Loading

Een duik als nooit tevoren, North Stradbroke, Australië

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Een duik als nooit tevoren, North Stradbroke, Australië

Ongeveer twee weken terug pikte we bij de Visitor Information in Townsville een boekje mee over North Stradbroke. Ruim de helft van het boekje ging over de natuur en wildlife van dit eiland, en met name over de Manta Rays. Zoals sommige van jullie wel weten is duiken met Manta’s één van mijn wensen om altijd nog eens te doen!

Maar ja, een eiland, toen begon het bij mij al te spoken:
– hoe kom je daar,
– hoe duur is de pont,
– kunnen we met de camper over of kan ie bewaakt geparkeerd staan aan de wal, en waar?
– waar slapen we?
– heeft de duikschool nog plek?
– wanneer zullen we daar zijn? Want met ons flexibele schema is plannen lastig.
– etcetera etcetera.

Ik vond het eigenlijk wel een beetje lastig plannen, gelukkig is daar Symen! Geef hem een mobiel met internet, bel minuten en een half uurtje en alles is geregeld! De overtocht, de camping en het duiken. Uiteindelijk bleek het om het even of we met de camper overgingen en een camping boekten of dat we lopend over zouden gaan en in een hotel. De keuze was makkelijk en we besloten om met onze Juliette over te steken, hebben we ook lekker alles bij ons en konden we deze dagen zelf koken wat weer scheelde in het budget.

De mogelijkheid om te duiken hangt vooral af van het weer, dus de weer app draaide overuren de afgelopen dagen. Dit omdat er storm op komst was met onweer, en vandaag was een van de slechtste dagen. De hoop zakte bij ons beide langzaam in de schoenen. We hadden hier de afgelopen twee weken zo naar uit gekeken en dan zou het weer roet in het eten gooien!

Vanochtend vroeg op om bij Ted en Margaret vandaan de ferry te kunnen halen om 7 uur, de wekker stond om 5 uur! Het eerste dat we deden was de weersvoorspelling checken, onweer de hele dag. Toch besloten we dat het weer er ons niet onder kon krijgen en gingen we richting de pond. De donkere onweerswolken volgden ons tot aan het veer. Maar wat zagen we daar, een prachtige opklaring recht boven North Stradbroke. Symen snel weer op z’n app kijken, en ja hoor! Het slechte weer was uitgesteld tot 11 uur, het begon ergens op te lijken al waren de condities nog steeds niet ideaal. Want duiken met onweer is niet iets dat je graag doet!

Terwijl de pond de overkant bereikte zei de weer app dat het onweer pas rond 1 uur zou beginnen, onze duik was gepland voor half 1, dus de hoop om te kunnen duiken was weer terug. Toen we op de camping incheckte om half 11 stond de voorspelling op onweer om 4 uur. Wij blij! Maar ja, dan moeten de Manta’s er nog wel zijn, want die vissen kun je niet vooraf bestellen. Het is jammer genoeg geen Indonesisch afhaal restaurant van doe mij maar nummertje 45 om 1 uur op Manta Bommie, want zo heet de geplande duikstek voor vandaag.

Het inchecken bij de duikschool ging voorspoedig en tijdens het invullen van al het papierwerk vertelde de dame van de receptie dat er vanochtend meerdere Manta’s waren gespot op Manta Bommie. De zogenoemde ‘cleaning station’, auto wasstraat voor Manta roggen! Nu maar hopen dat de wasstraat z’n werk niet goed heeft gedaan en de Manta’s ook vanmiddag nog steeds aanwezig zijn voor een wasbeurt.

Het lanceren van de duikboot, ging net als bij de reddingsbrigade in Egmond, met z’n allen in de boot op een trailer achter de tractor het strand op, dan achteruit parkeren in de branding en wegvaren, een ontzettend leuk begin van de duik. Toch was ik wel een beetje nerveus, of eigenlijk wel een beetje erg nerveus. Als het op duiken met vreemden en op een vreemde plek aankomt moet ik altijd eerst even de watertemperatuur testen. De twijfel kwam helemaal toen we in het water lagen en ik toch niet helemaal op me gemak was. Voor ik een besluit nam, van wel of niet, nam ik nog één goede kijk onder water … Terwijl ik dit deed kwam er direct onder me een Manta voorbij zwemmen. De zenuwen verdwenen als sneeuw voor de zon terwijl de adrenaline het had overgenomen, want ik ga duiken met Manta’s!!!!

We hebben vandaag twee duiken gemaakt en in totaal hebben we zes verschillende Manta’s gezien, twintig luipaard haaien, franjebakerhaaien, tientallen pijlstaartroggen van verschillende soorten, twee schildpadden en heel veel kleine gekleurde visjes. Bij Manta Bommie is er weinig mooi koraal, zoals bij het Great Barrier Reef, om te bewonderen, maar dat is ook eigenlijk niet waar je voor komt. Dat zijn de Manta’s en wij hadden ontzettend veel geluk vandaag. Wat zwemmen ze toch sierlijk en wanneer jij lekker comfortabel aan een rotsblokje hangt om naar ze te kijken lijken ze ook helemaal niet bang voor ons. Ze kwamen tot 40 cm over onze hoofden heen, ik was wat huiverig voor hun staarten al hebben de Manta’s in tegenstelling tot een pijlstaartrog geen stekel. Wat heb ik genoten, wat hebben wij genoten. Dit was een lang gekoesterde wens die in vervulling kwam en ik zal er zeker nog wel een paar keer aan terug denken!

 

 

Favoriete adresje om … mee te duiken!
Manta Logde & Scuba Centre
133 Dixon Way
Point Lookout, North Stradbroke Island
Australië
www.mantalodge.com.au

Deze duikschool zit direct aan het strand waardoor je zo met de boot te water kan. De duikschool voelde erg professioneel aan en de duikspullen waren van goede kwaliteit, al was de huurprijs wel redelijk hoog. Tussen de duiken door was er soep, snoep en koekjes aanwezig. Wil je graag Manta’s zien, check met Manta Logde of het de juiste tijd van het jaar is.

1 Comment

  • mam

    Wat een mooie belevenis. En wat een enorme vissen. Schitterend. Ik ben ook heel blij dat ik ze ook in het echt heb gezien. En wat zitten jullie dicht bij een haai. Mooie foto,s en flimpjes hebben jullie. Liefs mam

    26 januari 2017 at 21:58
LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.