Loading

Valparaiso | Geen liefde op het eerste gezicht

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Valparaiso | Geen liefde op het eerste gezicht

Dat gevoel, wanneer je op een nieuwe plek aankomt en je je helemaal niet op je gemak voelt. Ken je dat? Vrijdag waren we op ons gemak uit Santa Cruz vertrokken, na weer een heerlijk ontbijtje. Langzaam maakte we onze weg richting Valparaiso, inmiddels hebben we een beetje door hoe we toch de snelwegen wat kunnen vermijden en genoten we van een mooie rit. Wat we wel onderschat hadden is dat wat je in Nederlands in een uurtje aflegt totaal niet overheen komt met een uurtje in Chile. De route leidde ons langs San Antonio, waar we later aanbood gaan van de Oosterdam. Waar in Europe de kustlijn volgebouwd zou zijn met onderkomens voor toeristen, dure huizen of appartementen en horeca gelegenheden staat de kust hier vol met huizen die op instorten lijken te staan. De schitterende Chileense kust was hier heel ver te zoeken. Overal ter wereld heb ik wel armoede gezien, echter was ik niet voorbereid op de armoede hier in Chile. Het lijkt wel een onbesproken onderwerp wanneer je je verdiept in dit land. Mogelijk heb ik niet goed genoeg gezocht, of heb ik Google niet de juiste zoekwoorden gegeven.

 

Waar menig toerist via de onderkant van de heuvel Valpo, zo word deze stad onder de lokalen genoemd, bezoekt kwamen wij via de bovenkant binnenrijden. Uit onze reacties bleek dat dit niet de beste keuze was, de armoede die we eerder hadden gezien trok hier verder door. Gaan we hier echt drie nachten doorbrengen. Alle gegaarde informatie over Valparaiso lieten niets zien van wat wij zagen op het moment van binnen rijden. Gelukkig kan Symen dan z’n hoofd koel houden, richting de parkeerplaats rijden en de aandacht ergens anders op leggen. De route die we met de koffer liepen richting hotel Fauna hielp ook wel om het vervelende gevoel wat los te laten. Overal zaten mensen van hun vrijdag te genieten. Ook hier was het einde van de werkweek aangebroken. Bij het opendoen van de hotelkamer deur werden we verrast door een prachtig uitzicht over de baai, welke we nog beter konden bewonderen vanaf het dakterras van het hotel waar we een restaurant reservering hadden. De stad bekijkend vanuit een andere hoek hielp om opgewekter deze paar dagen in te gaan.

 

Wil je een stad graag door de ogen van de lokale bewoners bekijken? Sluit aan bij een (gratis) wandeltour. Na wat onderzoek kozen wij voor Tours 4 Tips, de tours zijn kosteloos al word het wel van je verwacht dat je bij tevredenheid na afloop fooi geeft aan de gidsen. Om nog wat dieper in het lokale leven te duiken viel onze keuze op de Valparaiso Offbeat tour. Een zeer interessante tour, met veel perspectieven. En zeer avontuurlijk, we stapte in de achtbaan van Valpo. De lokale bus 🙂 Het was een ontzettend leuk avontuur. Disclaimer, snel last van wagenziekte? Kies dan voor de andere toer. Het is zoveel makkelijker om van boven naar beneden te lopen. Onze weg liep langs de oude gevangenis, die nu functioneert als een cultureel centrum. Straatkunst was overal te zien, net als de drie begraafplaatsen die we passeerde. Er word ook veel verteld over de dictatuur die Chile gekend heeft, en dat de Chileense grondwet nog steeds uit die tijd stamt. Niet onbelangrijk, ook de armoede hier werd besproken. Het gebrek aan geld is niet de grootste reden dat zoveel huizen op instorten staan, dat heeft dan weer te maken met het gebrek aan bouwregels. Constructies hier worden maar gewoon neergezet, zonder echt op te letten of iets wel stevig is en een lange levensduur heeft. Onze wandeltocht heeft er wel voor gezorgd dat m’n gevoel van ongemak totaal is verdwenen. Na de tour vinden we op ons gemak de weg in de stad, vooral opzoek naar ansichtkaarten. Nou, dat is hier in Chile een enorme zoektocht! Hier doen ze namelijk niet aan post, en voor iemand die wel aan post doet kan dat nogal frusterend zijn.

 

Dat is eigenlijk waar de frustratie ophield. We hebben de afgelopen dagen desondanks het eerste gevoel genoten. De muurschilderingen zijn echt overal te vinden, net als leuke cafes en restaurants. Ben je een echte winkelaar? Dan is verblijf in een andere wijk te overwegen. Mochten wij hier weer terugkomen, dan weet ik in ieder geval waar ik een biertje ga halen!

 

Favoriete adresje voor … Slapen en eten!

Fauna Hotel
Dimalow 166
Valparaiso, Chile

Hip hotel gelegen in hartje Valparaiso. De kamers zijn ruim, het bed slaapt lekker en de douchestraal is lekker hard. Het ontbijt is niet zeer uitgebreid, wel goed en lekker. Net zoals overal in Chile is ontbijt niet echt een ding, de mensen beginnen hier ook pas later op de dag. Ben je met de auto, niet ver van het hotel kan je de auto parkeren achter slot en grendel. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Zin in een massage? De masseuse in het hotel is zeker aan te raden!

 

Favoriete adresje voor … Wandeltour!

Tours 4 Tips

Valparaiso Offbeat begint om 10 uur op Plaza Sotomayor.

Wat een leuke tour, Camilo en Philipe zijn ontzettend bekent met de stad en hebben ons een mooi inkijkje in het dagelijkse leven van Valpo gegeven. Zo stapte we voor een slingerende rit in de bus naar boven en liepen we naar beneden terwijl we het ‘echte’ Valparaiso te zien krijgen. Deze tour is niet geschikt voor mensen die slecht te been zijn of gebruik maken van een rolstoel, kinderwagen, rollator, etc. Daar is Valpo überhaupt niet de stad voor, wegens het feit dat het op heuvels is gebouwd.

Valparaiso Highlights begint om 15 uur op Plaza Sotomayor.

Deze tour niet genomen, hoorde wel dat hij de moeite waard is!

 

Favoriete adresje voor … Bier!

Casa Altamira
Av. Elias 126
Valparaiso, Chile

Heerlijke plek om te genieten van lokaal bier met lekker eten, voor zowel toeristen als lokalen. Is het cafe vol? Probeer het terras of de biertuin die een paar meten op de heuvel ligt.

 

Cerveceria Anfiteatro
Cumming 107
Valparaiso, Chile

Opzoek naar lokaal bier? Hier kan je goed terecht voor een goudgele rakker, of een andere kleur als je daar liever van houdt. Het etensmenu is overigens wel zeer beperkt, een hamburger en patatas bavas.

 

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.