Loading

Komodo Eiland, Indonesië

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Komodo Eiland, Indonesië

Met meer dan 17.500 eilanden is Indonesië de grootste archipel ter wereld. De reisgids leerde me dat uit vondsten blijkt dat Indonesië een van de oudste bewoonde gebieden ter wereld is. Vanaf 1596 begon Nederland met het koloniseren van Indonesië en op 17 augustus 1945 verklaarde Soekarno Indonesië afhankelijk. Na een strijd van vijf jaar werd op 17 augustus 1950 de archipel uitgeroepen tot Republiek Indonesië en werd Soekarno gekozen tot president.

 

Mijn familie en die van Symen zijn bekend met de geleverde strijd. Symen zijn Pake en mijn Opa werden na het eindigen van de Tweede Wereldoorlog naar Indonesië gestuurd. Over hun tijd in Indonesië werd weinig gesproken, maar met de informatie die we hadden zijn Symen en ik vier jaar geleden naar Java vertrokken. We hebben een prachtige reis over het eiland gemaakt en diverse plaatsen aangedaan waar Opa en Pake hun tijd in Indië hebben doorgebracht. Het was een bijzondere reis waar we nog vaak op terug kijken.

 

Inmiddels zijn de eerste dagen van de Indonesië cruise voorbij gevlogen. De perfecte dagen om rustig aan te doen, te genieten van de Indonesische keuken en heerlijke massages. Ook werden we verrast door prachtige optredens en geweldige welkomscomités. Hele families stonden op hun broer, zus, vader, moeder, man, vrouw, vriend, vriendin, etc te wachten die op het schip werken. Prachtige om aanwezig te mogen zijn tijdens deze ontmoetingen.

 

Een andere bijzondere ontmoeting was die tussen mij en de Komodo varaan. De Volendam lag de gehele dag in de Slawi Bay waar vandaan we de tender konden pakken naar Komodo Eiland, beter bekend als de woonplaats van de Komodo varaan. In 1912 werd deze, de grootst levende, landhagedis ontdekt en werd hij uitgeroepen tot beschermde diersoort. De Komodo varaan kan 3 meter lang worden, een gewicht van 170 kg bereiken en een leeftijd van gemiddeld 100 jaar. Voorheen werd gedacht dat een beet van de Komodo varaan tot een dodelijke bloedvergiftiging leidt, vanwege alle bacteriën die zij meedragen in hun speeksel. Recent onderzoek duidt echter toch op gifklieren, waardoor de prooi snel sterft. Deze landhagedis is geen dier waar je ruzie mee wilt krijgen! Dat is ook de reden waarom je hier alleen aan wal mag met een toer onder leiding van diverse boswachters, die uitkijken voor de veiligheid van de Komodo varaan en die van jou.

 

Het eiland is prachtig, groen en een wildernis. Ruim twee uur hebben we door de bossen van Komodo eiland gedwaald, maar geen varaan te zien. Wel zagen we Komodo poep, kadavers, Komodo nesten en de volgende Komodo maaltijd, maar de varanen zelf waren nergens te bekennen. Pas aan het einde van de tour werden we verblijd met twee met het zien van twee varanen, helemaal aan de grond genageld alsof ze gedrogeerd waren. Desalniettemin was het fantastisch om ze in het wild te zien en alle mensen in de tour met mij.

 

Deze dag was echt fantastisch, gelukkig had Symen ook even de tijd om het eiland op te glippen en ook hij kon de varanen zien! Bijzonder om ze in hun eigen leefgebied te zien, al vraag ik me nog steeds af hoe die Komodo varanen die we vandaag hebben gezien zo relaxed waren. Hoogstwaarschijnlijk net gegeten …

 

 

Favoriete reisgids

Reiz& magazine – Wereldreisgids Indonesië

ISBN 978 – 90 – 18 – 02946 – 3

1 Comment

  • Irene

    Wat bijzonder dat jullie de Komodo varaan hebben gezien! Ze zien er wel best eng uit. Fijn dat Symen ook tijd kon vrijmaken om het eiland op te glippen. Lieve groeten, Irene

    29 november 2016 at 06:17
LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.