Loading

Kushiro, Hokkaido

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Kushiro, Hokkaido

Vogels, voor mij staan ze symbool voor vrijheid. Ze kunnen overal naartoe, volgens mij was het ‘Klein Orkest’ die daar een mooi liedje over heeft geschreven! Ook staan vogels symbool voor land, tijdens het oversteken van oceanen zien we ze eigen weinig tot niet. Soms lift er eentje mee naar de andere kant van de wereld, maar daar houdt het ook wel mee op. Pas dichterbij de kust zien we ze weer, vaak met honderden tegelijk. En zo ook vandaag, we zagen eindelijk weer vogels!

 

Zo’n eerste dag met vaste grond onder je voeten, na een oversteek, is altijd extra fijn! Krijg je de kans om op ontdekkingstocht te gaan, dan is het helemaal een feestje. ‘Natural Hokkaido’ stond op het programma. Een scheepstour welke ons langs een reservaat voor Japanse Kraanvogels, de wetlands van Kushiro, het Kushiro City Museum en de vismarkt Washo Ichiba bracht. Het reservaat viel ontzettend tegen, volgens de gids zijn de kraanvogels erg territoriaal en leven de verschillende echtparen gescheiden van elkaar. Dat er grote HERAS hekken tussen de echtparen staat waren ze even vergeten te vermelden. Ik vind dat nogal jammer dat er niet geprobeerd is om het natuurlijker te houden, het had de uitstraling van “ONDER CONSTRUCTIE”.

 

Terwijl we richting de wetlands gingen bedacht ik me dat ik wel even bij een vriendin in Bloemendaal thee kon gaan drinken, nu ik toch in de buurt was! Abrupt realiseerde ik me dat ik helemaal niet in de buurt was, het landschap heeft ontzettend veel overeenkomsten. De duinachtige heuvels, de bomen bovenop de heuvels en het bosachtige karakter van de rest van het landschap. Alles voor de ‘duinen’ was vlak, net zoals bij ons thuis en in het duingebied van Noord Holland. Ook vanaf het uitkijkpunt zag ik de gelijkenissen met onze duinen. Gelukkig was ik niet de enige, ook een aantal andere Nederlanders zagen de overeenkomsten.

 

Het bezoek aan het museum kwam bij mij als een verrassing, een hele aangename verrassing bleek achteraf! De architect en de curator hebben echt hun best gedaan om een mooi museum voor zijn bezoekers neer te zetten. Ze hebben geprobeerd de bezoekers een goede indruk te geven van de geschiedenis, natuur, cultuur en omgeving van Kushiro. Geen moment heb ik me verveeld, of gegaapt.

 

Een scheepstour zal geen scheepstour zijn als er niet wordt gewinkeld. We werden met z’n allen afgezet bij de vismarkt. Nog nooit in mijn leven, en mijn ouders bezochten altijd graag markten tijdens onze vakanties, heb ik zo’n schone markt gezien. Het rook niet naar vis, er waren geen vliegen en overal was het netjes opgeruimd. Een prachtige schouwspel en overal werd de vis tentoongesteld zodat je er honger van kreeg. Populair hier in Japan is Katte-don, Katte-don is een schaaltje met rijst dat je kan kopen bij slechts enkele verkopers in de markt. Nadat je de rijst heb gekocht ga je met je schoteltje langs de visverkopers en koop je de sashimi die je graag op je rijst wilt. Ik kon de prachtige vis niet laten staan en kocht een schaaltje rijst en bij de buurman heb ik hem laten opvullen met heerlijke vis. Jaren heb ik afkeer gehad van sushi, ik ben geen liefhebber van de sushi zoals wij dat in Nederland of in de VS kennen. Deze sushi, echt geweldig! Heb nog nooit zulke lekker rauwe vis gegeten. Vaak op markten, zeker in het buitenland, ben ik toch een beetje huiverig wat ik eet als het niet gekookt is. Maar hier, nee hoor … nergens last van en het zag er zowat nog schoner uit dan bij Schilder, de visboer in het winkelcentrum bij ons in de buurt.

 

Als afsluiter kon iedereen uitstappen bij het winkelcentrum van Kushiro, totaal niet een winkelcentrum zoals wij dat in Nederland gewend zijn. ‘Moo’ is meer een grote markthal waar allerlei verkopers hun waar verkopen. Alles kan je er kopen. Ook het VVV had zijn stands hier opgezet en iedereen kon een kimono uitproberen of zijn naam in Japanse tekens laten schrijven. Zo ontzettend populair dat ik verstek heb laten gaan, maar wat ontzettend leuk om te zien dat iedereen zo genoot van Japan.

 

Nu zit in achter m’n laptopje in de hut, Kushiro achter ons latend en onderweg naar Yokohama. Kushiro is niet het Japan wat ik me had voorgesteld, toch had ik me geen mooier dag kunnen voorstellen. De tour, de groep en de gids waar super en de lunch, die kon niet beter!

 

Adresjes van deze tour.

Japanese Crane Reserve

Tsuruoka 112

Kushiro, Hokkaido, Japan

 

Kushiro City Marsh Observatory

6-11 Hokuto

Kushiro, Hokkaido, Japan

 

Kushiro City Museum

1-7 Shunkodai

Kushiro, Hokkaido, Japan

 

Wash Ichiba Markt

 

Fisherman’s Wharf Moo & Egg

1 Comment

  • Mam

    Wat heb ik genoten van je verhaal. Wat beleef je weer een hoop. Geniet van alles wat je meemaakt. Dan genieten wij met je verhalen mee. Liefs Mam

    12 oktober 2016 at 01:37
LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.