Loading

Probolinggo, Indonesië

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Probolinggo, Indonesië

Probolinggo, volgens de reisgids een volstrekt karakterloze provinciestad. Het is echt super dat ik op veel tours mee mag en zo de diverse havens mag ontdekken, maar na vandaag kan ik niet meer dan het eens zijn met de schrijven van de Wereldgids Indonesië. Kijk, markten boeien me altijd en de markt hier was heerlijk om door heen te slenteren, maar het is niet genoeg om deze stad genoeg karakter te geven en deze aan te bevelen aan diegene die een vakantie naar Indonesië plannen.

 

Het stadsplein, de rode kerk, het museum en de Chinese tempel, het zijn de bezienswaardigheden die Probolinggo Probolinggo maken. Maar bijzonder, nee dat kan ik ze niet noemen. Nu wil ik helemaal niet oneerbiedig zijn of ongeïnteresseerd of negatief, maar deze stad heeft niet de charme die andere Indonesische steden wel hebben. Het is voor veel mensen de poort richting de Bromo, een prachtige vulkaan die je echt niet mag missen. Voor de vroege vogels onder ons, een zonsopgang bij de Bromo is echt de moeite waard.

 

En zo sloten we vandaag onze Indonesië cruise af in een stad met hoogtepunten die eigenlijk niet echt hoogtepunten waren. Jammer, want ik heb het gevoel dat veel passagiers de verkeerde indruk hebben gekregen van het prachtige eiland Java. Onder ontwikkeld, vies, ouderwets, derde wereldland … dat zijn een aantal van de woorden die de afgelopen paar dagen zijn gevallen. Zonde eigenlijk. Ja, Java is geen Westers land met de Westerse faciliteiten en ja ze zijn hier ook niet zo schoon als thuis maar met ouderwets ben ik het echt niet eens. Karakter, historie, vasthouden aan gebruiken, deze woorden passen veel beter bij Indonesië dan ouderwets. Al had ik de cruise mochten plannen dan had ik een ander programma voorgesteld, met wat meer tijd in Jakarta zodat er een trip naar Bogor gemaakt kon worden, of een haven in het zuiden van het eiland zodat mensen de treinreis vanuit Bandung kunnen maken en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Ik hoop dat alle passagiers die deze reis aan boord waren zich niet alleen door de havens laten leiden die we de afgelopen dagen hebben gezien, geloof me … Indonesië heeft veel meer te bieden dan dit!

2 Comments

  • Anne

    Zus je moet echt straks een foto boek maken wat een plaatjes!! ? wauw

    14 december 2016 at 04:10
  • Irene

    Wat jammer, Martine dat deze stad niet de charme had die andere Indonesische steden wel hebben. Je hebt in ieder geval veel van Indonesië kunnen zien. Lucky girl! 🙂 Lieve groetjes vanuit een koud Nederland. Het gaat deze week 3 tot 5 graden vriezen. Irene

    29 november 2016 at 06:20
LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.