Loading

Cozumel | Pattaya in het kwadraat

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Cozumel | Pattaya in het kwadraat

Loret de Mar is de bestemming voor jongeren om hun zomer door te brengen. Britse toeristen kiezen voor de zon van Pattaya in Thailand. Amerikaanse toeristen zoeken de zomer in de winter op in Cozumel en andere plekken in Mexico. Het nadeel aan deze plaatsen is dat zij hun authenticiteit hebben verloren aan de toeristen die in Spanje graag een patatje met eten, in Thailand fish & chips en in Mexico burgers inplaats van Mexicaans. Niet alleen de lokale keuken word hierdoor aan de kant gezet, ook de taal.

 

Vandaag, m’n eerste keer in Cozumel. Vol enthousiasme ging ik van boord om een rondje door het stadje te lopen. Voordat ik de uitgang naar de openbare weg had gevonden was het ruim drie kwartier later. De pier is lang, daar doe je wel even over … het vinden van een uitgang was echter een grotere uitdaging. Een veredelde IKEA, dat leek het wel. Een doolhof die volledig gevolgd moet worden om de uitgang te vinden. Eenmaal buiten werd ik verwelkomt door ‘Hard Rock Café, een keten die over de hele wereld te vinden is. Samen met Starbucks.

 

Rondom de haven was er weinig te doen en ik besloot om richting het ‘echte’ dorp te lopen. Een heerlijke wandeling langs de kust. Jammer genoeg is de kust met strand opgeeist door hotels die onder- en/of bovengrondse routes hebben om hun gasten, zonder het oversteken van de weg, van het strand kunnen genieten. De openbare ‘stranden’ aan deze kant bestaan voornamelijk uit rotsen, een populaire plek voor de lokale bevolking om samen te komen en te genieten van water, elkaar en lekker eten.

 

Bij aankomst in het ‘dorp’ werd ik overspoeld door internationale ketens en een hoop winkels welke souvenirs verkopen die je toch nooit meer gebruikt. Het voelde alles behalve authentiek, of Mexicaans! Overal werd Engels gesproken en iedereen doet z’n best om toeristen geld uit hun zak te kloppen. Overdonderd zat ik op een bankje een lokale frisdrank te drinken, terwijl ik mensen aan het kijken was.

 

Wanneer je voor het echte Mexico naar Mexico kom, dan kan je dit gedeelte van het eiland zeker overslaan. Geen idee hoe andere delen van het eiland, of het dorp zijn, maar de plaatsen waar ik terecht kwam waren alles behalve authentiek Mexicaans. Teleurgesteld maakte ik m’n weg terug richting het schip. De ingang naar de terminal was makkelijk gevonden, de weg naar het schip was een gigantische opgave. Ruim een half uur heb ik in rondjes gelopen, zoekende naar de weg naar de pier. Overal word je een andere kant opgestuurd in de hoop je laatste Mexicaanse geld uit te geven een juwelen en pluralia.

 

Gelukkig heb ik uiteindelijk toch de toegang naar de pier richting het schip gevonden en zit ik nu weer in onze hut. Een beetje teleurgesteld, de volgende keer is het tijd om meer te ontdekken dan de omgeving rondom het schip. Want hier, hier is er ‘bar weinig’ zoals m’n vader zou zeggen!

 

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.