Loading

Op zee | Ka Mate

Where do you want to travel?

Your journey will lead you to famous domestic and foreign beauty spots.

Op zee | Ka Mate

Ka Mate! Ka Mate!

I die! I die!

Ka ora! ka ora!

I live! I live!

Ka Mate! Ka Mate!

I die! I die!

Ka ora! ka ora!

I live! I live!

 

Tenei te tangara puhuru/huru

This is the hairy man

Nan i tiki mai whakawhiti te ra!

Who fetched the sound and caused it to shine again!

 

Upane! ka upane!

One upward step! Another upward step!

Upane kaupane

An upward step, another!

White te ra!

The sun shines!

HI!

 

Haka, het Maori woord van dans. De Haka is beter bekend als een Maori oorlogsdans welke traditioneel gebruikt wordt op het slagveld, maar ook wanneer een groep bij elkaar komt in vrede. Voor wie de All Black wel eens rugby hebben zien spelen is de Haka niet onbekend, zij voeren deze dans op voor elke wedstrijd om de tegenstander te laten zien wat zij in huis hebben.

 

Tijdens onze oversteek naar Nieuwe Zeeland hebben wij een cultureel team aan boord. Zij hebben allemaal Maori bloed en zijn opgegroeid met de cultuur. Tijdens de zeedagen brengen ze de gasten een lesje bij over de Maori, hun cultuur, de gebruiken en ook de taal. Vandaag stond er een lesje Haka op het programma! Vol overgave stond er een volle showlounge deze oorlogsdans op te voeren. Je zou er bijna bang van worden!

 

Het is erg leuk wanneer je tijdens de zeedagen meer leert over een nieuwe cultuur. Zo kon je vandaag ook een les in de Maori taal volgen. Later in de week zullen er verschillende workshops volgen die focussen op dans, taal en cultuur. Ik kijk er erg naar uit.

 

Mocht je een cruise overwegen naar Nieuw Zeeland, vraag de cruisemaatschappij of een lokaal ‘explorations team’ aan boord is. Zo hadden we tijdens de oversteek naar Hawaii ook een Hawaiiaans team aan boord die ons alle vertelde en leerde over hun cultuur. Ik ben in ieder geval na vandaag klaar om het slagveld op te gaan!

 

 

Tags

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.