Loading

Finding Nemo. Great Barrier Reef, Australië

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Finding Nemo. Great Barrier Reef, Australië

Heel wat jaren terug, voor m’n achttiende verjaardag, kreeg ik van mijn ouders mijn PADI Open Water cadeau. M’n rijbewijs zou ik toch wel halen en ze besloten me iets te geven wat ik mezelf niet zo snel cadeau zou doen en zodoende behaalde mijn vader en ik samen ons duikbrevet. Inmiddels heb m’n Advanced en droogpak brevet toegevoegd aan het lijstje en ben ik erachter dat ik een warmwater duiker ben! Handig hoor de Vinkeveense plassen, voor een trainingsduik, maar echt veel plezier beleef ik niet aan de duiken in koud Nederlands water!

Gelukkig doen ze hier in Australië aan warmwater duiken. Het water rondom de Great Barrier Reef is zo’n 28 graden en met enkel een klein laagje lycra, ter bescherming tegen de kwallen, ga je hier te water. Dat klonk ons goed in de horen en zo hebben we al ruim van tevoren een drie daagse duiksafari geboekt met ProDive. Zondagmiddag bezochten we al de duikwinkel om al het papierwerk te regelen en maandagochtend vroeg werden we opgehaald om eindelijk richting het rif te vertrekken!

ProDive heeft twee boten, geschikt voor 32 passagiers, om voor een aantal dagen het rif mee op te gaan. De kamers beschikken over een tweepersoonsbed of stapelbed en delen met een aantal andere kamers de badkamers op de gang. In de kantine, gelegen in het midden van het schip, worden de maaltijden en de tussendoortjes geserveerd, welke overigens ontzettend goed smaakte, en lekker buiten liggen kan op het zonnedek. Wij sliepen op de bovenste verdieping in een hutje met een stapelbed, in eerste instantie vonden we dat jammer maar daar zijn we op terug gekomen. De kantine is een droge zone en voor de meeste hutten moet je via de kantine naar je hut, in je natte pak naar je kamer zit er dus niet in. Ook is het boven veel stiller en heb je geen last van nachtbrakers die nog even gezellig in de kantine blijven hangen. Ook deelde we twee badkamers met maar drie hutten, helemaal niet verkeerd! De sfeer aan boord is ontzettend goed en je ziet niet vaak een team dat zo goed samenwerkt.

Na een aantal uurtjes varen vanaf Cairns kwamen we aan bij het rif, waar we de afgelopen drie dagen hebben doorgebracht. Het was een geweldig avontuur, en wat hebben we genoten! Elke duik was weer anders, maar we bleven de stemmetjes uit de ‘Finding Nemo’ film horen. Overal waar je keek dacht je dat de rog met de schoolklas zo voorbij kon komen of de schildpadden die high waren. We zijn er overigens achter waarom de schildpadden uit de film zo relax waren, schildpadden zijn gek op kwallen en daar worden ze ‘high’ van. De kleur van de onderwaterwereld valt wat tegen ten opzichte van de film, maar als je daar doorheen kan kijken dan is een aantal dagen hier doorbrengen echt de moeite waard!

Vooraf aan elke duik krijg je een briefing over de route die je aflegt en wat je onderweg tegenkomt. Mocht je niet zo goed zijn in navigeren, wat ons eenmaal tijdens de elf duiken gebeurde, dan steek je je hand op en dan word je opgepikt door een bootje. Ook heb je een enorme ‘opblaas worst’ in één van de zakken van je vest die je op kan blazen om zichtbaar te worden als je echt ver bent afgedreven, maar dan moet je echt je best hebben gedaan in een uurtje!

De duiken zijn zo opgezet dat je het mooiste voor het laatst bewaard, al voegde we elke duik weer een aantal prachtige dingen toe aan het lijstje wat we hadden gezien. Zo zagen we de de Nemo clownfish, de black anemoonvis, scholen bumbhead parrot fish, schildpadden, stingrays (van dat soort dat Steve Irwin uiteindelijk fataal is geworden), rifhaaien in alle soorten en maten en nog zoveel meer! We hebben zoveel gezien in zo’n korte tijd, dat het maar goed is dat we de filmpjes en foto’s van de GoPro hebben om alles terug te bekijken!

Van te voren hadden we verdacht en werden we gewaarschuwd dat elf duiken in drie dagen heel vermoeiend zou zijn. Achteraf hadden we er nog wel een dagje extra kunnen duiken! Dit komt vooral door de condities die hier zo goed zijn. Je duikt niet met een dubbel 7mm wat je elke keer weer aan en uit moet trekken, er word goed voor ons gezorgd qua eten en drinken, de lucht die we ademden was niet droog waardoor je niet dorstig uit het water kwam en je hoefde terug aan boord enkel je slangen te ontkoppelen en dan werd je fles weer voor je gevuld! We hebben echt een geweldige ervaring op het reef gehad en kunnen het iedereen aanraden zo drie dagen op het rif. We hoorde overigens wel van een aantal mensen die ook één daags tripje hadden gedaan en dat viel ontzettend tegen, je moet dan maar net hopen dat het rif dat die dag word aangedaan mooi is en de onderwaterwereld die dag zin heeft om zichzelf te laten zien! Met drie dagen kan je bijna niet mis grijpen!

 

Favoriete adresje om … mee te gaan duiken!
ProDive
Cairns
Australië

ProDive werd ons al aangeraden thuis en zijn zeer tevreden over de service. In de 3 dagen met ProDive zit ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes na het duiken. Ook is er onbeperkt water, koffie, thee, chocolademelk, koekjes en crackers. In het duikpakket zitten elf duiken en alles wat je nodig hebt om te duiken. Met ProDive boek je eigenlijk een ‘all inclusief ‘duiktrip voor drie dagen naar het rif.

1 Comment

  • Mam

    wauw wauw wauw. Wat een mooie onderwaterwereld. Lijkt op Egypte en Mexico.

    30 december 2016 at 18:15
LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.