Loading

De dag die niet bestaat

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Tijdzone kaart

De dag die niet bestaat

Er zijn van die dagen, althans ik heb ze wel eens, die je liever over wilt slaan. Van die dagen waarop ooit wat vervelends is gebeurt of dat onderbuik gevoel dat er die dag wat vervelends staat te gebeuren. Het gebeurt echt niet vaak, maar ik heb me weleens afgevraagd of het niet mogelijk was om die dag gewoon over te slaan! Mocht 8 oktober voor iemand aan boord zo’n dag zijn, dan hebben ze mazzel! Met grote letters staat er op de scheepsagenda genoteerd ‘THIS IS THE DAY THAT DOES NOT EXCIST’.

Wie geboren is op 29 februari weet niet beter, eenmaal in de vier jaar komt deze dag voorbij op de kalender. Voor degene die jarig zijn op 8 oktober tijdens deze reis zullen ervaren hoe het voelt als je verjaardag overgeslagen wordt.

Hoe kan dat nou, dat we zomaar een dag overslaan? We zijn allemaal wel bekend met tijdzones, en de daarbij behorende jetlags. Op het moment heb ik behoorlijk last van eentje, dit komt omdat we elke zeedag om 2 uur in de ochtend de klok een uurtje terug zetten. Gisteren was het zelfs zo dat we ook om 2 uur s’middags een uur terug gingen. Het doel is om straks op dezelfde tijd te zitten als Tokio, Japan.

Om het in Jip en Janneke taal uit te leggen, hoe het mogelijk is dat 8 oktober niet bestaat moeten we de wereldkaart erbij pakken.

Stap 1. In Greenwich, Engeland is het GMT. ‘General Metric Time’. Laten we aannemen dat het daar nu lunchtijd, 12.00 uur ’s middags, is. Zomer en wintertijd niet mee gerekend.

Stap 2. Voor elke 15 graden (360 graden gedeeld door 24 uur) die we naar het oosten reizen moeten we er een uur bij op tellen. In Nederland is het dan 13.00 uur en in Griekenland 14.00 uur. Wanneer het lunchtijd is in Greenwich zijn ze in Tokio al klaar met het avondeten, daar is het dan namelijk al 20.00 uur.

Stap 3. Voor elke 15 graden die we naar het westen reizen halen we een uur van GMT af. In New York zijn ze net aan het ontbijten en is het dan 7.00 uur en in Alaska liggen ze nog te slapen aangezien het pas 3.00 uur.

Als wij vanuit Alaska naar Tokio reizen, en de datum grens oversteken, gaan wij van 8 oktober vroeg in de ochtend naar 8 oktober laat in de avond. De tijd hiertussen bestaat simpel gezegd dus niet. Geen dag die je over wilt slaan, maar wel een dag die je twee keer wilt beleven? Kies deze dag dan uit om van Tokio naar Alaska te reizen. Mocht je dit doen op 8 oktober dan ga je van s’avonds laat naar s’ochtends vroeg dezelfde dag. Zo beleef je dezelfde dag twee keer.

Dus voor wie morgen jarig is en je hoort niets van me, het is niets persoonlijk … 8 oktober bestaat hier ‘gewoon’ niet!

Tijdzone kaart

2 Comments

 • Mam

  Wat weer een mooi verhaal. Maar ik snap het en ik snap het niet. Lastig die tijd zone,s. Ik snap dat jullie last hebben van een jetlag. Liefs Mam.

  12 oktober 2016 at 01:40
 • SANDRINE GIRIBALDI

  Wat een leuke en gezellig kaart van jullie voor Theo’s verjaardag ! Zo blij om een kaart hellemaal van Alaska met wilde dieren der op ! dat krijegen we niet alle dagen voor zekker…. liefs van jullie 🙂
  wat een moei reis, een moei blog ook … ik denk dat jullie ogen vol hebben van alles wat jullie kunnen zien.
  Genieten van deze fantastische reis en we volgen jullie u op muis op Reis
  veel liefs van ons drie

  10 oktober 2016 at 04:40
LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.