Loading

Bali, Indonesië

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Bali, Indonesië

Wat was er eerder, de kip of het ei? Ja, een lastig dilemma als je het mij vraagt. Onze Balinese gids vroeg het ons ook vandaag, want volgens hem lijkt Bali ontzettend veel op een kip en het eiland Nusa Penida op een ei. Ben het enigszins met hem eens, het is net zoiets als bij wolken … iedereen ziet er wat anders in. En zo begonnen we onze kennismaking met Bali.

 

In Bali moeten we tenderen, vanwege de tijd is het niet mogelijk om langs zij te gaan en gingen we met de kleine tenders van boord en richting de wal. Om vroeg van boord te kunnen gaan koos ik ervoor om mee te gaan met de ‘Munduk Highlands’ tour, er zijn voor de tours plaatsen gereserveerd in de tender en zo weet je dat je altijd op de afgesproken tijd van boord kunt gaan. Een geruststelling wanneer je de dag vroeg wilt beginnen en niet zo van wachten houd.

 

‘Een populair uitstapje is Sangeh en zijn apenwereld, waar honderden agressieve en diefachtige apen leven.’ Wanneer ik zoiets lees krijg ik niet opeens zin om te gaan, ben ontzettend fan van de dierenwereld maar wanneer het woord agressief voorbij komt dan haak ik af! Maar ja, midden in de het apenbos staat het tempelcomplex Pura Bukit Sari en dat wou ik wel heel graag zien. En zo betrad ik met m’n groep, en veel goede moed, het apenbos. Al binnen een paar seconden had ik het gehad en ging ik het liefste rennend terug naar de bus. Waar deze afkeer voor apen vandaan komt weet ik eigenlijk niet. Toen ik klein was brachten we tijdens de vakantie een bezoek aan de Apenheul, m’n vader vond het niet nodig om een speciale tas voor de picknick spullen te lenen en nog geen 30 seconden in het park was de tas al leeggeroofd door ‘diefachtige’ apen. Nu ik daar aan terug denk moet ik alleen maar lachen. Al ging de apen hier wel wat verder dan het stelen van een broodje kleffe kaas, de apen zijn gek op camera’s, smartphones, (zonnen)brillen, petjes, etc en zonder pardon klimmen ze op je hoofd, rugzak, schouders, etc. Ik hou daar gewoon niet van, als ze op een muurtje of in de boom zitten vind ik het fantastisch om foto’s te maken, maar wanneer ze dichter dan een paar meter in m’n buurt komen schiet ik in lichte paniek! Gelukkig was het bezoek aan het apenbos en de tempel maar kort, buiten het gezelschap van de apen viel de tempel ook tegen. Hoge muskaatbomen beperken het daglicht en de tempel is begroeid met mos waardoor alles groen lijkt. Ook staan er grote hekken en word de tempel door bewakers bewaakt zodat niemand de tempel kan betreden. De schoonheid van de tempel ligt vast verstopt achter slot en grendel, voor en aap en toerist.

 

De busrit richting Pura Ulun Danu was echt adembenemend, wat had ik graag uitgestapt. Eindeloze reisvelden met schitterend fris groene rijstplanten, niet zo vreemd dat Bali zo populair is onder toeristen. Het tempelcomplex Pura Ulun Danu ligt deels op het vaste land en deel op twee eilandjes in het Bratanmeer, veel rijstboeren brengen hier hun offers aan de godin van meren en rivieren in de hoop dat zij ook de rijstvelden van haar water voorziet. De tempel staat op een prachtige plek en ook het complex eromheen is schitterend om te bezoeken. Veel bloemen, mooie aankleding, oog voor detail en goed onderhouden. Zeker de moeite waard om een tijdje rond te struinen en mensen te kijken. Voor ieder die blond en blank is, hou er rekening mee dat je meer tijd kwijt bent aan het maken van foto’s met de Indonesiers dan met het bekijken van het complex. Blanke huid en blond haar doen het hier goed, vermoed dat ik na vandaag op menig Instagrampagina of Facebookpagina ben te bewonderen, zolang ze om een foto vragen lach ik wel voor het vogeltje!

 

Voor de lunch, bij een prachtig golf-resort, stopte we nog even bij de tweelingmeren van Buyan en Tamblingan. We kwamen net op het goede moment, een enorme regenbui kwam onze kant op en net voor de hemel openbrak zaten wij met onze goed gevulde camera’s weer in de bus. Een balletje slaan zat er niet in vandaag, het kwam met bakken uit de hemel, wel jammer want we waren op één van de ‘mooiste’ golfbanen van Indonesië. Nu weet ik niet zoveel van golf, maar ik heb het me laten vertellen. En zo sloten we de dag in Bali af, een heerlijke dag met prachtige uitzichten vanuit de bus en genoeg te doen. Alleen die apen, die sla ik de volgende keer over!

1 Comment

  • Irene

    Dat ziet er ook prachtig uit, Martine. Zou graag ook nog eens naar Bali willen gaan. Geniet ze nog verder van jullie mooie reis. Lieve groeten, Irene

    29 november 2016 at 06:14
LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.