Loading

Stavanger | De oude stad

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Stavanger | De oude stad

Wanneer je in Europe naar een stad gaat, dan is de oude stad meestal waar je de bezienswaardigheden vindt. Dat is waar de meeste wandelroutes naartoe gaan en ook waar je de meeste toeristen zal vinden. Maar ook waar het vaak nog authentiek is, waar de planten nog voor het raam staan en de gehaakte gordijntjes de ramen versieren.

 

Zo ook hier in Stavanger. Terwijl ik door de straatjes met kinderkopjes liep vroeg ik me af wat de mensen in deze huizen er van vinden dat er zoveel mensen met een fototoestel foto’s maken van hun ramen, voordeur, planten, deurmat, etc. Ze stonden nog net niet met hun neus tegen het raam aan naar binnen te gluren, maar het zou me niets verbazen wanneer er dagen zijn dat dit wel gebeurt. Contact gaat het over privacy, maar wanneer je hier woont heb je dat echt niet … vast hetzelfde wanneer je in de Jordaan woont. Misschien is het een keuze wanneer je voor zo’n locatie kiest, aan de andere kant heeft iedereen recht op z’n eigen plek en wie zit er nu op pottenkijkers te wachten?

 

En toch liep ik rustig achter de meute aan, druk de fietsen tegen het hek fotograferend. Dit zijn de plekken die een stad karakter geven, die het verschil maken tussen de winkelstraten met keten die we in elk Europees land hebben. Ik zit niet te wachten op H&M of Zara, maar wel op winkels met locale producten. En nee, ik hoef geen koffie van de Starbucks met een muffe muffin … ik wil graag een vers gezet bakkie bij een cafe waar ik de naam niet van kan uitspreken met een stuk taart dat een uur geleden nog in de oven stond. Echt Noors, ik wil het ervaren, ruiken en proeven.

 

Terwijl ik dit type zijn m’n voeten aan het bekomen van de kinderkopjes en de stijle trapjes en geniet ik nog even na van de heerlijke dag in Stavanger. Wat een ontzettend leuke stad, de winkel- en restaurantketens zijn gemakkelijk te ontwijken en verdwalen kan je in deze stad haast onmogelijk, dwalen daarentegen kan hier heerlijk. Geen haast want zowat vanuit elke hoe kan je een stukje van het schip nog zien. En zo heb ik gedwaald, door de straten van deze stad totdat het tijd was om weer terug naar huis te keren.

 

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.