Loading

Picton | Maori

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Picton | Maori

Maori, het betekend ‘normaal’ of ‘gewoon persoon’. De Maori is het volk dat in Nieuw Zeeland woonde op het moment dat het land door de Europeanen werd ontdekt. Ze zijn niet de werkelijk oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland, de Maori hebben de oorspronkelijke bewoners van verdrongen zodat zij het land konden bewonen. Tot op de dag van vandaag zijn er Maori die leven zoals hun voorouders, toch hebben de meeste de westerse gebruiken overgenomen. Zo ook de stam welke ik vandaag mocht bezoeken tijdens mijn tour. Een bijzondere ontmoeting met Maori die zowel de gebruiken van hun voorouders als de Europeanen naleven.

 

Onze groep werd verwelkomt op de traditionele manier, dat was heel bijzonder. Ik kreeg een redelijk gevoel van formaliteit, niet veel later was dit officiële gedeelte over en maakte het formele gevoel plaats voor een familiaire. Er was ruimte voor grapjes, vragen van elke aard en een les in de cultuur van de Maori. Deze familie heeft een mooie middenweg gevonden tussen het leven van een Maori en die van een Europeaan, het is bijzonder om te zien dat na jaren deze familie nu weer het leven zoals de Maori oppakt. De stamhoofd vertelde dat hij zonder de Maori taal is opgegroeid en hij nu op zijn beurt zijn kinderen al vanaf jonge leeftijd kennis laat maken met de taal en gebruiken zodat het een gewoonte word en niet iets dat is aangeleerd.

 

De verhalen, muziek en dans waren heel bijzonder. Heb vandaag echt een inkijkje mogen nemen in het leven van een Maori familie. Het is mooi om te zien dat er hier in Nieuw Zeeland toch anders is omgegaan met de inheemse bevolking dan in Australië. Dit heeft mogelijk ook te maken gehad met het feit dat de Europeanen hoog in het aanzien stonden bij de Maori.

 

Nadat we afscheid hadden genomen van de familie die hun huis aan ons open hadden gesteld reden we met z’n allen naar een wijnhuis om wijnen uit de regio te proeven. Picton ligt in de Marlborough streek en hier produceren ze Sauvignon Blanc, volgens kenners mogelijk wel de beste uit de wereld. Symen en ik zijn zeker weten fan en zodoende heb ik een flesje voor de koelkast gekocht en zijn we vanavond samen de wal op geweest voor een glaasje wijn en een portie mosselen … die kunnen ze hier ook ontzettend goed bereiden en ze groeien hier prima!

 

Een heerlijke dag was het weer, eentje waarin cultuur en culinair werd gecombineerd! Wat overigens ook heel bijzonder is, is het het weer! De zon schijnt volop en de temperatuur is aangenaam. Volgens de kenners is het nu al volop zomer waar ze normaliter pas dit weer in januari verwachten. Wij genieten er in ieder geval volop van, alleen moeten we niet vergeten zonnebrand te smeren!

 

 

 

Favoriete adresje om … kennis te maken met de Maori!

Maori Experiences

Nieuw Zeeland

 

Bij ‘Maori Experiences’ maak je kennis met de Maori, hun cultuur en gebruiken.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.