Loading

Marseille | Aangename verrassing!

Where do you want to travel?

Your journey will lead you to famous domestic and foreign beauty spots.

Marseille | Aangename verrassing!

Vaak krijg ik de vraag ‘Hoe kan je een plek goed leren kennen wanneer je maar een kleine tien uur in de haven ligt?’. Niet! Een kort en krachtig antwoord. Ik ben van mening dat cruisen niet ontworpen is om een plek grondig te leren kennen. Inmiddels ken ik sommige havens uit m’n broekzak, maar ik ben dan ook niet de gemiddelde cruise passagier. Cruisen is hetzelfde als een proeverij, je proeft eerst van alles om daarna van je favoriet wat meer te bestellen. Zo willen Symen en ik graag terugkeren naar Nieuw Zeeland voor een roadtrip, meer tijd doorbrengen in Barcelona en zouden we graag meer willen zien van Vietnam en. Sinds vandaag is er een plaats bijgekomen, Marseille. Wat heeft deze stad mij vandaag toch verbaasd!

 

De dag begon vroeg bij de shuttle bus, de rij was lang en de zon was zelfs vroeg op de ochtend al warm. Ik botste daar tegen Jonathan aan, hij vaart net als ik mee als partner van, en we besloten samen richting de stad te wandelen. Dat ging hem worden … Het havengebied hier in Marseille is zo ontzettend groot dat ze je niet zelfstandig het terrein laten betreden. Een gratis bus stond klaar om ons naar het einde van de haven te brengen. Groot geluk dat we in die bus waren gestapt, het heeft ons een ruim kwartier gekost om de volgende bushalte te bereiken en toen was nog het einde van de haven nog niet bereikt.

Jonathan en ik besloten naar ‘Notre Dame de la Garde’ de lopen. Een pittige wandeling, helemaal nu de zon al goed aan het opwarmen was. We treffen het ontzettend met het weer de afgelopen dagen, de zon schijnt en het is warm genoeg voor een korte broek. We liepen door knusse steegjes en straatjes met leuk uitziende winkeltjes en gezellige restaurants. Gelukkig is Jonathan zijn Frans beter dan die van mij en vonden we met wat lokale aanwijzigingen de Notre Dame zonder te veel problemen.

 

De kerk zelfs is klein en heeft geen uitbundige aankleding, toch is deze Dame niet sober te noemen, overal komen felgekleurde vogels terug en goud gekleurde plafonds. Aangezien het hier een toeristische trekpleister is en de lokatie niet al te groot kreeg ik al snel een benauwd gevoel. Gelukkig is er buiten genoeg ruimte en prachtig uitzicht over de hele stad.

 

Naar beneden gaat altijd makkelijker dan naar boven! Voor we het wisten stonden we beneden, precies voor het postkantoor. Wat ik nog goed weet van vakanties in Frankrijk is dat het postkantoor meestal alleen in de ochtend open is, dus even snel postzegels gehaald om post naar huis te sturen! Terwijl Jonathan terug ging naar het schip besloot ik nog even door de straten van Vieux Port, de oude haven, te lopen. En weet je wat ik daar vond? HEMA! Helaas verkochten ze geen tompoezen of rookworst, maar wel drop en stroopwafels! Waar we voorheen de HEMA moesten missen op reis kan je nu in Europa op diverse locaties terecht bij ‘Echt HEMA’.

 

Bij de Boulangerie op de hoek kocht ik een appelmoes broodje, m’n favoriete item bij de bakker tijdens onze vakanties in Frankrijk met m’n ouders, broer en zus. M’n broer was meer fan van de ‘pain aux chocola’. Even verderop raakte ik verstrikt in het Arabische kwartier, overal bakken met olijven, bergen met heerlijk ruikende kruiden en etalages vol met kaas en vleeswaren. Precies de wijk waar ik van hou. Met een gevulde rugzak met kruiden, kaas en thee maakt ik m’n weg naar het schip. Een mooie route langs de boulevard, het water en weer door gezellige Franse straatjes.

 

Is Marseille nog steeds de stinkstad waar ik altijd van het behoord? Het ruikt hier niet al te fris, maar dat is niet zo vreemd voor een stad aan het water. Tijden de wandeling naar boven liep er één rat over de weg, nu zullen er vast meer zijn maar om nou te zeggen dat het er echt vies was … wel hebben ze hier een hondenpoep probleem, daar mogen ze wel wat aan doen. Voor de rest ben ik ontzettend verrast door deze stad die schijnbaar 300 zondagen per jaar heeft! Er is cultuur, gezellige straatjes en lekker eten … Wat wilt een mens nog meer?

 

 

Favoriete adresje om … van het uitzicht te genieten!

Notre Dame de la Garde

Marseille, Frankrijk

 

Vanaf hier heb je een 360 graden uitzicht over de stad. De kerk op zich is klein, sober is de kerk niet te noemen. Het heeft veel goud, al is het aankleding niet heel uitbundig.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.