Loading

Santa Cruz | Tijd voor wijn

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Santa Cruz | Tijd voor wijn

Wanneer je voor het wijnvak van de supermarkt staat is er zoveel keuze, ook als het om Chileense wijnen gaat. Rondom Santiago zijn een aantal wijnregio’s te vinden. En zo stelde we ons voor vertrek een doel, lekkere wijnen vinden die je niet bij de Appie kan kopen! Tussen het pakken van de koffers en het bakken van oliebollen in waren we bij vrienden van ons, daar stond een fles wijn van ….. in de koelkast. Een wijnhuis die we om eerder genoemde redenen links hebben laten liggen deze trip.

 

Kort samengevat hebben we gisteren de auto opgehaald, geboekt via Sunny Cars zodat er totaal geen onvoorziene kosten bij het huren van een auto komen! Echt een aanrader. Zowel het ophalen van de auto, het inladen van de bagage bij het hotel en richting Santa Cruz rijden ging voorspoedig. We hadden een beetje moeite met het vermijden van de snelwegen, er zijn wel wat lokale wegen al kwamen we er snel achter dat hier veel verbonden is aan het de snelwegen en er niet veel zijwegen zijn zoals wij thuis hebben. Wat ze hier wel hebben is fruitstalletjes op de vluchtstrook, zoiets zal je in Nederland nooit zien. Auto’s stoppen gewoon langs de kant van de weg om meloenen in te slaan. Aan de hand van de koopwaar merkte je dat we richting het hart van de landbouw kwamen. Aardbeien, blauwe bessen, geiten kaas, olijfolie, etc. Natuurlijk even gestopt voor een doos met aardbeien voor onderweg. Langzaam verschenen ook de wijnranken langs de kant van de weg, net als het bord voor wijnhuis Ravanal. Een statig hacienda staat aan het einde van de oprijlaan omringt door goedgevulde wijnranken. Het grote huis is gevuld met vaten, dozen en flessen wijn. Overal waar je kijkt staat wijn, in alle prijsklasse. Voor de basis wijnen betaal je zo’n 5.000 CLP, per fles, dat is zo’n € 6,-. Voor de luxere flessen betaal je ruim dertig euro, nog steeds een heel schappelijk bedrag als je mij vraagt! Tijdens een korte proeverij met een plankje vol lekkers hebben we kennis gemaakt met Ravana, wat resulteerde dat we met een aantal flessen richting de auto liepen voor we onze weg vervolgde.

 

Al in Santiago het adres van de B&B ingevoerd in de navigatie, welke we eigenlijk blind volgde. Op het moment dat de stem uit de boxen schalde, ‘je hebt je bestemming bereikt’ bereikte we een moment van totale schrik. Uit het raam van de auto zagen we een huisje volledig gehuld in bouwplastic. Zo resoluut als hij is ging Symen direct online om te zien of we misschien toch niets verkeerd hadden ingevuld. De auto die we meekregen is zo ontzettend nieuw dat de navigatie nog niet echt ingelopen leek, een paar minuten later bereikte we met behulp van de mobiel een hek met grote letters ‘Casa Calfu’. Een kleinschalige Bed & Breakfast met ruime kamers, privé sanitair, een zwembad en ontbijt. Een frisse duik in het zwembad waste de schrik van ons af, of waren het misschien toch de biertjes in de lokale brewpub?

 

Een stevig ontbijt bereide ons voor op de aankomende dag, welke begon met een wandeling naar de wijngaard van Laura Hartwig. Tijdens een rondleiding ontdekte we meer over dit bijzondere wijnhuis, de geschiedenis en de wijnen die ze hier maken. Geen zin in een rondleiding, geen probleem. Je kan ook gewoon langswippen voor een glas wijn en een kaasplank. Deze horen overigens ook bij de rondleiding. Uiteraard lieten we ons verleiden door de mooie wijnen om een aantal flesjes mee te nemen. We hebben mensen gesproken die hier zeker tien rondleidingen doen en het liefst minimaal drie per dag. Ik vraag me af of dat nodig is. Kies het wijnhuis uit waar je het meeste geïnteresseerd in bent voor een rondleiding en kies bij de andere voor wijn bij de glas of enkel een proeverij. De praatjes die de gidsen houden is vaak hetzelfde, al hebben we hier wel meer geleerd over de betonnen tanks die ze hier gebruiken voor het rijpen van de wijn. Mijn eigen advies hebben we opgevolgd voor het vervolg van de dag.

 

Terwijl we over het internet surfte opzoek naar de tofste plekken om te bezoeken kwam Montes en het bijbehorende restaurant Fuegos de Apalta heel vaak naar voren. De plaatjes zeiden genoeg, hier zouden wij graag willen lunchen. En zo maakte we online een reserving voor vandaag. Je kunt hier gerust zelfstandig door de wijngaard lopen en de wijnen kopen in de winkel, daar is geen rondleiding voor nodig. Door de populariteit van dit wijnhuis is wel een reservering vereist voor zowel de tours als het restaurant.

 

En wow, dit is zeker een aanrader. Met alle eerlijkheid, zoveel weet ik niet van wijnen. Mijn kennis houd eigenlijk op bij het weten of ik een wijn of niet lekker vind smaken. Al die verhalen over het proeven van onrijpe aardbeien, overrijpe abrikozen, droge aarde, etc daar heb ik geen pap van gegeten. Wat ik wel met alle zekerheid durf te zeggen is dat het eten hier ongelofelijk lekker is en de wijnen er precies goed bij passen. We zaten aan een tafeltje met prachtig uitzicht op de wijnvelden en de heuvels, echt een idyllische plek om te lunchen. Beetje jammer, er zat een Amerikaanse jongen een tafeltje verder die nogal graag over zichzelf praatte en de dame aan de tafel commandeerde welke wijnen ze moest bestellen zodat hij deze kon proeven. Zou Symen niet moeten proberen 🙂 Dat daargelaten hebben we een geweldige middag gehad, nog geprobeerd een toffe reel te maken voor Instagram, laten we het er maar bij houden dat ik niet zo galant ben.

 

De rest van de dag hebben we doorgebracht bij het zwembad met een goed boek, alleen nog even Casa Calfu verlaten voor een klein hapje eten voor we de koffer zo weer inpakken voor de volgende bestemming. Valparaiso.

 

Favoriete adresje voor … slapen!

Casa Calfu
21 de Mayo 552
Santa Cruz, VI Region, Chile

Comfortabel Bed&Breakfast met zwembad. Perfecte uitgangspunt voor bezoeken aan de wijngaarden en om even lekker te relaxen en bij te komen!

P.s gebruik niet Apple Maps om hierheen te rijden.

 

Favoriete adresje voor … eten!

Vino Belle
Barreales s/n, Colchagua, Chile

Italiaans restaurant gelegen aan de wijnvelden van Laura Hartwig. Geniet van je pasta, tiramisu of wijntje met een onbetaalbaar uitzicht.

 

Favoriete adresje voor … wijn!

Ravanal
Placilla, Colchagua, Chile

Familie wijnhuis met een prachtige hacienda. Lekkere wijnen vanaf een betaalbare prijs van 5.000 CLP. Het is mogelijk om hier zonder reservering binnen te lopen voor een glas wijn of een kleine proeverij aan de bar.

 

Laura Hartwig
San Fernando, Colchagua, Chile

Wijnhuis op een prachtig stukje van deze regio. Wij kozen voor een rondleiding met proeverij en kaasplank. Zeker een aanrader. Al is het ook mogelijk om hier zonder reservering binnen te lopen voor een glas wijn met een kaasplank.

 

Favoriete adresje voor … wijn en eten!

Montes en Fuegos de Apalta
Parcela 15. Millahue de Apalta, Chile

Wow, wat een geweldige plek! Echt de ultieme lokatie voor een uitgebreide lunch bij Fuegos de Apalta. Geniet van het uitzicht, het smakelijk eten en lekkere wijnen.

 

Favoriete adresje voor … bier!

Cerveceria katarkura
aviador Acevedo 99, C. Diaz Besoain 350
Santa Cruz, Chile

Geen zin in wijn of uitgebreide gerechten? Dan is dit biercafe zeker een aanrader.

 

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.