Loading

Haugesund | Skudeneshavn

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Haugesund | Skudeneshavn

Afgelopen week was de week van rustig aan doen. Extra zeedagje inplannen of de administratie bijwerken, zoals ik dat ook wel noem. Heerlijk bloggen, de foto’s uitzoeken en reageren op alle correspondentie die ik de afgelopen tijd heb ontvangen. Post, m’n grootste hobby. Afgelopen Amsterdam ging er een hele goede lading handgeschreven kaartjes en brieven in de gleuf van de PostNL. Ze gleden zo naar binnen, onderweg naar de geadresseerde. Maar er komt een moment dan is alle administratie bijgewerkt en dan heb je al dat water om je heen wel even gezien. Wat doe je dan? Dan pak je de bus naar idyllische kustplaatjes van Noorwegen.

 

Elke keer wanneer ik in dit land ben verbaas ik me over hoe ontzettend prachtig het hier is. Hier vakantie vieren is een prijzige hobby, toch begin ik me steeds meer af te vragen of we niet met een camper deze kant op moeten gaan inplaats van richting Nieuw Zeeland. Vandaag reisde ik af naar Skudeneshavn, vaak is de rit naar een bestemming toe niet zo bijzonder maar hier in Noorwegen kijk je overal je ogen uit. Ook al is Noorwegen al heel veel jaren bewoond, op veel plekken ziet het landschap er zo onaangeraakt uit. Ruig en woest aan de ene kant, aan de andere kant gloeiend en zacht, zo veranderlijk als het weer eigenlijk.

 

Skudeneshavn is een schattig vissersdorpje, precies zoals je ze ziet in de Lonely Planet. Toch is het hier niet zo ‘natuurlijk’ als in de rest van Noorwegen. Vele jaren geleden is hier een ‘maansteen’ geland midden in een prachtig park. De steen zit er misplaatst uit en na één oogopslag is duidelijk dat die hier helemaal niet hoort. Is het echt of een slechte grap? Daar kan ik niet uitkomen met de gids, laten we er maar op houden dat hier in Skudeneshavn een stukje maan op aarde te vinden is.

 

Niet alleen de kustplaatsjes zijn hier idyllisch, ook de kust is schitterend. Grote golven beuken op de kust terwijl wij op een plakkaat lezen hoeveel Noren het leven hebben gelaten op zee toen zij de oversteek maakte naar Noord-Amerika. Het zeeleven zit al vele generaties in het Noorse bloed, misschien dat Symen daar iets van heeft gekregen … maar hier zijn ze duidelijk niet bang voor het water en omarmen het volop Het meeste geld wordt hier ook op het water verdiend, de olie-industrie. Het is bijzonder om te zien hoe Noorwegen in de afgelopen decennia van het armste land van Europa tot één van de rijkste is uitgegroeid en toch nog steeds zo onaangeraakte natuur heeft. Echt prachtig!

 

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.