Loading

Cadiz | Jerez de la Frontera, sherry hoofdstad

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Cadiz | Jerez de la Frontera, sherry hoofdstad

De eerste dagen van de cruise zijn voorbij, ben inmiddels een week aan boord en heb van de rustige dagen genoten. Vandaag was het tijd om weer eens uit de veren te komen en mee te gaan op tour met de passagiers. Trof het direct, de trip ging vanuit Cadiz naar Jerez de la Frontera … daar waar heel veel sherry vandaan komt.

 

Er werd gestart met een panoramische tour door Cadiz. Herinner je nog die scene uit ‘Die Another Day’ waar Halle Barry nat uit de zee stapt en een paar tellen later droog op het strand staat in haar bikini? Ik geloof dat Pierce Brosnan toen der tijd nog de rol van James Bond op zich nam. Iedereen die denkt dat deze scene is opgenomen in Havana heeft het fout. Fidel Castro ging er niet mee akkoord dat er opnames werden gemaakt in Cuba, daarom werd er uitgeweken naar Cadiz. Weinig mensen hebben zich daar druk om gemaakt, iedereen had het over de scene met Halle Barry!

 

Op het moment dat de Halle Barry discussie ten einde kwam waren wij al aangekomen in Jerez. Een stad die me erg deed denken aan Malaga. Het weer was wat minder, maar de winkels en de sfeer in de stad komt zeker overheen. Een goede combinatie tussen grote straten en kleine straatjes die het oude centrum aangeven. Op elke hoek van de staat lijkt wel een wijnhuis te staan. Overal kan je terecht voor een tour en een proeverij, wij kwamen uit bij Gonzales Byass. 

 

Een alleraardigste jongeman zorgde dat wij alle hoeken van het wijnhuis te zien kregen, volgens mij hebben we geen hoekje overgeslagen. De geur was zeer aards, erg lekker. Enorme sherryvaten, vier hoog gestapeld, stonden te rijpen. De vier vaten staan allemaal voor een andere lading wijn. Op ten duur wordt vat vier in flessen gedaan, vat drie overgeplaatst naar vier, twee naar drie, één in twee en één wordt weer gevuld met nieuwe wijn. Dit proces komt allemaal ten goede aan de sherry.

 

De tour was natuurlijk niet compleet met een proeverij achteraf. We kregen vier verschillende soorten te proeven, één hele droge witte, één half zoete rode, we sloten af met een zoete witte en rode. De zoete witte was toch wel mijn favoriet. Deze deed me erg denken aan een dessertwijn, de rode daarentegen aan een port. Nooit gedacht dat ik sherry zou lusten … ik weet eigenlijk niet wat ik dacht van sherry maar in ieder geval niet als een drankje dat ik zou waarderen. 

 

Zuinig zijn ze in ieder geval niet bij Gonzalez Byass. Voldaan verlieten we allemaal de wijnproeverij, enige wat miste was wat meer tijd om uitgebreid van de sherry te genieten. Nu moest er toch wel stevig doorgedronken worden, iets dat ik als uiterst zonde ervoer. Op de terugweg naar het schip hebben de gids en chauffeur ons niet gehoord, iedereen lag heerlijk te relaxen na de intensieve wandeling van eerder! 

 

Wat heb ik genoten van Jerez! Leuke stad met veel geschiedenis, cultuur en lekkere sherry. Ik denk dat Jerez een hele leuke stad kan zijn om voor een paar dagen een bezoek aan te brengen! Dit is juist waarom ik cruisen zo leuk vind, je leert allerlei nieuwe plaatsen kennen waar je later naar terug kunt gaan. Vermoed dat ons lijstje deze maanden aardig gaat groeien!

 

 

 

Favoriete adresje om … Sherry te drinken!

Bodegas Gonzales Byass | Tio Pepe

Calle Manuel Maria Gonzalez

Jerez de la Frontera, Spanje

 

Voor wie meer wilt weten over sherry, hoe het gemaakt word en hoe het proeft is hier aan het goede adres! Laat je meeslepen in de wereld van Gonzales Byass en sherry.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.