Loading

Ushuaia | Een dag van verrassingen.

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Ushuaia | Een dag van verrassingen.

In de blog van 24 januari 2023, ‘Antarctica | Vier dagen puur genieten’, heeft de frequente bezoeker van m’n blog al wat kunnen lezen over ‘Operatie Shackelton’. Op 21 januari 2023 voeren we langs Port Lockroy, hier is het meest zuidelijke postkantoor gevestigd. Het word gerund door drie vrouwen die hier het hele zomer seizoen wonen, zonder stromend water. Mocht je meer willen weten over het reilen en zeilen hier, Google heeft ontzettend veel informatie over deze Britse post. Zoals iedereen weet, ik ben een enorme post liefhebber. Het liefst stuur ik iedereen vanaf elke plek die ik bezoek een kaartje, dat is echter onmogelijk. De kans om vanuit Port Lockroy een kaartje te versturen was iets wat ik eigenlijk niet aan me voorbij wou laten gaan! En zo werd ‘Operatie Shackelton’ geboren! Verderop in de blog daar meer over.

De dag begon best bijzonder, of chaotisch. Het is maar net hoe je het bekijkt. Wou graag wat kaarten posten verzenden vanaf het meest zuidelijke postkantoor op het vaste land van onze wereld. Het postkantoor aan het einde van de wereld is gevestigd in het nationale park Terra del Fuego, Vuurland. Symen had links en rechts al even geïnformeerd wat de mogelijkheden vanaf het schip waren om die kant op te gaan en voor ik wist zat in een bus richting Terra del Fuego.

Wat een fantastisch park. Vaak is de bus enkel het transport ergens naar toe, nu begon de beleving al in de bus. Het geritsel van de takken tegen de bus aan gaven een nederig gevoel. Overal boven, natuur waar je maar keek! De bus stopte op een aantal locaties, het waren allemaal korte stops van 20 tot 30 minuten. Even een foto maken, klein rondje lopen en weer verder. Mijn ijdele hoop om m’n paspoort te laten stempelen in het postkantoor ebde snel weg bij het zien van de rij voor het postkantoor tijdens onze eerste stop. Gelukkig had ik m’n kaarten al geschreven en zaten er al postzegels op, ze hoefde alleen nog maar van een stempel te worden voorzien. Stond midden tussen een reisgezelschap die minder haast leek te hebben, en zo vroeg ik of ze mijn kaarten wilden laten stempen wanneer zij eindelijk aan de beurt waren. Ook gaf ik ze geld voor de twee ansichten die ik meenam uit het rek. Met een gemengd gevoel verliet ik het postkantoor. Ik had dan wel geen zegel en stempel in m’n paspoort, de kaarten waren zo goed en wel onderweg naar de geadresseerde!

De tour vervolgde en zo bezochten prachtige plekken, dit is waarom iedereen naar Patagonië reist. De immense natuur, de nederigheid die je op dat moment ervaart! Terwijl we de tijd kregen om bij de laatste stop wat foto’s te maken en te genieten van het uitzicht hoorde ik geroep achter me … De dame waar ik de kaarten aan had gegeven in het postkantoor. Ze had het geld in haar hand dat ik haar eerder die dag had gegeven, of de postbode me de kaart nu cadeau deed of niet echt begreep dat iemand ze had meegenomen zonder ze te hebben geschreven is nog een raadsel. Toch stond ze daar en overhandigde ze mij haar geld, ik op mijn beurt gaf haar één van de Nijntje sleutelhangers die ik altijd bij me heb wanneer ik iemand wil bedanken voor iets dat ze voor me hebben gedaan. Onze wegen scheidde elkaar weer, dit verhaal kreeg aan het einde van de dag wel een heel bijzonder wending.

Vandaag was het tenderen vanaf het schip naar de wal, het wachten duurde lang en dan ga je om je heen kijken. Op de kade is het erg druk met expeditie schepen die lading krijgen, enthousiaste passagiers die aan boord mogen voor de reis van hun leven, etc. En wie staat daar tussen een hele lading koffers, de dame van vanmorgen en vanmiddag. Zeer blij is ze wanneer ze me spot, wat is de wereld toch klein! Ze vertelt dat ze staat te wachten op het schip waarmee ze naar Antarctica gaat, een expeditie schip! Mijn hart maakt een sprongetje en zo komen we bij ‘Operatie Shackelton’. Op het internet had ik gevonden dat het versturen van een kaart vanaf Port Lockroy 1 Amerikaanse dollar per stuk kost. Eerder  Eerder had ik de kans gehad om Antarctica kaarten te kopen en zo werd het idee van ‘Operatie Shackelton’ geboren. Na het laatste bezoek aan het witte continent schreef ik de kaarten, samen met het geld, een briefje of de persoon aan wie ik de kaarten gaf deze wilt posten bij Port Lockroy en als bedankje zat er natuurlijk een sleutelhanger bij. In m’n rugzak brandde deze kaarten al de hele dag om op pad te gaan. En zo vroeg ik op de vrouw af of deze dame zo vriendelijk wou zijn ze mee te nemen. Eerst was er enorme twijfel, wat als ze daar niet zouden komen of het niet zou lukken en wat moest ze dan met die kaarten. Nou, kijken of misschien het personeel van het schip kon kijken of ze tijdens een andere cruise daar wel konden landen en anders hup de prullenbak in. Ze was zeer geschokt toen ik dat laatste zei, ik hoopte alleen maar duidelijk te maken dat wanneer ‘Operatie Shackelton’ zou mislukken er geen nood aan de man was! En zo verplaatste de kaarten zich van mijn rugzak in haar handtas.

Hoe het verhaal verder gaat? Ik heb geen enkel idee! Het is nu afwachten of ze ooit aankomen bij de geadresseerde en dan pas weten we of het gelukt is. Ik moet wel zeggen dat ik ontzettend blij ben dat het plannentje is ontstaan om dit te doen en dat ik iemand gevonden heb die het aandurfde om ze mee te nemen. Dus ga je met een groot schip op reis en wil je toch proberen kaartjes vanaf Port Lockroy te sturen? Start je eigen ‘Operatie Shackelton’. Koop de kaarten, schrijf ze en doe ze samen met het nodige geld in een envelop en probeer iemand te vinden die ze voor je wilt posten. Mocht je het hebben geprobeerd, ik ben ontzettend nieuwsgierig hoe het voor jou was. En ik zal hier een update posten wanneer de kaarten gearriveerd zijn. Al kon het wel tot een jaar duren voor de kaarten aan het einde van het seizoen aan komen. Het probleem is, aan het einde van het seizoen gaan niet veel schepen meer via Antarctica en de Falkland eilanden. Dus is het wachten tot het nieuwe seizoen voor ze hun weg de wijde wereld in kunnen maken!

 

 

Vervolg op Ushuaia 17 februari 2023

Vervolg Operatie Shackelton, januari 2024

Bijna een jaar is verstreken sinds ik ‘Operatie Shackelton’ in het leven riep. Met volle moed gaf ik m’n kaarten mee aan een totaal onbekende in de haven van Ushuai. Tot nu toe zijn (nog) geen van m’n Antarctica kaarten bij de geadresseerde bezorgd. Ik heb goede hoop dat ze ooit nog aankomen of een nieuwe poging wel gaat lukken. 

Het meegeven van geld en ansichten is de enige kans voor ons om wat vanaf Port Lockroy te versturen, al is het postkantoor in de basis sinds dit seizoen gesloten. De impact was te groot, zodoende word het personeel per zodiak opgehaald door de expeditie schepen om aan boord ansichten, postzegels en souvenirs te verkopen. 

De prijzen zijn sinds heden wel gestegen, voor een postzegel betaal je tegenwoordig £ 2,-.

 

 

Favoriete adresje voor … Bier!

1884

Gdor. Pedro Godoy 45

Ushuaia, Argentinië

Dit toffe cafe met zeer goede smaak in muziek, als je het mij vraagt, heeft hele rare openingstijden. 12 – 15 en van 20 – 01. Mocht het je lukken om tussen deze tijden deze kroeg te bezoeken kom je als bierliefhebber zeker niet bedrogen uit! De keuze is reuze, alleen de barstoelen zijn zeker geen aanrader om op te zitten!

 

The Birra

Pres. Julio Argentino Roca 61

Ushuaia, Argentinië

En ook hier weer zeer rare openingstijden. 11 – 14 en van 20 – 01. Hier is het aanbod voornamelijk om mee naar huis te namen, en het aanbod is groot. Je kunt hier ook wat drinken, al zijn er maar beperkte plekjes beschikbaar om hier je drankje te nuttigen.

 

Favoriete adresje voor … Delicatesse!

Almacen De Campo

Gdor. Paz 609

Ushuaia, Argentinië

Dit is het adresje voor lekkere kaasjes, worstjes, wijn, bier en andere dranken. Ook voor nootjes en chips kan je hier terecht. Perfect voor een picknick of s’avond in de hut tijdens een film.

 

Favoriete adresje voor … het stempelen van je paspoort!

Correos fin del mundo

Terra del Fuego

Ben je met het schip, je kan van te voren aangeven bij de receptie dat je vandaag graag je paspoort zou willen helpen. Op de ochtend van kan je hem ophalen om te laten stempen bij dit postkantoor. Hier zijn wel wat kosten aan verbonden ivm de postzegel die je ook in je paspoort geplakt krijgt. Hou wel rekening met lange wachttijden.

 

VVV – Toerist information

Tegenover de pier

Ushuaia, Argentinië

Wil je makkelijk, gratis en snel een stempel van Antarctica of Ushuaia in je paspoort? Bij het VVV staat een grote variatie aan stempels voor je klaar die je zo kan pakken en gebruiken om welk papier dan ook te stempelen! Ben je met het schip, vergeet niet je paspoort direct te retourneren bij de front office wanneer je voet aan boord zet. Ze hebben hem nodig om de haven weer te verlaten!

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.