Loading

Guadeloupe | Verkassen

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Guadeloupe | Verkassen

Wanneer je in Nederland een bestemming invoert in de TomTom, of welke andere kaarten applicatie dan ook, kan je er vanuit gaan dat de tijdsberekening zo goed als klopt. Wanneer je verbonden bent met internet zal het je zelfs laten weten waar de files en opbrekingen zijn en met hoeveel minuten je reistijd zal worden verlengt. Zo weet je precies hoe laat je op je bestemming aankomt en wanneer je van huis moet vertrekken om op tijd te arriveren.

 

Hier in Guadeloupe gaat het net even wat anders. De navigatie vertelt je precies hoeveel kilometer je moet afleggen om op je bestemming aan te komen, de reistijd is echter andere koek. Ook deze word aangegeven, met een gemiddelde snelheid van 60 km/u of de maximum snelheid van de weg als die bekend is. Nu lijkt dit zeer langzaam, klopt wanneer je op een vierbaans snelweg rijd! Een tweebaansweg met haarspeldbochten met deze snelheid nemen is ten zeerste af te raden. Kijk, de lokale bevolking raced hier wel met een aardige 50 km/u door de binnenkant van de haarspeldbochten, wij kiezen echter voor een gematigde snelheid. Nadeel hiervan is dat de tijdsduur in de navigatie van geen kant klopt. Ook goed om te weten … de bordjes met het snelheidslimiet ontbreken in Guadeloupe, echter word er wel aan trajectcontrole gedaan. Mogelijk een goede vetpot voor de Franse regering.

 

Niet alleen het grote aantal bochten beperkt de snelheid, ook het aantal rotondes zorgt ervoor dat er niet goed doorgereden kan worden. Vaak wanneer we hier aansluiten in een file is het of voor invoegen of voor een naderende rotonde. Stoplichten hebben we hier nog niet gezien. Voor ons toeristen zijn rotondes overigens super handig, weet je niet welke richting je op moet en wil je nog even goed op de borden kijken dan rij je gewoon nog even een rondje. Handiger dan op de afslagen waar het bordje met richtingen na de afslag staat. Ook daar hebben ze hier een handje van.

 

Onze bestemming voor vandaag was Saint Francois. Morgen om kwart over zeven worden we op de kade van de haven verwacht en met de gemiddelde snelheid die we hier rijden zouden we voor de kippen op moeten. Zelfs voor de haan met dagnacht ritmestoring! Ons veel te vroeg, we zijn wel op vakantie. Thuis vonden we via internet al gauw een leuk uitziende B&B welke we hebben geboekt, vanmiddag na drie uur kunnen we inchecken. Dus genoeg tijd voor een toeristische route.

 

De snelste weg naar het Oostelijke puntje van Grande Terre is via het vliegveld waar we vorige week zijn aangekomen. Point a Pitre is een grote stad met veel industrie, ook is hier de cruise terminal. Zonder dat we er veel erg in hadden belande we in een drukte van jewelste, overal marktstalletjes en mensen die hun koopwaar met man en macht aan de man probeerde te brengen. Nadat we de bocht om ging kwamen we terecht in de schaduw van twee monsters van cruiseschepen. Hordes mensen kwamen uit de kleine poortjes in het hek gelopen om zich te mengen in de mensen massa die zich al op straat bevond.

 

Zo snel als we konden zochten we de bordjes naar ‘Memorial ACTe’ zodat we aan de drukte konden ontsnappen richting het slavenij museum. Net zoals veel eilanden in het Caribisch gebied kent ook Guadeloupe een slavernij geschiedenis, evenals Frankrijk. In het museum word je aan de hand van een audiotour meegenomen in het verhaal van Guadeloupe. Haar geschiedenis, de oorspronkelijke bevolking, overmeestering van de Europeanen, de periode van slavenij en de geschiedenis die volgde. Een zeer indrukwekkende tour in een mooi en interessant ingericht museum. De audio fragmenten worden aangevuld door video beelden, kunst objecten, ruimtes die een verhaal vertellen over de bijbehorende periode en foto’s van mensen of kaarten die belangrijk waren voor de geschiedenis van Guadeloupe en de mensheid. Het is niet een museum waar je zo even doorheen loopt, je bent toch zeker wel tweeënhalf uur bezig om alles te kunnen horen en zien.

 

Redelijk aangedaan door de heftige geschiedenis van deze archipel belanden we in de ere galerij waar portretten van mensen hangen die een belangrijke rol hebben gespeeld in onder andere afschaffing van de apartheid en mensenrechten. Het muziekje dat door de audiotour kwam veranderde in een heerlijke gezellig deuntje waar je vanzelf heen en weer ging wiegen. Ik kan niet stil staan op muziek, onmogelijk. Dit zorgde wel voor nekken die zowat uit de kom werden gedraaid om naar mij te kijken terwijl ik de foto’s en verhalen in de galerij bewonderde.

 

Volgende stop was Saint Anne, vooral om een kaart voor m’n zus Anne te kopen. Al bij het aanzicht van deze badplaats kreeg ik de neiging om gewoon door te rijden. De rommelde magen wonnen het, zo kochten we bij de lokale bakker twee belegde broodjes en blikjes frisdrank om op het overvolle strand op te eten. Na de prachtige, bijna lege stranden, op Basse Terre was dit toch wel even een verschrikking. Gelukkig kwamen we tijdens de voortzetting van onze tocht nog wel wat minder bevolkte strandjes tegen.

 

Onderweg naar Anne & Serge, de Bed & Breakfast, bekeken we waar we morgen op de boot moeten stappen naar Petit Terre. Dat gaan we morgen redden. Nadat we na wat speurwerk het huis van Anne & Serge hadden gevonden, aan straatnamen doen ze hier niet, werden we verwelkomd door twee vrolijk uitziende mensen van middelbare leeftijd die 3 jaar geleden naar Guadeloupe zijn geëmigreerd en er als Bourgondiërs uitzien en leven. En nu gaan ook wij even van het goede leven genieten, voor morgen de wekker om kwart voor 6 afgaat!

 

 

 

Favoriete adresje om … naar het museum te gaan!

Memorial ACTe

Point a Pitre, Guadeloupe

Frankrijk

 

Prachtig museum gewijd aan de slavenij geschiedenis van Guadeloupe.

 

Favoriete adresje om … lekker te eten!

Le Metis Café

Saint Francois, Guadeloupe

Frankrijk

 

Gezellig restaurant in het centrum van Saint Francois. Het restaurant heeft geen ramen, en is eigenlijk alleen overdekt voor de regen. Op één groot terras staan een aantal tafels die allemaal vol waren, alle gasten genoten van het heerlijke eten en de lekkere Franse wijnen. Weer een uitstekend restaurant met goede keuzes, vooral de vis.

 

Favoriete adresje om … te slapen!

Bed & Breakfast Anne & Serge

Saint Francois, Guadeloupe

Frankrijk

 

Geweldige B&B, te boeken via AirBnB! Zeker een aanrader voor iedereen die de stad aandoet!

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.