over Catania lag. Toch blijft Italië me verbazen, elke keer ben ik niet super enthousiast over de havens en dan word ik toch weer verrast door een bezoek aan een vulkaan, een kapel of een catacombe. Waar ik wel over uit ben is het ijs, echt fout kan je niet gaan met de gelato hier. Natuurlijk zijn er wel uitschieters, maar echt slecht ijs kan je hier niet eten! En zo laat ik Italië weer achter me, met een ijsje in m’n hand, denkend aan wat Italië mij mogelijk tijdens een volgend bezoek kan brengen!

De favoriete adresjes om te … doen & zien
Catacomben van de Capucijnen
Via Cappuccini, 1
Palermo, Italië

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.