Loading

Mt Cook nationaal park | Chaos ten midden van de natuur

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Mt Cook nationaal park | Chaos ten midden van de natuur

Dat de lokale bevolking van Nieuw Zeeland van de natuur houd, en alles dat daarbij hoort, was over het algemeen wel bekend. Er word in de vrije uurtjes veel op uit getrokken, zo ook in het weekend. Wij hadden er echter niet echt rekening mee gehouden dat het weekend is, want ja als je op vakantie bent heb je toch altijd weekend?

Vandaag zijn we vanaf Lake Tekapo naar Mt Cook gereden, een rit van zo’n 110 km die volgens Google Maps niet eens anderhalf uur in beslag neemt. Ik kan je nu al verklappen, dat hebben wij bij de lange na niet gehaald! Onze eerste stop was Astro Café om van het mooie uitzicht over het meer te genieten met een kop koffie. Dat is zeker gelukt. Vanaf 300 meter hoogte kijk je neer op het meer en het dorp Tekapo, pas vanaf dit punt kreeg ik een idee van de omvang van het meer. Het is zeer indrukwekkend. Astro Café is onderdeel van het Dark Sky Project hier, ze streven er naar om de bezoekers te verbinden en inspireren met het heelal. De nacht tours hier zijn zeer populair, en ook overdag is het hier erg indrukwekkend. De rit omhoog overigens ook, bang waren we niet, ons hart hielden we echter wel vast. Haarspeldbocht achter haarspeldbocht met onze ruim zeven meter lange camper. We zagen wat op tegen de rit naar beneden, dat was nergens voor nodig want de bus rijd als een zonnetje en de bochten leken vanaf deze kant meer mee te vallen.

De omgeving is hier schitterend, al kan je wel duidelijk zien dat er al in geen tijden water is gevallen. Het landschap is dor, toch neemt het niets weg van de schoonheid. Op het moment dat Mt Cook, in Maori heet de berg Aoraki vernoemd naar een legende over Aoraki en zijn drie broers, zichtbaar word veranderd er iets in de lucht. Het is niet uit te leggen, het is overigens wel op een vervelende manier dat je er kennis mee maakt. Langs de weg zijn diverse stops aangelegd met picknick tafels waar je rustig van het uitzicht zou moeten kunnen genieten, maar eigenlijk lukt dat niet echt. Je hebt mensen die zich niets van de drukte aantrekken en hun eigen ding doen, en er zijn bestuurders die hun auto gewoon midden op de weg stil zetten, zonder waarschuwingslichten, waarna alle deuren open gaan er uit de auto word gesprongen voor een fotoshoot en daarna gaan ze weer door. Het is best een grappig gezicht, en ook levensgevaarlijk. Het kan overigens ook heel lang duren voor je bij de stops even een foto zonder mensen kan nemen. Veel Aziatische bezoekers doen een volledige, Svetlana, fotoshoot met verschillende outfits. Soms zou ik stiekem best een kijkje willen nemen op hun Instagram accounts.

Het gedeelte van het nationale park Mt. Cook dat wij bezoeken de aankomende twee nachten ligt aan meer Pukaki, de Tasman rivier en het Tasman meer. Door het vele water in deze omgeving komen we veel zalm boerderijen tegen, bij eentje hebben we lekker een pakje gekocht voor in de pasta of voor op een toastje. Het is tof om lokale producten te kopen en daar van te kunnen genieten. De rit langs het Pukaki meer was echt adembenemend, zeker een aanrader. Elke seconde veranderd het landschap, is er weer een ander bergpuntje te zien of een eerder onzichtbaar stukje sneeuw. De route 80 staat er om bekend dat vele mensen foto’s maken midden op de weg, met Mt Cook op de achtergrond. Wie gaat er nou een foto nemen op een drukke 100 kilometer weg? In Nederlands stap je toch ook niet zomaar uit de auto op de snelweg voor een kiekje? Nou, hier wel! En ook wij hebben het gedaan. Grote delen van deze weg zijn lang en daardoor heb je goed het overzicht, ook is de akoestiek hier goed en kan je de niet elektrische voortuigen van meters horen aankomen. De beroemde foto dat ik op Symen z’n rug spring hebben we aan ons voorbij laten gaan, leek ons toch niet zo’n goed idee om de camera meters van ons verwijderd op het asfalt neer te zetten.

Mt. Cook Village staat grotendeels uit accomodaties, volgens ons wonen hier ook alleen maar mensen die in de toeristen industrie werken of zij stappen elke dag in de auto om vanaf Twizel zo’n 70km naar hun werk te rijden! Mocht je geïnteresseerd zijn in meer informatie over de geschiedenis van deze plek of over wat je er vandaag de dag kan doen, dan mag een bezoek aan het bezoekerscentrum niet ontbreken. Een hoogstandje architectuur met echt een geweldig uitzicht op de berg staat voor je klaar om je van alle informatie te voorzien. De DOC, Department of Conservation, beheerd in Nieuw Zeeland veel van de natuur en zo ook hier. Waar er in het visitor center totale rust heerste was daar verder in het park niets van over. Overal waar maar kon waren auto’s geparkeerd voor de vele dagjes mensen die komen wandelen. Voor de camping hadden we een plekje gereserveerd, nou dit maakte niets uit voor de chaos die we aantroffen. Ook hier parkeren mensen maar waar ze kunnen hun voortuig en vaak met riante ruimte er rond omheen zodat er net geen andere auto of camper langs past maar ze wel alle persoonlijke ruimte hebben voor hun gemotoriseerde vriend! We hebben ons vooral verbaasd over twee stellen die wel zeven plekken in beslag namen. Vier plekken voor de twee caravans met luifel, eentje voor de meegebrachte stoelen en tafel en 2 voor de auto’s die de caravan normaal moet trekken. Helemaal prima wanneer er geen drukte is, kom je hier echter laat op de camping met of zonder reservering dan kan je wel fluiten naar een plekje. Wij konden ons huis met wat moeite in een gaatje parkeren, al konden we er al snel niet meer uit omdat we volledig waren ingebouwd door auto’s van de bezoekers in een tentje. De enige voorziening op deze camping zijn toiletten en een gebouw waar je in kan koken. Nu zou je kunnen denken, waarom verblijf je hier in vredesnaam. Ja … dat hebben we ons ook een enkele fractie seconde afgevraagd. Wanneer je je ogen open doet en om je heen kijkt is de vraag snel beantwoord!

Waar overdag hier volledige chaos heerste, kon je vannacht een speld horen vallen. Serene rust met een geweldig uitzicht op de sterrenhemel. Niet normaal hoeveel meer sterren je hier kan zien in vergelijking met thuis, je kunt ze bijna aanraken zo dichtbij voelen ze. Alleen de stem van de natuur kon je horen tijdens het bewandelen van de Kea Track richting Mt. Sefton, dit is de berg die we ook heel goed kunnen zien vanaf de camping. Voorzichtig komt Mt. Cook om de hoek kijken voor hij opeens groot voor je staat! Dit is waarom je hier bent.

Symen liep in de middag de Hooker Valley Track, een 10km lange wandeling naar het Hooker meer. Door de populariteit van deze wandeling kan je hier over de hoofden lopen. Waar wij op pad gingen met water, mueslirepen en goede schoenen zag Symen hier menig wandelaar op Birkenstocks en Converse snakkend naar water, de grootste verassing was een Duits stel die een kinderwagen deze 10km trek over gingen duwen met een kind erin. Het is een uitdagende wandeling over grind en plankenpadden en drie hangbruggen, dit alles is zeer de moeite waard voor het geweldige uitzicht dat er op je staat te wachten. Symen is erg enthousiast over deze route, al was het ook voor hem toch een beetje lang na al de Kea Track te hebben gelopen en een eigenlijk een klein beetje te druk.

Morgen laten we deze plek weer achter ons, vanavond gaan we nog even genieten van de schitterende sterrenhemel voor het morgen volgens de Nieuw Zeelandse Helga van Leur bewolkt gaat worden. Vanavond is het zondag avond en is het al veel rustiger op de camping omdat alle Nieuw Zeelanders morgen weer aan het werk moeten.

Favoriete adresje voor … Koffie en uitzicht!
Astro Café @ Dark Sky Project
1 Motuariki Lane
Tekapo, Nieuw Zeeland

Het is even een ritje naar boven, laat de auto niet beneden staat omdat je niet wilt betalen voor gebruik van de weg want daar krijg je spijt van. Helaas alleen koffie in weggooi bekertjes, gelukkig maakt het uitzicht ontzettend veel goed!

Favoriete adresje voor … zalm!
Mt Cook Alpine Salmon Shop
Lake Pukaki Information Centre
Pukaki, Nieuw Zeeland

Heerlijk verse zalm, het informatie centrum is overigens ook het bezoeken waard!

Favoriete adresje voor … informatie!
DOC Aoraki/Mount Cook visitor center
1 Larch Grove
Mt. Cook Village, Canterbury, Nieuw Zeeland

Winkel, museum en informatiepunt in één. Niet onbelangrijk, met een schitterend uitzicht op de berg!

Favoriete adresje voor … kamperen!
DOC campsite Aoraki/Mount Cook National Park
1 Larch Grove,
Canterbury, Nieuw Zeeland

Houd in je achterhoofd dat het in het weekend hier ontzettend druk kan zijn. De voorzieningen op deze camping zijn minimaal, een plek waar je kan koken en toiletten. De locatie is fantastisch om vanaf diverse wandelingen te gaan doen. Zeker een aanrader voor de natuurliefhebber. Je wilt deze plek vermijden in het weekend, daar zijn wij op de harde manier achter gekomen.

2 Comments

  • Jantiene

    Wat een mooie natuur Ik geniet van jullie verhalen. liefs man

    18 maart 2024 at 11:06
  • Jack

    Aparte ervaring, daar op de camping. Misschien moeten jullie de planning even aanpassen om de drukte te ontlopen, in het weekend de steden en door de week op het platteland. Wel een prachtige omgeving waar jullie zitten. Hebben jullie wel een beetje contacten op de campings of is iedereen een beetje op zichzelf?

    18 maart 2024 at 09:11
LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.