Loading

Katakolon | Ochtendje op de boerderij

Where do you want to travel?

Your journey will lead you to famous domestic and foreign beauty spots.

Katakolon | Ochtendje op de boerderij

Bij het openen van het gordijn zie ik een schattig klein dorpje, dat langzaam ontwaakt. De kooplui zetten hun waar buiten en een ober van één van de restaurantjes zet de tafeltjes en stoeltjes neer, waarna hij ze bedekt met geruite tafelkleedjes. Katakolon, op het eerste gezicht een klein schattig Grieks dorpje. Het aantal hotels is op één hand te tellen. Over het algemeen komen er niet heel veel toeristen, het ligt op een puntje van het schieteiland Peloponnesos. In het op een uurtje gelegen Olympia wemelt het daarentegen van de slaapplaatsen. Logisch wanneer je bedenkt dat hier de oorsprong van de Olympische spelen ligt. Veel bezoekers laten zich graag onderdompelen in de historie van deze belangrijke Griekse plaats, en aangezien Olympia niet aan het water ligt leggen cruiseschepen aan in het pittoreske Katakolon. Bus ladingen met passagiers vertrokken vanmorgen voor een lesje archeologie, ik daarentegen sloeg het even over een hele andere boeg.

Griekenland is ruim 120 miljoen olijfbomen rijk, welke tezamen jaarlijks zo’n 300.000 ton olijfolie produceren. Kenners zeggen zelfs dat op de Peloponnesos de beste ter wereld wordt geproduceerd! Als groot liefhebber van het bourgondische leven kon ik de kans om de boerderij te bezoeken waar één van de beste olijfolies uit deze regio vandaan komt niet aan me voorbij laten gaan. Magna Grecia. Groot Griekenland. In 2009 besloot de familie Karabelas hun bedrijf te starten in authentieke smaken van het Griekse land. Olijven, daar ligt hun hart. Het spreekwoordelijke gezegde ‘wat je van ver haalt …’ daar hebben zij helemaal niet mee! De familie specialiseert zich juist in lokale soorten, bomen die elders bijna niet groeien of voorkomen. Het is prachtig om te zien hoeveel hart deze mensen hebben voor de zaak. 

Een masterclass bracht deze nuchtere olijfolie kopende in de supermarkt gebruiker wel wat kennis bij! Ik zou het zowat vergelijken met wijn. Zoveel soorten, smaken en het aanbod is enorm! Wist je dat een groot gedeelte van de olijfolies die wij in de supermarkten geraffineerd worden in een fabriek? De kwaliteit van de olie is dan zo slecht dat het bewerkt moet worden … en dat is niet best! En dan de term ‘Extra Vierge olijfolie’ alleen wanneer dat op de fles staat heeft de olie een zuurtegraad van 0,8 graad of minder. Staan de woorden in een andere volgorde op de fles, of zijn ze net een beetje aangepast kan je er vanuit gaan dat het hier om valse reclame gaat voor een product van mindere kwaliteit. Zo is de term ‘eerste persing’ ook vooral marketingtechnisch, met de moderne apparatuur is er slechts één persing! Terwijl er nog vragen werden gesteld tolde het al helemaal in mijn hoofd, het proeven van de producten was dus een aangename afleiding van alle informatie. En wow, dit is dus hoe olijfolie hoort te smaken! Zoveel soorten smaken, niet alleen een vettige substantie om dressings mee aan te lengen of eten in te bereiden. Echt een product dat smaken kan verstreken en gerechten naar een hoger niveau kan brengen. Tijdens een heerlijke uitgebreide lunch, met dansvoorstelling, konden we nogmaals kennismaken met de prachtige olijfolie die ze hier produceren. De uiteindelijke bedoeling was natuurlijk dat iedereen weer in de bus zou stappen met goed gevulde tassen, of een verzendbevestiging van de gekochte goederen die direct naar huis worden gezonden! Naast de goedgevulde planken met het grote aanbod olies, kan je hier ook je hard ophalen aan beauty producten. Heerlijk geurende zepen, met de bijzondere werken van de olijven, liggen voor je klaar om binnen afzienbare tijd tien jaar jongen eruit te zien! De shoppers onder ons konden hun hart hier echt ophalen, en ook ik ging met een goed gevulde tas weer richting schip. Kan natuurlijk niet met lege handen thuiskomen bij Symen.

Wat een ontzettend toffe tour was dit. Koop overigens nooit olijfolie in een transparante fles, olijfolie moet donker bewaard worden dus je weet bijna zeker dat die olijfolie niet meer goed is wanneer het in de winkel staat! En zo kijk ik na een dagje op de boerderij heel anders tegen de olijfolie van de jumbo aan. 

 

 

 

Favoriete adresje voor … Olijfolie !

Agriturismo Magna Grecia

27065 Ancient Olympia 

Hellas, Greece

Olijfolie, olijfolie en nog meer olijfolie. Tijdens bezoekje aan Magna Grezia ben je verzekerd van een leerzaam en smakelijk bezoek! Zorg dat je wat ruimte in je koffer hebt, of laat alles direct naar huis sturen zodat het op je wacht wanneer je weer terug komt uit Griekenland.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.