Loading

Kristiansand | Grunnlovsdag

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Kristiansand | Grunnlovsdag

In Nederland vieren we ‘Koningsdag’, in Australië ‘Australia Day’ en in Noorwegen hebben ze ‘Grunnlovsdag’. 17 mei is de nationale feestdag van Noorwegen, volgende de loods en de scheepsagent is dit de meest belangrijke dag voor de Noren en Noorwegen. Op deze dag herdenken ze dat in 1814 de grondwet werd aangenomen.

 

Voor Koningsdag vierde we Koningendag, inmiddels weet ik wel hoe een goede dag in oranje word gevierd. Of het nu in de grote stad is of aan het strand met een koud glas bier in m’n hand om Prins Pils een prettige verjaardag toe te wensen. In Australië was Australia Day één grote aanfluiting voor ons als toeristen. Iedereen gaat met de BBQ aan biertjes drinken en daarbuiten is er weinig feest te vinden. Eigenlijk kon ik me geen voorstelling maken van feestvierende Noren, het bier is duur en het weer meestal niet om over naar huis te schrijven. Nou … had ik me even mooi vergist!

 

In de loop van de ochtend besloot ik snel even wal op te gaan, geen grote verwachting hebbende van Grunnlovsdag. Besloot zelfs m’n camera thuis te laten, niet ver begon ik daar enorme spijt van te krijgen. Het schip aflopend begroete de dames van het VVV ons als in klederdracht, Bunad genoemd. M’n vader heeft wat met de dames van het VVV, dus die had zich prima vermaakt met deze dames. Langs het water lopend, de stad in, klonk er al muziek uit de kleine haven om de hoek. Rood, wit en blauwe ballonnen verstierde de omheining, mogelijk zodat de dronken bezoekers van het restaurant niet in het water zouden belanden, en terwijl ik het haventje binnenliep werd ik begroet door Noorse dames in Bunad en Noorse heren in hun klederdracht of gekleed in pak. Als je hier als toerist niet uit toom wou vallen was het enige advies, omkeren en je formele kleding aan doen!

 

Dat laatste heb ik niet gedaan, maar het eerste wel. Ben terug gekeerd naar het schip, heb m’n korte broek aangedaan en heb de camera met volle batterijen gepakt om daarna weer op pad te gaan. De beste beslissing die ik had kunnen maken, wat kunnen Noren toch feesten! Niet alleen geweldig gekleed, maar ook nog eens vriendelijke, uitbundig en ontzettend gezellig. De drank vloeide rijkelijk in elke cafe of restaurant. Rijen dik voor de ijssalons en hamburgenkramen in de stad. Wat mij vooral verbaasde was de uitbundige mazzel voor het kerkkoor dat in een tent op het centrale plein stond te zingen. Als ze in Nederland ook zo onze lieve heer zouden vieren dan stond ik aankomende zondag vooraan in de kerk. Wat een gezelligheid. Zonder een woord Noors te spreken begreep ik de context en deinde ik gezellig mee met de meute.

 

Nog nooit heb ik een Nederland in pak Koningsdag zien vieren, buiten de Koninklijke familie om, maar hier had geen enkele man het lef om zijn jasje aan kant te leggen en de mouwen van het overhemd om te vouwen zodat de hitte wat gemakkelijker te verdragen was. Met 28 graden was het vandaag aardig warm, maar niemand die er hier in Kristiansand over klaagde. De optochten liepen door de stad en iedereen deed uitbundig mee. Dit noem ik nog eens feestvieren.

 

Wat is het toch een feest wanneer je ergens bent en je mag deze heugelijke dag meevieren. Het deed me een beetje denken aan carnaval in Brazilië. Net zo’n bijzondere ervaring. Wat deze dag helemaal goed maakte was de kersenbloesem in bloei, waar deze thuis al helemaal is uitgebloeid staat hij hier nog mooi in bloei. En zo ging ik, gewapend met m’n camera, door de stad totdat het tijd was om naar huis te gaan. Als het aan mij ligt ben ik hier volgende jaar weer, of in een andere Noorse stad en misschien dat ik dan m’n zondagse jurk wel aandoe!

 

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.