Loading

Toulon | Het Bourgondische leven

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Toulon | Het Bourgondische leven

Toulon kan je wel overslaan, hoor ik van m’n Franse neef, terwijl er geurende kip op de barbecue ligt en ik een koud biertje drink. Marseille is gevaarlijk en Toulon is niets aan, niets te zien of te ontdekken. Na het quarantaine avontuur en het bliksembezoek aan huis ben ik ook helemaal niet geïnteresseerd om high-end musea te bezoeken, of naar oude architectuur te kijken. Het bourgondische leven, dat is waar het vandaag om draait. Met een lijstje in m’n hand, vol geschreven met smakelijke hoogtepunten in deze stad, ging ik op pad!

Glimmende aubergines, diep rode tomaten en tientallen soorten paddestoelen lachte me tegemoet aan het begin van de winkelstraat. De straat staat gevuld met lokale boeren die hier hun producten verkopen. Prachtige perziken, nectarines en abrikozen liggen tussen ander fruit, het aanbod is echt gigantisch. Ook soorten groente en fruit welke je bij ons alleen bij de gespecialiseerde groenteboer kan kopen of alleen met kerst … Als viswijven staan de handelaren naast hun kraam, in de hoop dat je de overhandigde papieren zakken vult met hun koopwaar om aan het einde van de dag zonder voorraad naar huis te vertrekken. Schrik je niet van groente en fruit met een buts, rotte plek of vreemde vorm? Elke kraam heeft een hoekje ingericht voor de B en C keuzes, alles mag weg voor een habbekrats. Heerlijk fruit om jams of compotes van te maken en de groente kan nog makkelijk in de soep. En zo gaan ze voedselverspilling tegen in Frankrijk!

Tussen de kraampjes door spot ik een etalage met kas in alle soorten en maten. Zachte en harde koeien-, geiten- en schapenkazen staren me aan, netjes uitgestalt op glazen plateaus. Kaashemel! In mijn gebrekkige Frans leg ik uit dat ik graag drie kazen wil hebben, allemaal uit Frankrijk. Even later sta ik buiten met een plastic tas, gevuld met een pittige roquefort, zachte geitenkaas en smakelijke camembert, in m’n hand. Je merkt dat je hier al met een paar woorden Frans een heel eind komt. Het feit dat je de moeite neemt om het te proberen geeft je al een enorme voorsprong op de toeristen die direct in Engels beginnen, voor ze zelfs maar hebben gevraagd of de ander wel Engels spreekt. Aannames, iedereen spreekt wel Engels, net zoals de vele Duitsers die er vanuit gaan dat elke Nederlanders Duits spreekt.

Bij kaas hoort brood, elke straatblok heeft hier een bakker. M’n vader had het laatst over het uitsterven van de bakkers in Frankrijk, hier in Toulon lijken ze daar geen last van te hebben. Met een stokbrood uit m’n rugzak stekend verliet in de winkel, natuurlijk niet zonder een appelmoesbroodje in m’n hand. Dit is ultiem genieten in Frankrijk, m’n favoriete zoetigheid. Ben nooit echt warmgelopen voor chocolade broodjes, maar voor een goede ‘chausson aux pommes’ kan je me wakker maken. Genietend van m’n broodje ontdekte ik de stad verder. M’n heeft had gelijk als het over de bezienswaardigheden ging, echter weten ze hier wel wat lekker eten is en besteden ze daar hier veel aandacht aan. Verse producten zijn belangrijk, en dat is duidelijk te zien. 

Een dagje geen zin in cultuur? Geniet van culinair Toulon. Wij eten vanavond in ieder geval in de hut, vergezeld door een lekkere rosé uit de buurt!

 

 

 

Favoriete adresje voor … Kaas!

Les Clarines

65 Cours Lafayette

Toulon, Frankrijk

Hemels winkel, voor de echte kaasliefhebber. Mis je Nederlandse kaas? Die verkopen ze ook.

Favoriete adresje voor … Brood!

Maitre Panisse

Cours Lafayette

Toulon, Frankrijk

Het is moeilijk kiezen wanneer je deze op de hoek gelegen winkel tegenkomt. Zoveel soorten brood en zoete heerlijkheden. De vulling van de ‘chausson aux pommes’ is hier goddelijk. Een rijke hoeveelheid compote zit in het binnenkant van het deeg, welke overigens van mij wel wat knapperiger had gemogen. 

Favoriete adresje voor … Koffie & Thee!

Comptoir des Saveurs

49 Cours Lafayette

Toulon, Frankrijk

De geur van vers gebrande koffie komt je in de winkelstraat al tegemoet, eenmaal binnen valt het als een warme deken over je heen. Naast een ruim assortiment koffie en thee ben je hier ook voor alle benodigdheden om van deze hete dranken te genieten aan het goede adres.

Favoriete adresje voor … markthallen!

Les Halles de Toulon

28 Pl. Vincent Raspail

Toulon, Frankrijk

Zeer moderne markthal, alles is hier perfect … misschien wel net té. De prijzen liggen hier best wel hoog, mogelijk door de huurprijs die voor deze toplocatie word betaald. Wel een toffe plek om een drankje te doen en een hapje te eten. Zeker een bezoekje waard, echt sla niet de rest van de eetwinkels over die de stad rijk is.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.