Loading

Grand Cayman | Heritage in Georgetown

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Grand Cayman | Heritage in Georgetown

Het is ruim 30 graden buiten, het zweet loopt over m’n rug en ik ben klam. Mensen zijn onrustig, opzoek naar verkoeling in de vorm van airco of een gekoeld drankje. Ik sta op de kade en ben de beslissing aan het maken of ik me tussen de mensen ga begeven of dat de koelte en rust van het schip het gaat winnen.

 

Grand Cayman, een tender haven. Een populaire haven, met zes schepen liggen we ten anker om Georgetown te bezoeken. Om heel eerlijk te zijn, weet ik zeer weinig van deze haven. Zeven jaar geleden lagen we op dezelfde plaatst met de Prinsendam, een schip van een heel ander formaat. De andere schepen om ons heen zijn minstens zo groot als ons, al zijn ze niet groter. Ik had het geluk om vandaag mee te mogen met een groep gasten die een bezoek zouden brengen aan St. James Castle en de botanische tuin.

 

De naam ‘St. James Castle’ is een verraderlijke, ik verwachte namelijk een groot immens gebouw met dikke stenen muren. Een kasteel zoals wij die in Nederland en Europe kennen. Niets was minder waar, we werden ontvangen in een kantoor complex waar we naar een museum gang werden geleid. Hier werd ons meer vertelt over de geschiedenis van de Kaaimaneilanden, iets wat onze chauffeur ook al grondig had doorgesproken, en de vernietigende orkaan in 2004. Het volgende vertrek was een ruimte die veel weg had van het decor van een lokaal theater. Wind raasde door de ruimte en het was erg onduidelijk wat hier ging gebeuren. De ruimte bleek een bioscoop, we kregen de geschiedenis van St. James Castle te zien. Niet alleen op een scherm maar ook met attributen op het podium werd ons het verhaal van St. James vertelt.

 

St. James Castle heeft dan wel een basis van steen, het grooste materiaal waaruit dit ‘kasteel’ bestaat is lokaal hardhout. Een groot statig huis, St. James Castle, staat in een prachtige tuin aan het water. Een huis met meerdere verdiepingen en uitzicht over de ruige kust van het eiland. Deze kant bestaat niet uit mooie stranden om op de zonnebaden. Hier wil je veel liever op het balkon zitten met een goed boek. Hoewel ik verrast was over het uiterlijk van deze attractie, was ik blij dat ik het mocht zien.

 

Een kort busritje bracht ons naar de botanische tuinen. Onze groep was in twee groepen opgedeeld, de bussen op het eiland zijn niet zo groot om grote groepen te vervoeren. In de tuinen werden we samengevoegd zodat onze gids ons kon rondleiden en de andere gids opzoek kon gaan naar de blauwe leguanen die hier wonen. Aan de groene leguanen is goed geld te verdienen, $ 5,- per hoofd. Wanneer je een blauwe leguaan afschiet dan zit je voor hele lange tijd achter de tralies. De groene leguaan is niet inheems en een grote bedreiging voor de flora en fauna van Grand Cayman.

 

De botanische tuin van Grand Cayman heeft veel bezienswaardigheden, een prachtige Orchideeën tuin en veel inheems flora. Helaas bleek tijd niet onze vriend, we hadden enkel tijd om een oud lokaal huis te bezoeken en een idee te krijgen hoe mensen hier vroeger leefden. Het deel van de tuin waar we doorheen liepen, had veel weg van een woestijn. Gort droog en geen prachtige velden met planten en bloemen. Hier en daar een boom die heel belangrijk is voor genezing van vele ziektes. Als pleister op de wond vond de andere gids twee blauwe leguanen, dat was nog eens een verrassing. Als kleine kinderen verzamelde we ons rondom de beesten die een uitdrukking op hun gezicht hadden van ‘ga eens even uit mijn persoonlijke ruimte’.

 

De rit naar het schip gaf ons een idee van de huizen, de kust en we kregen belangrijke informatie over het eiland te horen. En dan sta je op de kade, afscheid genomen van de gids en alle gasten zijn onderweg naar lunch, winkels of iets anders waar zij naar verlangen. Iedereen op de pier is opzoek naar het kleine beetje schaduw dat een partytent bied en kijkt oververhit naar alles wat er rondom hen gebeurt. Ook mijn interne koeling zegt … tijd om naar huis te gaan en een tijdje voor de koelkast te staan met de deur open!

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.