Loading

Wijn proeven in de Hunter Valley, Australië.

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Wijn proeven in de Hunter Valley, Australië.

Wijn. Volgens mijn zus is er maar één soort wijn, en dat is vieze wijn. Nee, dat zeg ik verkeerd. Volgens haar bestaat er alleen hele vieze wijn! Dat is nogal makkelijk gespecificeerd. Ook bestaan er de tegenhangers van mijn zus haar mening, dat ‘alle wijn lekker is, zolang het maar wijn is drinken ze het. Symen en ik behoren noch tot beide groepen. Niet alle wijnen zijn vies, maar ook niet alle wijnen zijn lekker. We hebben altijd het plan gehad om in Nederland een wijnproeverij bij te wonen en zo meer te leren over wijn. Een bezoek aan de Hunter Valley was een goede reden om eindelijk zo’n proeverij te doen!

Wie de Hunter Valley kent weet dat dit dé plek is voor Shiraz, en zullen misschien wel denken ‘er bestaat geen betere plek’. Na het plannen van ons bezoek kwamen wij hier pas achter en al is er één wijn dat wij ‘hele’ vieze wijn vinden dan is het wel Shiraz. Voordat dat een beetje te drinken is ben je drie liter water verder! Althans, dat dachten we tot vandaag.

We verblijven in het Hunter Resort, klinkt erg luxe en dat is het ook! Al slapen wij nog steeds lekker in ons eigen campertje. Bij het plannen van dit bezoek zagen we ons al zitten op een camping waarbij je je campertje parkeert, of tentje opzet, tussen de wijn ranken. Maar niets is minder waar. Er is hier geen camping te vinden tussen de wijngaarden, alleen er buiten. En al denken sommige mensen er anders over, wijn en rijden gaat niet samen! Gelukkig was daar Symen met z’n iPhone en hij vond Hunter Resort, waar ze welgeteld vier camper plekken hebben. Eigenlijk zijn het niet meer dan veredelde parkeerplaatsen met stroom, maar het speciale zit hem in de lokatie van deze parkeerplaatsen. Zo heeft The Hunter Restort een eigen wijngaard, brouwerij, een wijnkelder, een bier- en wijn proeflokaal, zwembad, spa, sauna en nog veel meer dat bij een resort hoort. De perfecte plek dus en dit alles zonder te hoeven rijden. De slogan van de bier brouwerij stond ons ook wel aan, ‘It takes a lot of beer to make a good wine’. Na het lezen van al deze informatie besloten we een parkeerplekje te reserverem en zodoende staan we nu tussen de wijnvelden in Hunter Valley.

Vroeg opstaan dat hoeft hier ook niet. Brett van Hunter Valley Tours kwam ons vanmorgen om half twaalf ophalen voor een paar uurtjes wijn proeven. De halve dag tour bestaat uit lunch, drie wijnkelders en tussendoor een chocolade-, thee- en kaaswinkel. De dag word afgesloten met kangoeroes kijken en rond vijf uur weer thuis. We konden ook kiezen voor een hele dag tour, met een totaal van vijf wijnkelders. Dit werd ons afgeraden omdat je dan bij de laatste wijnkelder meer dronken bent zodat genieten van de wijn niet echt meer mogelijk is.

Het wijnproeven had enkele verassende hoogtepunten en ook een aantal hele diepte punten. De eerste wijnkelder die we bezochten had twee verschillende labels in het assortiment, Ballabourneen en Domaine de Binet. We begonnen hier direct goed, met het proeven van zestien verschillende wijnen. Tijdens het proeven ontvingen we veel uitleg over de soorten wijn en druiven. Zoals te verwachten verdween één derde van de wijnen na één slok in de ‘afvalemmer’ en kwam er daarna veel water aan te pas. Een aantal wijnen hebben ons ook heel erg verrast, waaronder een Shiraz. Daar zijn we overigens niet mee naar huis gegaan, we kochten een flesje van de Le Crazy Coq 2016 Chardonnay, van het label Domaine de Binet.

De tweede wijnkelder was Blueberry Hill. Een wijnhuis met een kleiner assortiment, toch konden we zeven soorten wijnen proeven en hier vertrokken we verassend genoeg met een flesje 2015 Shiraz. Erg lekker qua smaak en helemaal niet droog. Een lekkere Australische biefstuk zou niet misstaan bij deze wijn!

Als afsluiter van de dag bezochten we familie wijngaard Mistletoe Winery. Hier sloten we af met tien wijnen. Hun assortiment bestaat uit negentien wijnen en van elke soort kregen we één wijn te proeven, na de hand van ons commentaar kregen we een andere variant van deze wijn te proeven. Was de Shiraz naar jouw smaak te droog werd er een Shiraz met een zachtere smaak van achter gehaald. Ook hier kochten we een verrassend flesje wijn, een 2016 Hunter Rosé. Ben nooit een liefhebber van rosé geweest, dit laat maar weer zien dat je overal voor open moet staan en je moet laten verrassen. We kregen bij de rosé overigens wel de instructie dat hij voor 2019 genuttigd moest worden. Geen probleem, deze fles haalt hoogstwaarschijnlijk februari 2017 niet eens!

Rond half 6, na het spotten van Kangoeroes bij de Vintage wijngaard, kwamen we weer aan bij het resort. Voldaan en lekker rozig van alle wijn was het tijd om een lekker makkelijk maaltijd te koken en daarna heerlijk naar bed!

 

 

Favoriete adresje om … op wijntoer te gaan!
Hunter Valley Tours
Hunter Valley, NSW
Australië

Ga met Brett mee op tour en laat je verrassen door de beste wijnkelders van dit wijngebied. Brett haalt je op en brengt je weer thuis, dus geen zorgen over weer naar huis te hoeven rijden. Er zijn mogelijkheden voor dag tours, vijf wijnkelders, een halve dag, drie wijnkelders, of een tour helemaal naar persoonlijke wens. Bij Brett is alles mogelijk, wij raden Hunter Valley Tours zeker aan.

Favoriete adresje om … te kamperen!
The Hunter Resort
Hermitage Road, Polkolbin
Hunter Valley, NSW
Australië

Parkeer je camper ten midden van alle wijnvelden en geniet met volle teugen van de omgeving zonder weer achter het stuur te kruipen!

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.