Loading

Cape Otway, Great Ocean Road, Australië

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Cape Otway, Great Ocean Road, Australië

Wat doe je met ruim drieduizend eerste Wereld Oorlog veteranen die thuis zitten en eigenlijk niets om handen hebben? Die zet je aan het werk om een adembenemend monument, voor alle gesneuvelde soldaten, te maken. Dat is wat de Australische regering dacht na het eindigen van de eerste Wereld Oorlog.

In September 1919 begonnen deze veteranen en vele andere individuen aan de bouw van de Great Ocean Road. De aanleg van deze, nu iconische, kustweg duurde dertien jaar. Acht uur per dag, in weer en wind, werd er aan deze weg gewerkt om geïsoleerde dorpjes langs de Victoriaanse kust te verbinden met de rest van Australië en om de prachtige kustlijn van Victoria begaanbaar te maken voor de rest van Australia en later de wereld! Inmiddels is de Great Ocean Road uitgegroeid tot een toeristen trekpleister en trekt deze dagelijks duizenden toeristen.

De één rijd in een uur of vier de Great Ocean Road om daarna weer z’n weg te vervolgen naar de volgende bestemming, de andere trekt er een hele dag voor uit en er zijn ook mensen die hier zo een week kunnen verblijven. Een week hebben we niet meer, maar wel drie dagen om deze beroemde kustroute te ontdekken!

Bij de lokale bevolking heerst redelijk wat gesteggel over het beginpunt van de Great Ocean Road. Is het Torquay, waar de weg aan de kust begint? Of toch Lorne, want hier de weg in 1932 geopend. Of ligt het begin waar de Memorial Arch staat? Voor ons maakt het eigenlijk allemaal niet uit, wij begonnen vanmorgen de Great Ocean Road in Torquay. En voor wie aan de west kant van de weg begint ligt het begin in Warrnambool of in Petersborough waar de weg de kust bereikt, dan ligt het einde ergens tussen Lorne en Torquay. Het nadeel om vanaf de west kant te beginnen is dat alle bezienswaardigheden en parkeerplaatsen aan de verkeerde kant van de weg liggen en je constant de weg moet over steken. Want ja, ze rijden hier links!

De Chinese toeristen zijn vaak niet op de hoogte van dit feit en proberen met regelmaat rechts te rijden, wat niet altijd in dank wordt afgenomen door de tegenligger. Gelukkig staan er bordjes, ‘Here in Australia we drive left’, om hen aan het links rijden te herinneren. Leuk feitje voor mijn generatie, in de atlas vind je de Great Ocean Road terug onder weg B100, ‘B’ ‘Één’ ‘Nul’ ‘Nul’. Dit deed ons gelijk aan ‘Bassie & Adriaan’ denken, ik zie ze zo voor ons rijden in hun gele en rode auto met caravan.

Wij dachten de drukte aan de Great Ocean Road te ontsnappen door hier pas na de schoolvakanties en Australia Day aan te komen. Echter is hier de drukte pas begonnen, door alle Chinezen die hier hun nieuwjaar vakantie doorbrengen. Achteraf hadden we toch liever de weg gedeeld met de Australiërs dan de Chinezen. De gemiddelde Chinees heeft drie mobieltjes en probeert ze al lopend alle drie te bedienen. Ook vliegen de selfie sticks je hier om de oren, als je niet oppast loop je hier een blauw oog op! Die Chinezen zijn soms ook niet te begrijpen, met de hele familie gaan ze in series op de foto voor een dode struik, maar wanneer ze voor een prachtig uitzicht staan kijken ze allemaal Youtube video’s van de bestemming! En wij maar denken dat Japanners vervelende toeristen kunnen zijn.

Nog een toevoeging op het eerder genoemde rijgedrag, wanneer de Chinezen onderweg wat interessant lijken te zien staan ze ook gelijk op de rem en vliegen alle deuren van de auto open om een foto te maken. Dit kan zijn voor een Hollandse koe of nog een dode boom! De Chinezen hebben totaal geen benul van de rest van het verkeer en doen waar ze zin in hebben. Vroeg of laat zorgt dit voor ongelukken. Pas maar op want de ‘self-drives’ vakanties nemen toe in populariteit tussen de Chinezen en straks staan ze ook midden in de Coen Tunnel op de rem omdat ze nog nooit een tunnel of aquaduct hebben gezien!

Naast de kleine ergernissen die de Chinezen toeristen met zich meebrachten hebben wij enorm genoten van de eerste dag op deze prachtige kustweg! Het is heerlijk om alle tijd te hebben en niet na een paar uurtjes alweer terug te moeten zijn in Melbourne. We slapen vanavond in Cape Otway, waar we een camping hebben uitgezocht waar je onder de koala’s slaapt. In eerste instantie klonk dit als een geweldig romantisch idee maar achteraf blijken deze beesten enorm te grommen en te snurken als varkens. Eén voordeel, dan zijn ze wel makkelijker te vinden want ze zijn meesters in het verstoppen.

 

 

 

Favoriete adresje om … biertjes te kopen!
Great Ocean Road Brewhouse
McLaren Parade
Apollo Bay, Victoria
Australië

In de ‘bottle shop’ van de Great Ocean Road Brewhouse verkopen ze verschillende soorten bieren, die je ook kunt proeven. Daarnaast hebben ze ook een selectie van lokale kazen, worst, etc.

Favoriete adresje om … te logeren!
Bimbi Park
Cape Otway, Victoria
Australië

‘Camping under koalas’, zo was het voor ons niet maar de camping is wel gelegen op een prachtig stukje land. Erg veel ruimte en genoeg bomen om je heen. Enige nadeel, door het water tekort kost hier een douche van drie minuten 1 AUD.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.