Loading

Dunedin | Gestrand

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Dunedin | Gestrand

Ik ben gestrand! Dit klinkt dramatischer dan het eigenlijk is. We zijn niet op een zandbank gevaren en ik sta ook niet met m’n koffer in de middle of nowhere te wachten op een lift. En toch ben ik gestrand!

 

Het begon allemaal deze maand met een plan. Symen en ik spelen graag Trivia en afgelopen cruise kwamen we elke avond om zeven uur stipt samen met vier Kiwi’s. Op een avond kreeg ik het aanbod om hen in Christchurch op te zoeken. Eerst dacht ik dat het om een ‘vriendelijk maar niet serieus’ aanbod ging, de volgende dag bleek niets minder waar. Ze waren zeer serieus over het aanbod en vroegen of ik al actie had ondernomen om het te realiseren.

 

Het plan was duidelijk en goed uitgedacht. Al het papierwerk was in orde gemaakt en vanmorgen zou de Noordam rond half 9 arriveren in Port Chalmers. Vanaf daar zou ik de shuttle nemen naar Dunedin om daar over te stappen op de bus naar Christchurch. Goed bedacht, maar dat ging mooi even niet gebeuren!

 

Symen zou vanmorgen aankomst doen en het viel ons vanmorgen al op dat de misthoorn afging. Vanwege de dichte mist was besloten om de aankomst in Port Chalmers uit te stellen, het was niet veilig genoeg om binnen te varen. Naarmate de uren verstrekken hadden wij wel in de gaten dat het halen van de 12.55 bus onrealistisch werd. Gelukkig kon ik het ticket zonder problemen annuleren, tot twee uur van tevoren, en zo gezegd zo gedaan! Het mooie aan mist is dat het redelijk gemakkelijk op kan lossen door zon en/of wind en dat gebeurde ook. Rond het middaguur legde we aan in Port Chalmers en de dag kon beginnen!

 

Om eerlijk te zijn ben ik geen held tijdens reisdagen, ik hou ervan als alles gaat zoals gepland! Remt er onverwachts een auto onderweg naar Schiphol, slaat bij mij al de blinde paniek toe dat we het niet gaan redden qua tijd. Ik weet niet of het de onderzekerheid was van de afgelopen drie weken, het aanvragen van dit tripje duurde nogal lang en had nogal wat voeten in de aarde, maar ik was de rust zelve … al zeg ik het zelf! Het busschema voor later vandaag en morgen werd gecheckt en ook vliegen naar Christchurch nam ik serieus in overweging. Wat er ook zou gebeuren, ik zou naar Christchurch!

 

Op het moment van typen zit ik in een studenten accommodatie in Chrischurch. Elke haven heeft een agent, een soort manager die o.a. de communicatie tussen het schip en de wal regelt. Symen had Chris naar de mogelijkheden gevraagd, vliegen raadde hij af wegens de hoge lastminute prijzen en de kosten om naar het vliegveld te reizen. Hij wist overigens wel een plek waar ik vannacht kon overnachten en wanneer ik de bus voor morgen zou boeken zou hij mij vanavond een lift geven naar het huis waar ik zou slapen en hij zou er voor zorgen dat ik morgenochtend vroeg bij de bus terecht zou komen!

 

En zo zit ik hier dan, op een bed bij mijn logeeradres in Dunedin. Zei het toch, zo erg gestrand ben ik nou ook weer niet … maar de plannen gingen niet zoals verwacht. Niet alleen voor mij, maar ook voor de Noordam verliep het allemaal anders. Niet alleen vandaag zag er anders uit dan verwacht, vertrek vanavond was vanwege de mist niet mogelijk en zij en al haar opvarende liggen nog in Port Chalmers. Morgen rond het middaguur gaan ze het weer proberen, aangezien vandaag rond die tijd de mist wegtrok.

 

Dit geeft maar weer aan, hoe je ook reist, dat het zeer belangrijk is om flexible te zijn. Reis je per schip en maak plan je zelfstandig een overland trip, hou in je achterhoofd dat je de haven kan missen. Plan je zelf een excursie in de haven? Maak duidelijke afspraken over wat er gebeurt met de reservering, en de mogelijke aanbetaling, wanneer het schip vertraagd is of helemaal niet komt. Groot voordeel aan het boeken van scheepsexcursies, HAL zal proberen de tours om te boeken en mocht dit onverhoopt niet mogelijk zijn krijg je bij annulering van de haven zonder problemen je geld terug! Alle mogelijkheden zijn de moeite waard om te overwegen, maar vergeet nooit … Geen paniek, het komt vanzelf wel goed!

 

 

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.