Loading

Akureyri | Walvissen en Thermische Baden

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Akureyri | Walvissen en Thermische Baden

Storm, bij het woord krijgt mijn Oma het al Spaans benauwd. Elke keer wanneer ik weer richting een schip vertrek drukt ze me op het hard om niet in een storm terecht te komen, want van het idee ligt ze al wakker. Echter, niets is verraderlijker dan het weer en dat valt niet te sturen. De hele week werd de weersvoorspelling al goed in de gaten gehouden, van links en rechts kwamen berichten dat schepen havens annuleerden om maar niet in die storm terecht te komen. Met die storm bedoel ik de storm die rondom IJsland woed deze week. De Zuiderdam vaart een paar dagen voor ons en zij heeft het niet best getroffen. Met pijn in zijn hart heeft onze kapitein voor vertrek Reykjavik moeten besluiten Isafjordur gisteren over te slaan en eerder de veiligheid van Akureyri op te zoeken. 

Het middaguur was net gepasseerd toen wij de veilige baai van Akureyri binnenvoeren. De kleur groen domineerde tijdens het ontbijt, mogelijk ook de reden waarom het zo lekker rustig was en room-service constant met volle trolley’s de keuken verliet. Voordeel aan dit alles was dat gistermiddag nog een aantal excursies beschikbaar kwamen, zo ook een walvis toer. Vol enthousiasme schreven Symen en ik ons gisteren in en trotseerden we samen de storm vandaag op een boot vol toeristen die de veiligheid en warmte van de kajuit beneden opzochten. Alleen een groep Grienden leek zich niets aan te trekken van het stormachtige weer, de rest van de walvissen families die hier wonen gaven geen thuis. Zou ik ook niet doen, ik zou ook m’n voorkeur geven aan een kop thee bij de kachel … al stond ik wel boven op de boot met mijn verrekijker de horizon af te speuren. Een koud biertje in een warme kroeg was onze beloning, net als het feit dat ik in geen weken zo lekker heb geslapen als vannacht.

Ontspannen in IJsland, waar ga je dan heen? Vertel me, wat is het eerste dat er in je opkomt? Blue Lagoon is een veel gehoord antwoord. Duizenden toeristen vertrekken dagelijks naar deze warmwater baden, net een uurtje buiten Reykjavik. Het idyllische beeld van de foto’s op Instagram is vaak niet de realiteit kreeg ik te horen en zodoende trok het mij niet om eerder deze week de trip naar deze baden te maken. Gelukkig is dit niet de enige plek waar je in warm water kan weken, rondom Akureyri zijn er ook voldoende adresjes te vinden.

Lichte heuvels met weinig begroeiing, door ontbossing groeien hier geen bomen en door de huidige omstandigheden is het lastig om snel wat nieuws uit de grond te laten groeien. Stoom komt overal vandaan, mensen drijven ontspannen in het water en laten de zorgen van vandaag, mogelijk ook die van gisteren en morgen, varen. Baden in IJsland is een ritueel, na aankomst is naakt douchen en wassen verplicht om daarna je in badkleding te heisen en te begeven naar het water. Het woord genieten doet geen recht aan het baden in het natuurbad van Myvatn. Het zachte water, de heerlijke temperatuur en de omgeving gaven mij een gevoel van dat alles goed zou komen.

Zachte huid en veel stress minder reed de bus ons richting de haven. Recent ben ik begonnen met naar ‘rustgevende’ muziek te luisteren, het genre natuurgeluiden sla ik over. Ik ervaar geen ontspanning bij het horen van golven of vallend water. De stop bij Godfoss was voor degene die wel kunnen ontspannen bij het geluid van duizenden liters water die over de rand van een klif vallen. Ontspanning kan ik niet vinden in het geluid, wel in het fotograferen van al het geweld. Altijd al heb ik fotograferen leuk gevonden, nu krijg ik het ook nog voor elkaar om wat moois op de gevoelige plaat vast te leggen. Een aantal mooie foto’s verder was het tijd om weer richting schip te gaan. Tijd om IJsland te verlaten en te duimen dat de zee ook heeft kunnen ontspannen in de afgelopen 1,5 dag.

 

 

 

Favoriete adresje om … te ontspannen!

Myvatn Nature Baths

Baden in een natuurlijke omgeving met een handjevol andere toeristen. De IJslanders vind je hier niet, die ontmoeten elkaar in de verwarmde zwembaden die het land rijk is. De toegang tot deze zwembaden is stukken goedkoper dan toegang tot baden zoals Myvatn. Wanneer je in IJsland bent kan dit eigenlijk niet ontbreken aan je reisplanning.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.