Loading

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht!

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht!

Sinterklaas vieren in het buitenland is altijd een vreemde gewaarwording, helemaal wanneer je het viert met mensen die eigenlijk geen idee wie Sinterklaas is en laat staan Zwarte Piet. Zwarte Piet kennen ze van de VN discussie en daar houd het ook eigenlijk wel mee op. En daar staan Symen en ik dan, we houden een jutte zak gevuld met chocolade letters en pepernoten in onze handen en het koffiezet apparaat op de brug draait overuren om iedereen van een bakkie te voorzien tijdens koffietijd.

En zo vieren wij vandaag Sinterklaas, samen met Symen zijn collega’s op de brug. De Nederlandse officieren glunderen van oor tot oor wanneer er een chocolade letter vanonder het cadeaupapier verschijnt, de buitenlandse officieren zijn vooral verrast dat ze chocolade vinden in de vorm van een letter.

Sinterklaas, we hebben geprobeerd uit te leggen waar het voor staat maar eigenlijk is dat niet te doen. Sinterklaas is een gevoel, een ervaring, iets wat bij onze opvoeding hoort en bij de periode van het jaar. Waar er door veel volwassenen word gekozen om kerst te vieren, vieren wij nog steeds Sinterklaas. Dit jaar niet op Sinterklaas zelf, maar op 31 december naar oud Koedijks gebruik, Gouden Engel. Dit komt door de vissers, Koedijk was van oudsher een vissersdorp en de vissers waren weken van huis om op zee te vissen en keerden pas aan het einde van jaar huiswaarts. Zodoende word Sinterklaas, Gouden Engel, op Oudejaarsavond gevierd en dit doen wij thuis eigenlijk nog steeds. Maar dat heeft ook te maken met het feit dat mijn zus en ik zo dichtbij Sinterklaas jarig zijn en rond die tijd al met kadootjes overspoeld worden!

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.